Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: guerra
Un estudi fet per metges estadounidencs xifra en 100.000 els morts a Iraq
30 oct 2004
Investigadors mèdics d'Estats Units i Iraq han fet un calcul que multiplica per 10 les morts de civils fets fins ara des de la invasió. La majoria de morts són civils: xiquets i dones morts en els atacs de les forces invasores.
David Segarra / València

Segons l'estudi realitzat per l'equip d'investigadors de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, la Columbia University School of Nursing i la Universitat Al-Mustansiriya de Bagdad, uns 100.000 iraquians haurien mort a conseqüència de les accions militars des de la invasió al 2003. L'informe agrega que la majoria de les morts es van produïr en els atacs aeris i bombardejos.

El treball s'ha publicat a la revista mèdica britànica The Lancet i segons Les Roberts, un dels autors de l'estudi, "aquestes estimacions són conservadores ja que podrien ser inclús més".

Fins ara, les estimacions d'organitzacions com Bodycount i altres grups independents no arribaven a més de 15.000 morts iraquians.

La notícia ha provocat una gran polèmica a Gran Bretanya i s'està estenent a tot el món. L'exministre britànic, Clare Short, que va dimitir per causa de la guerra, ha declarat que "és vertaderament horrible. Quan deixarà Blair de dir que des de que Saddam Hussein s'ha anat tot són beneficis per al poble iraquià?" i afegeix que "no és cap sorpresa que vegent aquestes tràgiques xifres, la resistència contra l'ocupació augmentarà". Alan Simpson, membre de Labour Against the War, afirma que "la massacre de civils en nom de la pau s'ha convertit en un crim de guerra".

El treball de camp a Iraq es va realitzar amb l'ajuda d'un equip iraquià de set persones que investigaren l'increment de la mortalitat en diverses parts del territori.

Si finalment altres fonts confirmen aquestes xifres estariem davant un dels majors genocidis de civils de l'era moderna: 100.000 civils assassinats en un any.

Fonts:

The Independent
Associated Press
The Lancet
BBC
Mira també:
http://www.lavanc.com

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat