Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
El Gobierno francés conduce con la máxima cautela y discreción la aplicación de la polémica ley sobre la laicidad en la escuela pública, que prohíbe expresamente la presencia de todo signo ostensible de carácter religioso. Tras haber prorrogado la fase de diálogo en los contados casos de conflicto, empiezan a aflorar las exclusiones.
Dos adolescentes musulmanas de 12 años y origen argelino abrieron el martes la lista de exclusiones provocadas por la aplicación de la ley que prohíbe la presencia de signos religiosos ostensibles en la enseñanza pública francesa no universitaria. Aunque limitadas, las primeras expulsiones de escolares amenazan con resucitar la polémica sobre la estricta proscripción del velo islámico en los recintos educativos, cuya ejecución permanecía congelada a raíz del secuestro de Georges Malbrunot y Christian Chesnot y la exigencia de la abolición de la ley lanzada por el Ejército Islámico de Iraq. Los dos periodistas y su chófer sirio llevan ya dos meses de cautiverio y el Gobierno se limita a decir que su liberación "sigue siendo posible".

"La situación empezaba a ser difícil en los centros, pues el diálogo tiene sentido si no dura de modo indefinido", declaró Philippe Guittet, secretario general del ,principal sindicato que agrupa a directores de colegios e institutos. Desde hace seis semanas, en efecto, un total de 72 jóvenes escolares permanecen aisladas del resto de sus compañeros por su negativa a desprenderse del velo. Las alumnas rebeldes se concentran en la gran región de Estrasburgo (Alsacia), donde dos casos más están a punto de resolverse también con la exclusión y otros trece seguirán a continuación. El procedimiento se consuma una vez agotada la fase de diálogo fijada por la ley y tras la comparecencia ante el consejo de disciplina de cada centro, integrado por representantes del personal, familias y alumnos. Sus decisiones son recurribles ante la autoridad académica y, en última instancia, los tribunales administrativos.

"Tenía la impresión de estar en la época de la Inquisición", dice en Le Monde el padre de una de las dos jóvenes escolares expulsadas del colegio Jean-Macé de Mulhouse, a caballo de las fronteras germana y suiza. "Nuestros padres padecieron grandes sufrimientos durante el colonialismo, pero no creía que nuestros hijos los conocerían también", añadió tras intervenir en favor de su hija ante el consejo de disciplina, que dictó la exclusión de la joven Dounia por ocho votos frente a uno. Tanto ésta como su propia compañera Khouloud intentaron eludir la expulsión sustituyendo el velo tradicional por un pañuelo ligero (bandana),lo que fue rechazado en base al estricto reglamento que prohíbe llevar la cabeza cubierta en el centro escolar. "Para mí no es un signo religioso ostensible, sino de pudor", dice Dounia, que usa el velo pese al criterio de sus padres. "Acaban de destruir mi vida", afirma por su parte Khouloud, hija de un ex profesor de Tecnología argelino establecido en Francia comoo brero de la industria automovilística, al igual que la mayoría de la primera ola de inmigrantes magrebíes. "Mis compañeros no me pidieron que enseñara mis cabellos cuando el año pasado me eligieron delegada de clase", añade la joven, calificada como una estudiante brillante. Ahora se enfrenta a la disyuntiva de inscribirse en la enseñanza a distancia (CNED), buscar refugio en un centro confesional musulmán o, lo que sería peor, dejar los estudios.

Además de las 72 alumnas que insisten en portar el velo o pañuelo islámico, sobre los 700 casos presentados al inicio del curso, tres estudiantes sijs de un instituto de la periferia norte de París han recurrido a los tribunales tras ser excluidos por llevar el tradicional turbante que recoge y esconde sus enormes cabelleras. La religión les prohíbe cortarse el pelo y les obliga a cubrirse la cabeza cuidadosamente "por higiene".

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
S'ha expulsat a algú per dur símbols catòlics (penjolls amb creus, etc...)?
Aqui les perjudicades són les expulsades, que es veuen privades de la possibilitat de rebre una educació, base per tal de que prenguin conciència soles i decir lliurement el seu paper i la seva implicació en la religió
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
La educació és LAICA. Per tant ni símbols no hòsties ni aquí ni enlloc.

La religió és un acte de FE correspon a la vida privada. Fins que no superem aixó no haurem avançat gens.

Que portin els símbols que vulguin pero que no siguin ostensibles per a la gent, almenys a la escola. Cap problema.

Si volen portar algun penjoll que el portin sota la samarreta, el mateix val per una creu o pel que sigui.

Prou ús polític i social de la religió. Ni Fonamentalistes cristians, jueus ni musulmans.

Així de senzill.
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
El dret de les nenes a l'educació és més important que qualsevol símbol. Per altra banda el que volen els "integristes" és dones que no estudiin i es quedin a casa.

La llei francesa és una collonada, amb perdó: ¿Faran fora a les nenes que van ensenyant el llombligo i amb un pircing? ¿A les nois que van amb samarretes del Che ? ¿Faran fora als que porten una estètica gòtica o satànica? ...

Suposo que els laicistes de pa sucat amb oli em diran que no... ¿LLavors perquè les persones que creuen en un tipus de esperitualitat determinada han d'aguantar aquests símbols també? ¿Perquè no uniformem la societat de tal manera que no es distingeixi ningú d'un altra?

Poca broma la llei francesa si impedeix a nens i nenes estudiars està vulnerant drets de les persones , com ja ho feia abans amb la seva imatge.
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
No us heu adonat encara que moltes de les nostres majores també porten el mocador al cap? I no per aixó han deixat de rebre la seva misserable pensió.
Crec que aixó del vel o el mocador és més una qúestió cultural tant o més que religiós. Sobretot, en el cas de les al·lotes repressaliades, si són elles les que decideixen a qui i quan mostren una part del seu cos.
No sé, ho veig una aberració, com si prohibissin portar gorra, barretina, calçons, faldes...
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
Sincerament la mesura pot semblar exagerada pero jo trobo que és fonamental.

La llei francesa no prohibeix a ningú estudiar. Simplement prohibeix la ostentació de símbols religiosos a l´ESCOLA.

"Per altra banda el que volen els "integristes" és dones que no estudiin i es quedin a casa".

I doncs??? Si en la societat francesa aquets tenen els drets d´educació pública garantits no crec que sigui tant difícil treure´s qualsevol símbol religiós abans de entrar a classe. Si després se´l volen tornar a posar no hi ha cap inconvenient.

Del que es tracta es de que la religió passi a l´àmbit privat i no públic (política...) i per aquí es comença.

Com deien els grecs: Els deus al Olimp i la terra pels humans.

Simplement.
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
El laicisme es la no discrimació de ningú per la seva confesionalitat , no precisament l'igulaitarisme en no usar símbols.

PER ALTRA BANDA FARAN FORA DE L'ESCOLES TAMBÉ A LES MOSSES QUE VAN ENSENYANT MIG CUL , PITRERA I MELIC AMB PIRCING ?

ALS NENS QUE VAN AMB CAMISES DELS CHE GUERVARA ?

ALS NENS QUE VAN AMB XANDALL ?

ALS NENS QUE ENSENYEN ELS CALÇOTETS AMB PANTALONS VUIT TALLES MÉS GRANS ?

y per fi : ALS QUE FAN OSTENTACIÓ DE LA SEVA ORIENTACIÓ SEXUAL AMB BANDERETES GAYS?

Crec que en tots els casos seria absurd , perquè dons castigar unes nenes que usen un mocador ? O uns nens que porten una creu , o uns nens que van amb kipá al cap ?

CREC QUE INDYMEDIA ESTÀ PELE DE DE FEIXISTES IGUALITARISTES QUE CREUEN QUE SOLAMENT EL QUE ELLS PENSEN ÉS EL NORMAL I USUAL
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
Mira Socrates modern de pa sucat amb mantega.

Aquestes nenes poden vestir com vulguin: amb
CAMISES DELS CHE GUERVARA
AMB XANDALL
Amb samarretes de soc un crack i m´ho crec....

L´únic que no poden fer ostentació de símbols religiosos.

Tant difícil és d´entendre???

Aquesta regla val per a tothom.

Crec que a Indimedia hi ha algún surell que confón peres amb pomes constantment...
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
Aquestes nenes se'ls priva del seu dret a l'educació , que és un dret fonamental reconegut en la Carta dels Drets de l'Home , perquè un IDIOTA com tu creu que portar un mocador al cap és lesiu ...

Però tota la colla de bretosl que penseu aixi no sou més que igualitaristes de caire feixista o comunista

Aquestes nenes tenen vulnerats els seus drets de vestir com vulguin i d'expresar la seva espiritualitat com vulguin.

Per sort frança és el garbell de les polítiques més absurdes , represió alicista i ma ample amb el terrorisme islamista. aIXÒ NO ÉS MÉS QUE FAÇANAN I GALERIA , UNA FAÇANMA I GALERIA QUE S'ATREVEIX A REPRESALIAR NENES I PRIVARLES DELS SEUS DRETS
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
Que innocent que ets noi...

Que innocent que ets....

L´esperit crític s´aplica a tot company, no només al que t´interesa...
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
La maniobra de la dreta i l ultradreta francesa, que estan tergiversant i enverinant lo de la laicitat d'una manera molt perillosa, esta clara.
Les lleis serveixen a la societat, no al reves. Laicitat vol dir alliberar politicament a la victima de la religio. La "laicitat" de pa sucat amb oli que alguns esteu defensant en aquest debat no es laicitat sino encara mes condemna i segregacio per motius religiosos personals.
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
Esperit crític amb una llei que represalia infants per tal com van vestits que en nom de la laicicitat ha fet la dreta francesa amb el suport dels comunistes fonamentalment
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
per cert, sortint-me una mica del tema: crec que aixo de voler o no voler, escollir lliurement una o altra religio , o simplement escollir tenir-ne o no tenir-ne..crec q en el fons no es una decisio lliure... l'home no es religios per naturalesa, tot lo contrari. la religiositat es signe de estar condemnat, i en aquest cas segregat de la societat, pero, en sí, es com un balsam que calma el dolor (l'opi del poble)-> CAL BUSCAR QUINA ES LA CAUSA D'AQUESTA SEGREGACIO
(aquest es l'abc de l'ateisme i de l'agnosticisme) (jo soc ateu) (i comunista)
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
http://www.pcf.fr/w2/?iddoc=2923
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
expulsan a dos niñas de un colegio y nosotros nos entretenemos con la disputa Mc Donalds/Burger King
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
Alá/Dios
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
El laicismo entiende que la religion existe y que existe por alguna razon. El "laicismo" falso que actua como si no hubiera razon para que tal o cual religion (u opinion) debiera existir, es un "laicismo" falso (corrupto por la derecha) que no soluciona los problemas sino todo lo contrario
perl'escola laica
21 oct 2004
be, escola laica, com que penso que ets europeu, com que vius a europa, com que ets tan laicista, en lloc d'enmerdar-te en debats sobre le toballó islàmic perquè no et dediques a despotricra contra el fet de que:

1.-totes les festes espanyoles i catalanes estan vinculades a celebracions catòliques i a sants.

2.- a la majoría d'escoles públiques i privades es fan pessebres, arbres de nadal, tions ....

3.- a moltes universitats es celebra el dia de sant tomàs.

4.- a la majoria de les escoles un secatri nomenat pels bisbes es dedica a adoctrinar als nens (per acabar d'adobar en alguns llocs va també el telepredicador evangèlic i un mulah).

5.- molts dels centres pùblics d'ensenyament, i no diguem dels privats,tenen noms cristians.

6.- molts dels nostres carrers tenen nom de sant, catòlic, apostòlic i romà.

7.- la majoría de festes locals estan vinculades al catolicisme i tenen actes catòlics en el seu funcionament, aquestes fetes es solen treballar dins del currículum escolar.

8.- no cal dir que els llibres d'ensenyament de temes històrics, socials i filosòfics estan sesgats vers el catolicisme en particular i el cristianisme en general.

9.- la majoría dels mestres i professors fan ostentació d'un nom cristià (d'un sant).

10, 11, 12 .... etc.

Podrem començar a ser laics amb el que es nostre i doanr exemple de laicitat. Cremem primer l'esglesia catòlica, desprès podrem esperar que ells cremin la mesquita.

agur laiquillu
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
ahi aqui alguna mujer musulmana o arabe? porque no se deja que ellas decidan...
si se expulsa por llevar el velo (para muchas de ellas sera como ir nosotras sin bragas, al mergen de simbolismos religiosos o del rollo patriarcal, que lo hay igual que lo hay en mi cultura o en la sdad donde vivo) que se expulse por llevar la moxila marca..yo que se, marca guachigua (que ha saber donde, como y quien la fabrica)
y que las niñas no llevan la barbie de 60 euros al cole el dia despues de las vacaciones de navidad (periodo vacacional que coincide con uno de los mayores acontecimientos del mundo catolico..será porque nuestra escuela es laica, para tod*s;)
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
aqui a part de que sigui justa o no la llei( que jo crec que si), el que no s`ha parlat es que els inmigrants arabs s'estan passant cada cop més imposant la seva "cultura" i ara per ara aixo casi que es igual de perillos que l'avanÇ de l'extrema dreta
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
21 oct 2004
aqui a part de que sigui justa o no la llei( que jo crec que si), el que no s`ha parlat es que els inmigrants arabs s'estan passant cada cop més imposant la seva "cultura" i ara per ara aixo casi que es igual de perillos que l'avanÇ de l'extrema dreta
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
22 oct 2004
a, anant a lo concret... em pots dir en que consisteix aquesta imposicio que els inmigrants arabs estan fent suposadament de la seva cultura?
gracies
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
24 nov 2004
L'islam és incompatible amb els drets humans i la democràcia. Defensar la identitat europea és dir no a l'islam i a tots els integrismes religiosos i ideologies totalitàries (de dreta o d'esquerra).

Salut.
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
24 nov 2004
Avís per a qui encara es llepi el dit o no conegui les anteriors "aportacions" d'aquest personatge:

ADECAF no ho diu obertament, ho amaga tant com pot, però la seva ideologia és la neofeixista.

ADECAF = PxC = Euroland über alles
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
25 nov 2004
Ets un subnormal programat per repetir consignes. En el teu cervell no hi pensaments, és més aviat un sac de merda assassina, això que dieu antifeixisme (l'excusa perfecta per matar tothom qui us molesti) cosa que demostres amb la teva repetició absurda del que t'ha ficat al cvap quatre candidats a repetir Pol Pot.
Re: Primeras expulsiones de jóvenes escolares en Francia por llevar el velo islámico
25 nov 2004
ADECAF = PxC = Euroland über alles

El neonazisme del sXXI
sobre ADECAF
18 oct 2005
Veure l'informe-anàlisi sobre ADECAF:

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/207020/index.php
Sindicato Sindicat