Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : ecologia : fòrum 2004
Guia de la Barcelona insostenible
28 oct 2004
La Barcelona del 2004 no es pot dissociar de la petjada del Fòrum i de la concepció de ciutat que hi ha al seu darrere. Ni del fet que aquest, més que un simple esdeveniment constitueix una gran pantalla idealitzadora o un aparador, que té la sostenibilitat (així com la pau i la diversitat cultural) com un dels lemes destacats i un dels eixos de la seva propaganda.
Però aquesta pantalla més o menys deformant pot ser contrastada amb la situació de la Barcelona real, o amb aquells aspectes de la realitat que resulten precisament més crítics des del punt de vista de la sostenibilitat ecològica i social. Amb l'impacte de les grans obres i els nous gratacels. Amb l'especulació. Amb les infraestructures de transport consumidores de territori i agressives amb el medi ambient. Amb l'afectació del litoral, del qual el mateix complex del Fòrum és un exemple negatiu. Amb el desviament del Llobregat i la destrucció del Delta. Amb l'hiperconsum i la generació creixent de residus. Amb les deficients polítiques energètiques i l'augment accelerat del consum d'energia a la ciutat. Amb l'increment desorbitat del preu de l'habitatge, i els problemes creixents de pobresa i exclusió social. Amb la invasió de les empreses multinacionals i la precarietat laboral que acompanya el creixement econòmic desmesurat. Amb els problemes de trànsit, la contaminació i el soroll. Amb la proliferació de noves àrees de negoci i centres comercials...

Ecologistes en Acció de Catalunya ha fet un inventari d'aquests temes, i ha desenvolupat un comentari crític sobre la situació de cadascun. S'han combinat les notícies o informacions de premsa recollides durant aquests darrers mesos, la literatura crítica generada per aquesta realitat conflictiva -que ha originat en certs casos lluites i moviments de protesta-, la investigació pròpia i la nostra experiència de participació en campanyes diverses durant anys.

Aquest és, doncs, un treball col.lectiu. També és un treball ampliable, provisional, que s'afegeix a d'altres iniciatives crítiques que assenyalen els greus problemes ecològics i socials de la Barcelona actual. Elaborar-lo i fer-lo públic era una obligació que sortia de la necessitat de contrarestar la propaganda i evitar que aquests problemes, i menys encara les seves causes, se segueixin disfressant.

En efecte, és intolerable que es pretengui amagar fins a quin punt l'exigència de sostenibilitat és ja incompatible amb un procés constant de transformació accelerada de la ciutat i el territori, produït per les necessitats d'expansió econòmica i d'acumulació competitiva del capital; incompatible amb les necessitats de creixement de les grans empreses i dels seus projectes abusius, que utilitzen el medi com a quelcom de la seva propietat i imposen un model únic de relació ambiental i social.

En intentar conèixer les causes d'aquesta situació, es fa evident que les polítiques actuals serveixent als interessos dels grans grups econòmics i empresarials, amb la complicitat o si més no l'aquiescència dels poders públics i dels partits polítics parlamentaris -també de la majoria de sindicats- respecte de les seves demandes absolutament escandaloses. La Barcelona insostenible és també la Barcelona del projecte neoliberal davant del qual manquen polítiques decidides per fer-hi front. I advertim que som en una fase en què el seu creixement està adquirint unes dimensions enormes, fins al punt de constituir una amenaça global a causa dels seus impactes territorials, ambientala i socials.

Respecte a l'estructura d'aquest treball, no calen gaires explicacions: es tracta simplement d'un seguit d'articles monogràfics. Encara que cadascun es pot llegir d'una manera totalment independent, els hem agrupat en dos blocs per tal de presentar el material d'una manera més ordenada.
Mira també:
http://www.ecologistesenaccio.org/temes/barcelona/guiabcninsostenible.htm

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Guia de la Barcelona insostenible
29 oct 2004
qe pesadets qe si qe si qe el forum és una merda...

ei avui hi ha concentració contra els qui es concentraran contra els païssos catalans??? algú sap algo
Re: Guia de la Barcelona insostenible
29 oct 2004
que pesado el tio que si que si que los del PP son unos fatxes... que la cosa tambien se pueda dar vualta, ¿no?

ya sabemos que el Forum es una mierda, pero ver, solamente el Forum como algo que dura 141 dias, que fue poca gente, y que no logro entusiasmar, es muy simplista, el Forum es parte de un proyecto de ciudad-que tambien afecta a Catalunya- un proyecto que va mas alla, que vende Barcelona a las empresas, a la especulacion, al turismo precarizando a los y las trabajadores, que destruye el litoral "Catalan", que contamina, que vende un modelo de solidaridad, que realiza limpieza etnicas, que persigue la inmigracion,que beneficia a las multinacionales y les lava la imagen, etc, etc.. todo eso y mas es lo que se ha venido denunciando durante todo este tiempo, no solo que el Forum es una mierda, o que si es demasiado caro..

no solo el PP agrede els els païssos catalans.
Els activistes pesadets
31 oct 2004
"jjajaja": qué pesadets amb això de concentrar-se, no?
Que sí, que si, que s'han de fer coses...
Re: Guia de la Barcelona insostenible
04 nov 2004
ya vale d ser tan pesad*s!!
cada cual q haga lo q le guste. ya vale d mandar!!
acepta q otr*s no hagan lo q tu qieres.
deja d critcar al resto y haz!!
Re: Guia de la Barcelona insostenible
06 nov 2004
el Forum anti-inmigración?? pero y esas ideas tan absurdas de donde las has sacado :|
La verdad es que Cataluña es la peor comunidad de todas, entre que en la que mas inmigrantes hay, la que mas guarros tiene encima tiene a los gitanos mas peligrosos de toda España.
Viva Cataluña libre, porque a ver si os moris todos los inmigrantes, guarros y gitanos alli :D
Re: Guia de la Barcelona insostenible
12 mai 2005
hostia yo pensaba que los Nearthentals se habian extinguido?
Sindicato Sindicat