Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Comunicat de la Plataforma arran de la investigació oberta al jove de Lloret per defensar el català
21 oct 2004
La Plataforma per la Llengua arran de lâoperació realitzada per la Guàrdia Civil al domicili del menor de Lloret de Mar i lâobertura del cas a lâAudiència Nacional al confondre uns correus electrònics on el jove lloretenc demanava lâetiquetatge en català a algunes empreses de supermercats i productes làctics com a suposades amenaces de terrorisme, comunica que:

- En cap cas pot considerar-se com a delicte una actuació en defensa dels drets lingüístics i del consumidor vulnerats per aquestes empreses. Així, dâacord amb la Llei 3/1993 de lâEstatut del Consumidor de 5 de març, concretament en l'article 26 del Capítol IV sobre Drets lingüístics dels consumidors es diu que âels consumidors tenen dret a rebre en català les informacions pertinents per al consum i l'ús dels béns, els productes i els serveis, i especialment les dades obligatòries relacionades directament amb la salvaguarda de llur salut i seguretatâ?. Pel que fa als productes catalans de denominació dâorigen (com ara vins i caves) de les marques blanques de les empreses de distribució també estan obligades per la Llei 1/1998. de 7 de gener, de política lingüística, a etiquetar-los com a mínim en català.

- Fer demandes a les empreses és una opció que aquestes donen de forma generalitzada i habitual als consumidors com a via de millora del seu serveis, i que a més suposa un acte legítim dâús per part dels consumidors tenint present la responsabilitat que tenen les empreses a lâhora dâoferir un producte de qualitat i respectuós amb lâentorn social on es ven. Les mateixes empreses són conscients de les demandes que poden rebre en un canal obert dâaquest tipus, i tot i poder-ne rebre sovint de contundents, mai emprenen una acció dâaquest tipus. La denúncia recau més en criteris polítics o de racisme envers certs sectors dels seus consumidors que no pas amb una lògica empresarial real.

- La queixa per raó de dèficits tan greus dâatenció al client (incompliment de la legislació en matèria de consum, discriminació dâun grup de consumidors per raó de la seva llengua, incoherències amb els propis principis ètics de lâempresa de respecte al client...) constitueix una obligació moral dins dâuna societat on la democràcia està reconeguda, i on és imprescindible denunciar aquelles empreses que no salvaguarden la dignitat bàsica dels seus consumidors a ésser respectats. Quan el consumidor català és lâúnic grup amb més de 7 milions de parlants dâun país democràtic on ven i no etiqueta amb la seva llengua lâempresa implicada, això constitueix un tracte diferenciat i de discriminació, i per tant un cas clar de racisme per raó de llengua que sí que sâhauria de denunciar i perseguir.

- Lâús de lâanonimat per part del client que fa la queixa és un dret que aquest té de salvaguardar la seva intimitat i dades personals. No pot ésser denunciat pel fet dâutilitzar un nom extret dâun conegut llibre de lectura juvenil.

- No és pas certa lâamenaça dâun suposat âbombardajamentâ? de queixes a lâempresa implicada per part dâun consumidor, però sí que ho és el âbombardejamentâ? real de les empreses de productes que bé incompleixen les lleis aprovades democràticament per part dels representants legítims dels ciutadans, o bé no tenir en compte la realitat social dels seus propis clients. Lâamenaça real és tractar discriminatòriament un grup lingüístic, i que aquest sigui lâúnic cas comparable per part de lâempresa, respectant els altres grups on es dirigeix amb tants o menys consumidors.

- També denunciem la inoperància dels cossos de seguretat i lâaudiència nacional per lâabast de la confusió creada en no poder distingir entre terrorisme i una simple reclamació a una empresa dâun consumidor adolescent.

- Demanem el restabliment del greuge moral i psicològic, amb lâagreujant dâésser un menor dâedat, per part de lâAudiència Nacional, els cossos de seguretat implicats i les empreses que han cursat la denúncia.

- No pot acusar-se algú de âsubvertir la pau constitucionalâ? quan són les mateixes empreses, que en el tractament discriminatori que exerceixen damunt el consumidor català no etiquetant en la seva llengua, les primeres que subverteixen la pau constitucional no complint el principi de tracte dâigualtat per a tots els ciutadans de lâEstat esmentat en la constitució espanyola.Ãs així també que la Plataforma anima a queixar-se massivament a les empreses de supermercats que i a les empreses làctiques que no etiqueten com a mínim en català a Catalunya, per tal que canvien la seva política de diferenciació excepcional per la del respecte al consumidor català en matèria dâetiquetatge.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat de la Plataforma arran de la investigació oberta al jove de Lloret per defensar el català
21 oct 2004
Indignant això que li han fet al xicot!

Cagum la guardia civil i aquestes putes empreses

Boikot!
Re: Comunicat de la Plataforma arran de la investigació oberta al jove de Lloret per defensar el català
21 oct 2004
I es pot saber el nom d'aquestes empreses?
Re: Comunicat de la Plataforma arran de la investigació oberta al jove de Lloret per defensar el català
22 oct 2004
increible que puguin passar aquestes coses en una suposada democràcia on totes les persones tenim suposadament els mateixos drets i les forces de seguretat ens amparen i defensen la nostra llibertat. Dels maderos i polítics no hem de fiar-nos de res.
Sindicato Sindicat