Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : laboral
El moviment camperol internacional reclama al parlament que Catalunya sigui declarada lliure de transgènics
27 oct 2004
Via Campesina prepara una mobilització contra l´Organització Mundial del Comerç (OMC)
Representants del moviment internacional Via Campesina van reclamar a la comissió de Cooperació del parlament que Catalunya es declari lliure de transgènics. Quinze membres de l´entitat, que aplega milions de persones de tot el món, s´han reunit quatre dies a Barcelona per preparar diverses campanyes i una gran mobilització l´any que ve a Hong Konk contra l´Organització Mundial del Comerç (OMC). Proposen la sobirania alimentària.


El dret dels pobles a definir la seva política alimentària, el lliure accés a la terra, l´aigua i les llavors, i l´obtenció d´informació sobre l´origen dels aliments són tres de les reivindicacions d´una organització internacional creada fa onze anys per camperols d´âsia, âfrica, amèrica i europa. Representants de Via Campesina també van demanar a la comissió parlamentària que Catalunya doni suport a una política que rebutja els aliments transgènics, els subsidis per a l´explotació agrícola a països com els Estats Units i el lliure comerç. Segons Paul Nicholson, " Catalunya ha d´assumir una posició favorable a la sobirania alimentària " i seguir l´exemple de la Toscana italiana i del País Basc. De fet, segons Nicholson, hi ha 23 regions europeess que ja s´han declarat lliures de transgènics.


Via Campesina ja va organitzar una protesta contra l´OMC a Cancun, l´enys 2003, que va aplegar milers de persones. Ara esperen tenir el mateix suport a Hong Konk, gràcies a la participació dels moviments socials i camperols d´arreu del món. En aquest sentit, el president de la Federació catalana d´O.N.G. per al Desenvolupament, Tono Albareda, va apostar per " establir lligams entre el món de les ONG i dels moviments socials ". Els membres de l´organització reunits a Barcelona, " perquè és una ciutat amb un teixit social molt important", van triar un nou president en la reunió. Rafael Alegria, d´Hondures, va cedir el càrrec a Henry Saragih, d´Indonèsia. Aquest va fer una crida a la lluita i la sensibilització per ajudar el món agrícola.


140 0RGANITZACIONS

Via Campesina es va crear l´any 1993 -tot i que la idea va sorgir el 1992- per unir els esforços d´entitats camperoles, d´indígenes i de dones que lluitaven pel seu dret a l´alimentació. està formada per 140 associacions. la comissió coordinadora internacional es reuneix cada tres anys per estudiar noves campanyes de reivindicació i denunciar les polítiques neoliberals. Demanen que la Unió Euopea trenqui els lligams econòmics que manté amb els Estats Units, que provoquen malestar entre els camperols que han d´emigrar i deixar la terra perquè no poden competir amb grans multinacionals que veuen els productes alimentaris com una "mercaderia", segons el secretari d´Hondures, Rafael Alegria. Defineix com a "crim conra la Humanitat" la comercialització d´aliments transgènics perque destrueixen les produccions locals.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat