Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
La independència a debat.
02 nov 2004
Nota: Recordem que la totalitat dels articles de Crom el nòrdic www.cromelnordic.org estan titulats sota el seudònim "cromelnordic", no sota el seudònim "Colaboradors_de_La_Stoa" ni sota cap altre. Així mateix, tots els articles publicats sota un seudònim diferent del seudònim "cromelnordic" estan publicats o bé per usuaris, o sotsadministradors, o visitants anònims (en aquest últim cas, ens envien els articles per email). En resum, que només i tots els, articles de Crom el nòrdic porten un sinònim únic i exclusiu, i si porta "Colaboradors_de_La_Stoa" no està (no pot estar) escrit pel mateix Crom.

-------------------------------------------------

El fet mateix dâafirmar que Catalunya és una nació ens dóna a entendre que davant els organismes internacionals Catalunya té els mateixos drets col·lectius que Alemanya i Portugal, per exemple. Per tant, Catalunya (i els Països Catalans) té dret a la autodeterminació i, per descomptat, a la creació dâun estat sobirà independent de lâestat espanyol. Aquest és un dret col·lectiu bàsic, el més bàsic que existeix. Ãs cert que els estats no son la panacea de res, és més, crec que molts dels problemes dâaquest planeta es deuen a lâexistència dels estats tal i com els entenem avui dia. Però fins que no arribi el dia en que el pobles siguin respectats com a tal, sense la necessitat de posseir un estat que els empari, Catalunya té dret a ser independent.

A poc a poc mâhe anat adonant que lâindependentisme és el desencadenant lògic del nacionalisme i/o catalanisme. He arribat a la conclusió que una persona nacionalista, és a dir, amb conciència de formar part de la nació catalana, ha de ser independentista si no vol caure en contradicció.

Us imagineu un portugués renunciant a la independència de Portugal? O un alemany renunciant a la independència dâAlemanya? Ãs absurd, oi? Doncs hi ha molts catalans que, com a conseqüència del rentat de cervell que ha comportat -i comporta- la dominació espanyola de la nostra nació, defensa un suposat encaix de Catalunya a Espanya fent servir uns arguments que de manera objectiva no sâaguanten per enlloc. Aquest âSi però no...â? que estem tan acostumats a sentir de lâantiga âi nova- classe dirigent és ben bé fruit dâuna palla mental.

Dâaquest sentiment contradictori seân diu autoodi. Agafant un exemple de Víctor Alexandre, la societat catalana seria com una dona maltractada que no vol marxar de casa ni denunciar el seu marit apel·lant a arguments com: âNo sap el que es faâ? o âEn el fons és bona persona...â?. Aquest justificar lâagressor, que moltes vegades comporta assumir culpabilitat per part de la víctima, es deu ni més ni menys a una submissió psicològica. Doncs dâagressions dâEspanya envers a Catalunya nâestà ple en els 290 anys que hi portem a dins. De fet, des del 1714 ençà Catalunya només ha patit agressions per part de lâestat espanyol, que ha practicat una política gairebé colonial amb el nostre país.

Personalment trobo sorprenent que hi hagi gent que, subscrivint el que dic, es neguin a declarar-se independentistes. Potser és por? Potser és vergonya? Potser és autoodi? No ho sé, però hem de saber que si una nació no és lliure no ho és cap dels seus habitants.

Joan Mas i Morral.

Nota: M'encanta aquest article, i n'estic tant d'acord que fins podria haver-lo escrit jo (no faig ironies: faig una aprovació sincera). Certament, l'autoodi disfressat d'amor és bon problema. "Jo sóc català i estimo els meus enemics"; no sé, de debò que cal anar amb molt de compte... i fer-nos passar sota un detector de mentires les paraules dels polítics, de tots, fins i tot ERC, CUP i, posem, CDC.
Mira també:
http://www.cromelnordic.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La independència a debat.
02 nov 2004
Nació no és sinònim d'estat, sinó més bé de
COL.LECTIU INDIGENA
i coses així

Espanyolisme és estatalisme-imperialista

LA LLIBERTAT NO ES PREGONA, ES PREN.
Re: La independència a debat.
02 nov 2004
Nació és sinónim d'autodeterminació.
Re: La independència a debat.
02 nov 2004
A mi els alemanys, els francesos i els espanyols hem cauen en general bé, per això m'agrada que vulguin conviure entre nosaltres. Uns i altres són benvinguts mentre no pretenguin imposar-nos la nostra submissió al SEU estat i a la seva cultura.

salut
Re: La independència a debat.
02 nov 2004
El nacionalismo es la lacra del siglo XX.
El nacionalisme es la lacra del segle XX.
Nationalism is a fucking shit (translation by google)
Re: La independència a debat.
02 nov 2004
El nacionalismo español es la lacra del siglo XX.
El nacionalisme espanyol es la lacra del segle XX.
Spanish Nationalism is a fucking shit (translation by google)
Re: La independència a debat.
03 nov 2004
Tot nacionalisme imperialista i ofenssiu com és l´ecs-panyol és una lacra, al segle XX, l segle XIX , al segle XXI i en kualsevol època de la història!
Tot nacionalisme defenssiu i no-excloent com el ke preconitzen els Moviments d´alliberament nacional revolucionaris ke existeixen en diverses nacions submises del Món (Països Catalans, Euskal Herria, Galiza, Còrssica, Sàhara...etc) no sols és legítim sinò ke és la única via d´alliberament real per akests pobles.
Re: La independència a debat.
03 nov 2004
we are fucking the spanish Kindom and we demande the freedom of oru people, the cathalan people.
Sindicato Sindicat