Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
Acusen de 鈥渢errorisme鈥? un menor que demana l鈥檈tiquetatge en catal脿
22 oct 2004
L´Audiència Nacional ha ordenat investigar per un delicte de terrorisme un adolescent de Lloret de Mar que el mes passat va enviar diversos correus electrònics a tres grans empreses espanyoles demanant que etiquetéssin els seus productes en català
L´Audiència Nacional ha ordenat investigar per un delicte de terrorisme un adolescent de Lloret de Mar que el mes passat va enviar diversos correus electrònics a tres grans empreses espanyoles demanant que etiquetéssin els seus productes en català en nom de l´Exèrcit del Fènix. El menor d´edat va firmar els e-mails com si ell mateix formés part del col·lectiu que protagonitza l´últim llibre de Harry Potter, però el magistrat encarregat del cas va témer que sota aquesta denominació s´ocultés un perillós activista cibernètic i el va voler interrogar.

Una vintena de guàrdies civils va escorcollar el seu domicili i es va endur el seu ordinador, amb el qual estudiava normalment, el passat 30 de setembre. L´operació policial es va desenvolupar just abans que el noi de 14 anys complís la suposada amenaça que havia llençat a les companyies denunciants: si no traduïen al català les etiquetes dels productes que distribueixen pel territori, el primer dia d´octubre els «bombardejaria» amb e·mails, segons va confirmar ahir el seu advocat. Quan els agents van registrar el seu dormitori, van trobar-hi enganxada una nota adhesiva en què recordava quina activitat hauria de dur a terme l´endemà.«No obstant això, el menor ni tan sols disposava de cap programa per difondre correus massivament. Encara que ho hagués intentat, no se n´hauria sortit», recordava el lletrat defensor. «Els guàrdies haurien d´haver-se adonat que únicament es tractava d´una acció infantil, sense cap perill. El menor no és un "hacker", sinó un usuari d´informàtica més o menys avançat», va afegir. El material que van comissar els investigadors encara continua al Jutjat Central d´Instrucció número 4 de l´Audiència Nacional. L´adolescent, en canvi, va ser interrogat a Blanes. L´inculpat es va sentir molt angoixat després de la intervenció policial i ja ha hagut de ser examinat per un metge.

El jove catalanista volia que els articles que venen les dues cadenes de supermercats i l´empresa de llet i productes lactis amb les quals va contactar estiguessin etiquetats en la seva llengua. En opinió del seu representant, «no reclamava res il·legal». «La Llei de
Política Lingüística -interpretava ahir l´advocat- especifica que els productes, com a mínim, han d´estar presentats en català. El noi no pretenia que prescindissin del castellà, només que hi afegissin el seu idioma. i suggeria el mateix per a les pàgines web de totes les tres firmes». El lletrat es preguntava a continuació: «Ignoro si el jutge instructor i la Guàrdia Civil de Madrid -d´on procedien els efectius que van confiscar la computadora- coneixen aquesta normativa».Tampoc se sap si estaven al corrent de les últimes aventures de l´aprenent de mag més popular de la història de la literatura. Però al menor de Lloret, la citació de la darrera obra de l´escriptora britànica J. K. Rowling, Harry Potter i l´ordre del Fènix, li ha costat greus inconvenients. El principal ha consistit a ser confòs amb un terrorista per referir-se a l´«Exèrcit del Fènix» a l´hora de signar les seves reivindicacions politicolingüístiques. El mateix Potter, el darrer gran ídol juvenil de ficció, pertanyia a aquest grup inventat, anomenat correctament «exèrcit de Dumbledore», que aspirava a donar suport a les accions dels adults de l´ordre del Fènix.

Font: Diari de Girona

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Acusen de 鈥渢errorisme鈥? un menor que demana l鈥檈tiquetatge en catal脿
23 oct 2004
Visca l'etiquetatge capitalista en català!
Re: Acusen de 鈥渢errorisme鈥? un menor que demana l鈥檈tiquetatge en catal脿
23 oct 2004
Que absurd, la Guardia Civil ha pres per teerorista a un adolescent que exigia a les empreses etiquetes en català.

En el diari EL PAIS, de divendres 22 d´octubre de 2004 pàgina 8, surt reflexada la noticia. La Guardia Civil confiscó la agenda personal y los ordenadores de Èric y su hermano. "Espero que los devuelvan rápido, porque los necesitan para estudiar", dice la madre.

L´Audiència Nacional espanyola s´ha inhibit del procediment contra el noi de 14 anys, el qual ha passat a la Fiscalia de Menors, on persisteixen els càrrecs de "subvertir l´ordre constitucional o alterar greument la pau pública".
Resposta a en "etiquetat"
23 oct 2004
Company "etiquetat", Crec que la teva frase lapid脿ria est脿 absolutament fora de lloc. Cada llengua 茅s una realitat constitu茂da col路lectivament i 茅s en el si d'una comunitat que esdev茅 disponible per a l'煤s individual, com a instrument de cohesi贸, identificaci贸, comunicaci贸 i expressivitat creadora. En aquest sentit de "realitat col路lectiva", una llengua l'煤s de la qual estigui "normalitzat" cal que es pugui emprar en totes les funcions socials, entre les quals: - el dret a l'ensenyament de la pr貌pia llengua i cultura; - el dret a disposar de serveis culturals; - el dret a una pres猫ncia equitativa de la llengua i la cultura del grup en els mitjans de comunicaci贸; - el dret a ser atesos en la seva llengua en els organismes oficials i les relacions socioecon貌miques. - etc. El cas que ens ocupa, penso que podria ben b茅 situar-se dins aquest pen煤ltim punt de les relacions socioecon貌miques ja que aquestes s贸n tamb茅 un 脿mbit d'煤s de la llengua independentment de la estructura econ貌mica en la qual se sustenti una determinada comunitat ling眉铆stica. En d'altres paraules, en el cas hipot猫tic que Espanya form茅s part d'una comunitat socialista (o el que et vingui de gust) caldria seguir reivindicant el dret a l'etiquetatge en catal脿, per les raons que abans he exposat.
Re: 20 guardies civils "antiterroristas" contra un noi de 14 anys!?
23 oct 2004
La Plataforma per la Llengua arran de lâ檕peració realitzada per la Guàrdia Civil al domicili del menor de Lloret de Mar i lâ檕bertura del cas a lâ橝udiència Nacional al confondre uns correus electrònics on el jove lloretenc demanava lâ檈tiquetatge en català a algunes empreses de supermercats i productes làctics com a suposades amenaces de terrorisme, comunica que:

- En cap cas pot considerar-se com a delicte una actuació en defensa dels drets lingüístics i del consumidor vulnerats per aquestes empreses. Així, dâ檃cord amb la Llei 3/1993 de lâ橢statut del Consumidor de 5 de març, concretament en l'article 26 del Capítol IV sobre Drets lingüístics dels consumidors es diu que â渆ls consumidors tenen dret a rebre en català les informacions pertinents per al consum i l'ús dels béns, els productes i els serveis, i especialment les dades obligatòries relacionades directament amb la salvaguarda de llur salut i seguretatâ?. Pel que fa als productes catalans de denominació dâ檕rigen (com ara vins i caves) de les marques blanques de les empreses de distribució també estan obligades per la Llei 1/1998. de 7 de gener, de política lingüística, a etiquetar-los com a mínim en català.

- Fer demandes a les empreses és una opció que aquestes donen de forma generalitzada i habitual als consumidors com a via de millora del seu serveis, i que a més suposa un acte legítim dâús per part dels consumidors tenint present la responsabilitat que tenen les empreses a lâ檋ora dâ檕ferir un producte de qualitat i respectuós amb lâ檈ntorn social on es ven. Les mateixes empreses són conscients de les demandes que poden rebre en un canal obert dâ檃quest tipus, i tot i poder-ne rebre sovint de contundents, mai emprenen una acció dâ檃quest tipus. La denúncia recau més en criteris polítics o de racisme envers certs sectors dels seus consumidors que no pas amb una lògica empresarial real.

- La queixa per raó de dèficits tan greus dâ檃tenció al client (incompliment de la legislació en matèria de consum, discriminació dâ檜n grup de consumidors per raó de la seva llengua, incoherències amb els propis principis ètics de lâ檈mpresa de respecte al client...) constitueix una obligació moral dins dâ檜na societat on la democràcia està reconeguda, i on és imprescindible denunciar aquelles empreses que no salvaguarden la dignitat bàsica dels seus consumidors a ésser respectats. Quan el consumidor català és lâúnic grup amb més de 7 milions de parlants dâ檜n país democràtic on ven i no etiqueta amb la seva llengua lâ檈mpresa implicada, això constitueix un tracte diferenciat i de discriminació, i per tant un cas clar de racisme per raó de llengua que sí que sâ檋auria de denunciar i perseguir.

- Lâús de lâ檃nonimat per part del client que fa la queixa és un dret que aquest té de salvaguardar la seva intimitat i dades personals. No pot ésser denunciat pel fet dâ檜tilitzar un nom extret dâ檜n conegut llibre de lectura juvenil.

- No és pas certa lâ檃menaça dâ檜n suposat â渂ombardajamentâ? de queixes a lâ檈mpresa implicada per part dâ檜n consumidor, però sí que ho és el â渂ombardejamentâ? real de les empreses de productes que bé incompleixen les lleis aprovades democràticament per part dels representants legítims dels ciutadans, o bé no tenir en compte la realitat social dels seus propis clients. Lâ檃menaça real és tractar discriminatòriament un grup lingüístic, i que aquest sigui lâúnic cas comparable per part de lâ檈mpresa, respectant els altres grups on es dirigeix amb tants o menys consumidors.

- També denunciem la inoperància dels cossos de seguretat i lâ檃udiència nacional per lâ檃bast de la confusió creada en no poder distingir entre terrorisme i una simple reclamació a una empresa dâ檜n consumidor adolescent.

- Demanem el restabliment del greuge moral i psicològic, amb lâ檃greujant dâésser un menor dâ檈dat, per part de lâ橝udiència Nacional, els cossos de seguretat implicats i les empreses que han cursat la denúncia.

- No pot acusar-se algú de â渟ubvertir la pau constitucionalâ? quan són les mateixes empreses, que en el tractament discriminatori que exerceixen damunt el consumidor català no etiquetant en la seva llengua, les primeres que subverteixen la pau constitucional no complint el principi de tracte dâ檌gualtat per a tots els ciutadans de lâ橢stat esmentat en la constitució espanyola.

Ã塻 així també que la Plataforma anima a queixar-se massivament a les empreses de supermercats que i a les empreses làctiques que no etiqueten com a mínim en català a Catalunya, per tal que canvien la seva política de diferenciació excepcional per la del respecte al consumidor català en matèria dâ檈tiquetatge.
Sindicato Sindicat