Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí
Declaració de l'Assemblea de Moviments Socials, a Londres (y traducción)
20 oct 2004
Londres, octubre de 2004

Venim de totes les campanyes i de tots els moviments socials i ciutadans, organitzacions dels «sense», organitzacions sindicals, organitzacions de defensa dels drets humans, organitzacions de solidaritat internacional, moviments feministes, moviments pacifistes i contra la guerra. Venim de totes les regions d'Europa per trobar-nos a Londres durant aquest 3r Fòrum europeu. Som diversos i plurals, i d'aquí emana la nostra força.

La guerra representa avui la cara més dura i real del neoliberalisme. La guerra i l'ocupació de l'Iraq, l'ocupació de Palestina, les massacres de Txetxènia i les guerra amagades del continent africà arruïnen el futur de la humanitat. La guerra a l'Iraq va ser justificada amb mentides. Avui l'Iraq està destruït i humiliat. Els iraquians són presoners de la guerra i del terror. L'ocupació no ha dut ni la llibertat ni millors condicions de vida. Al contrari, ha reforçat els partidaris de la tesi del «xoc de civilitzacions». Nosaltres lluitem per la retirada de les tropes de l'Iraq, pel cessament immediat dels bombardejos, i per la restitució immediata de la sobirania al poble iraquià. Donem suport al dret del poble iraquià a resistir a l'ocupació.

Donem suport als moviments israelians i palestins que lluiten per una pau justa i duradora. Sobre la base de la decisió de la Cort Internacional de Justícia i el vot unànime dels països europeus durant l'Assemblea General de l'ONU, nosaltres demanem la fi de l'ocupació israeliana i el desmantellament del mur de l'apartheid. Demanem sancions econòmiques i polítiques contra el Govern israelià mentre continuï violant el dret internacional i els drets del poble palestí. És per això que participarem en la setmana de mobilització internacional contra el mur de l'apartheid del 9 al 16 de novembre i en les jornades d'acció europees del 10 i l'11 de desembre, aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.

La desestabilització climàtica en l'àmbit mundial és una amenaça sense precedents per al futur dels nostres fills i filles i de la humanitat. Donem suport a la crida de les organitzacions ecologistes per una acció internacional sobre el canvi climàtic en el 2005. Donem suport a les campanyes contra els organismes genèticament modificats i per una agricultura, una alimentació i un medi ambient segurs.

Al febrer del 2005, ens unirem a les accions i manifestacions contra la cimera de l'OTAN a Niça. Enfront de la voluntat de les grans potències de continuar dirigint el món per enfortir el model neoliberal, ens comprometem a mobilitzar-nos massivament en ocasió de la cimera del G8 a Escòcia, al juliol del 2005.

Volem una Europa que rebutgi el sexisme i la violència contra les dones i que reconegui el dret a l'avortament. Donem suport a la jornada internacional de mobilització contra la violència vers les dones el 25 de novembre, i a les mobilitzacions organitzades per al 8 de Març, jornada internacional de la dona. Donem suport a la iniciativa europea del 28 i el 29 de març a Marsella, proposada per la Marxa Mundial de Dones.

Estem contra el racisme i l'Europa fortalesa, i defensem els drets dels immigrants i dels que demanden asil, el dret a la llibertat de circulació, a la ciutadania de residència i al tancament dels centres d'internament. Estem en contra de l'expulsió dels immigrants. Proposem una jornada d'acció el 2 d'abril del 2005 contra el racisme, per la llibertat de circulació, pel dret d'estada, com una alternativa a l'Europa fundada sobre l'exclusió i l'explotació.

En un moment que el Tractat constitucional europeu entra en la seva fase de ratificació, afirmem que és necessari una consulta directa als pobles d'Europa. Aquest projecte no respon a les nostres aspiracions. Aquest tractat constitucional consagra el neoliberalisme com a doctrina oficial de la UE. Fa de la competència el fonament del dret comunitari i de totes les activitats humanes. No té en compte els objectius d'una societat sostenible des del punt de vista ecologista. Restringeix la lliure circulació de les persones i rebutja la igualtat de drets a aquells que resideixen a Europa sense posseir la nacionalitat d'un Estat membre. Dóna a l'OTAN un paper sobre les polítiques estrangeres i de defensa europees i impulsa la militarització de la Unió Europea. Manté els drets socials com una cosa secundària, dóna preeminència al mercat i aixeca acta del desmantellament programat dels serveis públics.

Lluitem per una altra Europa. Les nostres mobilitzacions duen l'esperança d'una Europa sense atur ni precarietat. Lluitem per una agricultura camperola, controlada pels mateixos camperols, que asseguri la sobirania alimentària, preservi els llocs de treball i defensi, com a béns comuns, la qualitat del medi ambient i dels productes agroalimentaris. Volem una Europa oberta al món, que respecti el dret d'asil, que permeti a cadascun circular lliurement i que reconegui la ciutadania de residència a tots els estrangers que hi viuen. Demanem una veritable igualtat social entre les dones i els homes i la igualtat de salaris. Volem una Europa que promogui la diversitat cultural i lingüística i que respecti el dret dels pobles a l'autodeterminació, és a dir, a decidir el seu futur de forma democràtica. Lluitem per una altra Europa, una Europa respectuosa dels drets dels treballadors i treballadores i que garanteixi salaris raonables i un alt nivell de protecció social. Lluitem contra totes les mesures que, posant en pràctica noves formes de subcontractació o externalització, augmenten la precarietat de la feina.

Lluitem per una Europa que rebutgi la guerra, que afavoreixi la solidaritat internacional i una societat ecològicament duradora. Lluitem pel desarmament, contra les armes nuclears i contra les bases militars dels Estats Units i de l'OTAN. Donem suport a tots aquells que rebutgen incorporar-se a l'exèrcit i servir-hi.

Rebutgem la privatització dels serveis públics i dels béns comuns, com l'aigua. Lluitem perquè els drets dels éssers humans, els drets socials, econòmics, polítics, culturals i ecològics prevalguin sobre el dret a la competència, la lògica del benefici i la submissió dels països del Sud a través del deute. Rebutgem la utilització de la «guerra contra el terrorisme» per atacar els drets civils i democràtics i per estigmatitzar les divergències d'opinió i criminalitzar els conflictes socials.

El moviment social europeu dóna suport a la mobilització nacional del 30 d'octubre a Itàlia, durant la signatura del Tractat constitucional europeu, contra la guerra, el neoliberalisme, el racisme, per la retirada de les tropes de l'Iraq i per una altra Europa. El moviment social europeu dóna suport a la mobilització nacional a Barcelona, al gener del 2005, contra la cimera de Zapatero, Chirac i Schroeder sobre la Constitució europea. Donem suport a la mobilització de l'11 de novembre de 2004 contra la directiva Bolkenstein (proposta de privatització de serveis públics).

En un moment que la nova Comissió europea mostra sense vergonya un perfil neoliberal, hem de comprometre'ns en un procés de mobilització en l'àmbit de tot Europa per imposar el reconeixement dels drets socials, polítics, econòmics, culturals i ecològics, tant individuals com col·lectius, de les dones com dels homes. Aquest procés de mobilització, que ha de permetre la implicació de tots els pobles d'Europa, ha de reagrupar, més enllà de les divergències, totes les forces disposades a lluitar contra el model neoliberal europeu.

El 20 de març serà l'aniversari del començament de la guerra a l'Iraq. El 22 i el 23 de març, el Consell Europeu es reunirà a Brussel·les. Cridem a fer mobilitzacions nacionals en tots els països d'Europa. Llancem una crida per una manifestació central a Brussel·les el 19 de març, contra la guerra i el racisme, contra l'Europa neoliberal, contra les privatitzacions, contra el projecte de directiva Bolkenstein i els atacs contra el temps de treball, per una Europa dels drets i de la solidaritat entre els pobles. Fem una crida a tots els moviments socials i al moviment sindical europeu per sortir al carrer aquest dia.
___________________________________


DECLARACIÓN DE LA ASAMBLEA DE LOS MOVIMIENTOS SOCIALES

Londres, octubre 2004

Venimos de todas las campañas y de todos los movimientos sociales y ciudadanos, organizaciones de los «sin», organizaciones sindicales, organizaciones de defensa de los derechos humanos, organizaciones de solidaridad internacional, movimientos feministas, movimientos pacifistas y contra la guerra. Venimos de todas las regiones de Europa para encontrarnos en Londres durante este 3r Foro europeo. Somos diversos y plurales, y de aquí emana nuestra fuerza.

La guerra representa hoy la cara la más dura y real del neoliberalismo. La guerra y la ocupación de Irak, la ocupación de Palestina, las masacres en Chechenia y las guerra escondidas del continente africano arruinan el futuro de la humanidad. La guerra en Irak fue justificada con mentiras. Hoy Irak está destruido y humillado. Los iraquíes son prisioneros de la guerra y del terror. La ocupación no ha llevado ni la libertad ni mejores condiciones de vida. Al contrario, ha reforzado a los partidarios de la tesis del “choque de civilizaciones�. Nosotros luchamos por la retirada de las tropas de Irak, por el cese inmediato de los bombardeos, y por la restitución inmediata de la soberanía al pueblo iraquí. Apoyamos el derecho del pueblo iraquí a resistir a la ocupación.

Apoyamos los movimientos israelíes y palestinos que luchan por una paz justa y duradera. Sobre la base de la decisión de la Corte Internacional de Justicia y el voto unánime de los países europeos durante la Asamblea General de la ONU, nosotros demandamos el fin de la ocupación israelí y el desmantelamiento del muro del apartheid. Pedimos sanciones económicas y políticas contra el gobierno israelí mientras continúe violando el derecho internacional y los derechos del pueblo palestino. Es por eso que participaremos en la semana de movilización internacional contra el muro del apartheid del 9 al 16 de noviembre y en las jornadas de acción europeas del 10 y 11 de diciembre, aniversario de la Declaración Universal de los Derechos Humanos.

La desestabilización climática en el nivel mundial es una amenaza sin precedentes para el futuro de nuestros hijos e hijas y de la humanidad. Apoyamos el llamamiento de las organizaciones ecologistas para una acción internacional sobre el cambio climático en el 2005. Apoyamos las campañas contra los organismos genéticamente modificados y por una agricultura, una alimentación y un medio ambiente seguros.

En febrero del 2005, nos uniremos a las acciones y manifestaciones contra la cumbre de la OTAN en Niza. Frente a la voluntad de las grandes potencias de continuar dirigiendo el mundo para fortalecer el modelo neoliberal, nos comprometemos a movilizarnos masivamente en ocasión de la cumbre del G8 en Escocia en julio del 2005.

Queremos una Europa que rechace el sexismo y la violencia contra las mujeres y reconozca el derecho al aborto. Apoyamos la jornada internacional de movilización contra la violencia hacia las mujeres el 25 de noviembre y las movilizaciones organizadas para el 8 de marzo, jornada internacional de la mujer. Apoyamos la iniciativa europea del 28 i 29 de marzo en Marsella propuesta por la Marcha Mundial de Mujeres.

Estamos contra el racismo y la Europa fortaleza, y defendemos los derechos de los inmigrantes y de los que demandan asilo, el derecho a la libertad de circulación, a la ciudadanía de residencia y al cierre de los centros de internamiento. Estamos en contra de la expulsión de los inmigrantes. Proponemos una jornada de acción el 2 de abril del 2005 contra el racismo, por la libertad de circulación, por el derecho de estancia, como una alternativa a la Europa fundada sobre la exclusión y la explotación.

En un momento en que el Tratado constitucional europeo entra en su fase de ratificación, afirmamos que es necesario una consulta directa a los pueblos de Europa. Este proyecto no responde a nuestras aspiraciones. Este tratado constitucional consagra el neoliberalismo como doctrina oficial de la UE. Hace de la competencia el fundamento del derecho comunitario y de todas las actividades humanas. No tiene en cuenta los objetivos de una sociedad sostenible desde el punto de vista ecologista. Restringe la libre circulación de las personas y rechaza la igualdad de derechos a aquellos que residen en Europa sin poseer la nacionalidad de un Estado miembro. Da a la OTAN un papel sobre las políticas extranjeras y de defensa europeas e impulsa la militarización de la Unión Europea. Mantiene lo social como algo secundario, da preeminencia al mercado y levanta acta del desmantelamiento programado de los servicios públicos.
Luchamos por otra Europa. Nuestras movilizaciones llevan la esperanza de una Europa sin paro ni precariedad. Luchamos por una agricultura campesina, controlada por los propios campesinos, que asegure la soberanía alimentaria, preserve los empleos y defienda, como bienes comunes, la calidad del medioambiente y de los productos agroalimentarios. Queremos una Europa abierta al mundo, que respecte el derecho de asilo, permita a cada uno circular libremente, reconozca la ciudadanía de residencia a todos los extranjeros que viven en ella. Pedimos una verdadera igualdad social entre las mujeres y los hombres y la igualdad de salarios. Queremos una Europa que promueva la diversidad cultural y lingüística y respete el derecho de los pueblos a la autodeterminación, es decir, a decidir su futuro de forma democrática. Luchamos por otra Europa, una Europa respetuosa de los derechos de los trabajadores y trabajadoras y que garantice salarios razonables y un alto nivel de protección social. Luchamos contra todas las medidas que, poniendo en práctica nuevas formas de subcontratación o externalización, aumentan la precariedad del trabajo.

Luchamos por una Europa que rechace la guerra, favorezca la solidaridad internacional y una sociedad ecológicamente duradera. Luchamos por el desarme, contra las armas nucleares y contra las bases militares de los Estados Unidos y de la OTAN. Apoyamos todos aquellos que rechazan incorporarse y servir al ejército.

Rechazamos la privatización de los servicios públicos y de los bienes comunes como el agua. Luchamos para que los derechos de los seres humanos, los derechos sociales, económicos, políticos, culturales y ecológicos prevalezcan sobre el derecho a la competencia, la lógica del beneficio y el sometimiento de los países del Sur a través de la deuda. Rechazamos la utilización de la «guerra contra el terrorismo» para atacar los derechos civiles y democráticos y para estigmatizar las divergencias de opinión y criminalizar los conflictos sociales.

El movimiento social europeo apoya la movilización nacional del 30 de octubre en Italia durante la firma del tratado constitucional europeo, contra la guerra, el neoliberalismo, el racismo, por la retirada de las tropas de Irak y por otra Europa. El movimiento social europeo apoya la movilización nacional en Barcelona en enero del 2005 contra la cumbre de Zapatero, Chirac y Schroeder sobre la Constitución europea. Apoyamos la movilización del 11 de noviembre del 2004 contra la directiva Bolkenstein.

En un momento en que la nueva Comisión europea muestra sin vergüenza un perfil neoliberal, tenemos que comprometernos en un proceso de movilización en el nivel de toda Europa para imponer el reconocimiento de los derechos sociales, políticos, económicos, culturales y ecológicos, tanto individuales como colectivos, de las mujeres como de los hombres. Este proceso de movilización, que debe permitir la implicación de todos los pueblos de Europa, debe reagrupar, más allá de las divergencias, todas las fuerzas dispuestas a luchar contra el modelo neoliberal europeo.

El 20 de marzo será el aniversario del comienzo de la guerra en Irak. El 22 y el 23 de marzo, el Consejo Europeo se reunirá en Bruselas. Llamamos a hacer movilizaciones nacionales en todos los países de Europa. Lanzamos un llamamiento para una manifestación central en Bruselas el 19 de marzo, contra la guerra y el racismo, contra la Europa neoliberal, contra las privatizaciones, contra el proyecto de directiva Bolkenstein y los ataques contra el tiempo de trabajo, por una Europa de los derechos y de la solidaridad entre los pueblos. Hacemos un llamamiento a todos los movimientos sociales y al movimiento sindical europeo para salir a la calle ese día.

This work is in the public domain

Comentaris

¿Los movimientos sociales no tienen nada que decir del sistema educativo??
21 oct 2004
Esta declaración de principios está muy bien para crear un consenso posible entre participantes "plurales".

No obstante, hecho en falta una referencia al modelo educativo, actualmente semiprivatizado y participado de forma severa por organizaciones de perfil dogmático-clerical, tanto en su nivel escolar como universitario. DIcho modelo educativo actual impone una supeditación de la pedagogía a dos objetivos básicos de carácter imperialista: la limitación de las competencias críticas a intelectivas de los alumnos y el servicio como "fuerza de trabajo" a las necesidades empresariales.

Sin un cambio radical y militante del modelo educativo que lo libere del doble juego dogmático-capitalista, en el que los programas de perfil imperialista sean sustituídos por programas de crecimiento pedagógico libertario, ninguno de los objetivos que se pretenden son posibles a largo plazo.

Por esto creo que esta declaración de los movimientos sociales en el FSE es demasiado demagógica y no dispone un programa político sino un mero relato de deseos y denuncias.

Por otro lado, resulta poco coherente que el manifiesto se refiera y circunscriba estrictamente a Europa, perdiendo el necesario carácter internacionalista que sería deseable.
Sindicato Sindicat