Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : immigració : guerra
presenten les seves propostes per al futur Estatut de Catalunya. Qui?
01 nov 2004
Les ONG gironines presenten les seves propostes per al futur Estatut de Catalunya

Garantir el dret a vot dels immigrants, donar veu a la societat civil dins de les institucions i reconèixer els drets d’objecció fiscal i objecció científica a la recerca militar són algunes de les demandes.
Redacció (28/10/2004)

Amb lâobjectiu de contribuir a la redacció del text del nou Estatut dâAutonomia, la Coordinadora d'ONG de les comarques gironines i de lâAlt Maresme han fet públic un document on es recullen les seves aportacions per impulsar âuna Catalunya solidària, pacifista i sense exclusionsâ?.

En aquest sentit, les organitzacions destaquen la necessitat que el nou marc normatiu tingui en compte la població immigrant i eviti la seva marginació. âTothom que viu i treballa a Catalunya és ciutadà català i la igualtat de drets per a totes les persones hi ha dâestar garantida, fent especial èmfasi en un dels drets fonamentals de la democràcia com és el dret a votâ?, afirmen en el document.

Entre les seves recomanacions, les ONG també reivindiquen el reconeixement institucional del paper de la societat civil organitzada com un dels eixos bàsics de la política catalana, donant-li veu i capacitat de decidir. Per a això proposen la creació de consells sectorials que gaudeixin de certa quota de poder, juntament amb el Govern i els grups parlamentaris, a lâhora de redactar lleis i adoptar polítiques, i en els quals estiguin representades totes les parts interessades.

La ârenúncia explícitaâ? a tenir exèrcit propi i el dret a lâobjecció de consciència al servei militar, a les despeses de defensa o lâobjecció científica a la recerca armamentística són altres de les qüestions que les organitzacions consideren que no haurien de faltar en el nou text normatiu. Dâaltra banda, amb lâargument que âla cultura de la solidaritat no pot quedar reduïda a aprovar un percentatge del pressupost per a temes de cooperació al desenvolupamentâ?, proposen que la solidaritat sigui tinguda en compte de forma transversal en tots els articles de lâEstatut i es fomenti una actitud més activa, tant a dins com a fora de les institucions, per promoure la reflexió, la sensibilització i lâacció en aquest àmbit.

El dret a lâautodeterminació de Catalunya, el compromís de garantir la gestió dels recursos públics sota estrictes criteris ètics i de transparència i la promoció de la igualtat de gènere són altres dels punts reivindicats per les entitats.

A banda de les demandes presentades, la Coordinadora d'ONG de les comarques gironines i de lâAlt Maresme sâha adherit també al document de proposta de la reforma de lâEstatut que la Federació Catalana dâONG va presentar el mes de juny passat al Parlament.

Més informació:
Coordinadora d'ONG solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme

Canal Solidari-OneWorld 2004

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat