Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Joan Carles I, "El carnisser"?
19 oct 2004
Gràcies al Punt per no acollonir-se:

http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-928980.html

«El considerem un carnisser»


La cacera del Rei a Romania va rebre dures crítiques a la premsa del país, on es va reobrir el debat entre els partidaris d'aquesta activitat i les associacions protectores d'animals. La polèmica ha arribat a mitjans de comunicació romanesos com el Jurnalul National, el Curierul National i el Romania Libera. Una de les informacions més crítiques es pot llegir a través del web oradea.net, en què s'informa que el monarca espanyol va matar a Covasna espècies protegides. En la notícia, es detallen les crítiques fetes per un representant de la fundació ecologista Aves, Lazlo Szabo-Szeley, que assenyala que caceres com la feta pel Rei espanyol són pròpies de dictadors, en referència a Nicolae Ceausescu, i hi afegeix que, en aquest cas, no importa que es tracti d'un rei, «nosaltres el considerem un carnisser». El text assenyala que entre els ossos morts n'hi havia de gestants, una dada qua també recullen altres mitjans romanesos. En general, tots es fan ressò de la cacera del monarca espanyol malgrat que no coincideixen en les dades ja que mentre que alguns asseguren que es van matar nou animals, altres arriben fins als 14. On sí que hi ha coincidència és en el fet que l'activitat va ser organitzada per l'empresa americana Abies Hunting SRL


http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-928979.html

ERC denuncia que el Rei se'n va anar a caçar animals protegits a Romania

Els republicans pregunten al govern espanyol si considera ètica l'activitat del monarca

ANNA SERRANO . Barcelona

La polèmica en els mitjans de comunicació romanesos de la darrera cacera del rei Joan Carles I a la regió de Cosvana, en la qual denunciaven que s'havien matat una desena d'óssos protegits, ha arribat al Congrés dels Diputats de la mà d'ERC. El portaveu dels republicans a la cambra espanyola, Joan Tardà, ha presentat una bateria de preguntes a l'executiu estatal en què reclama informació detallada dels animals que s'haurien mort i les despeses i els detalls de la cacera. A més, Tardà demana al govern espanyol si considera ètic que el Rei gasti els diners de l'Estat en la caça d'espècies protegides.



Joan Carles I va participar el cap de setmana del 9 i 10 d'octubre en una cacera d'óssos i porcs senglars a la regió romanesa de Covasna, segons va confirmar l'alcalde de la comuna de Batani, Bardocs Csaba. El que a l'Estat espanyol va ser presentat com una activitat lúdica, ha obert un agre debat a Romania, on els mitjans de comunicació han censurat durament el monarca per haver-se implicat en una cacera en què van denunciar que s'havien matat nou animals protegits. Csaba va assegurar que Joan Carles I es va allotjar en una casa que havia estat propietat de Nicolae Ceausescu, «on l'exdictador anava amb regularitat abans de la caiguda del comunisme, el 1989».
ERC ha entrat una bateria de preguntes al Congrés per saber el que va passar. Tardà demana al govern espanyol si tenia constància de la cacera, si és cert que es van matar nou óssos, la confirmació que quatre o cinc van ser abatuts pel monarca espanyol i si aquests animals són una espècie protegida a l'Estat i a Romania. Els republicans, que demanen el cost del viatge, també pregunten a l'executiu estatal si creu que els atacs de la premsa romanesa perjudiquen la imatge de l'Estat i «si pensa amonestar la Casa Reial per la seva actitud». ERC també entra en valoracions, i demana al PSOE si «li sembla ètic i legítim que el cap de l'Estat espanyol gasti els diners que li atorga l'Estat en la caça d'espècies protegides», si pensa que «va ser un error» que Joan Carles I participés en la cacera i si el Rei demanarà disculpes al poble romanès.
Tardà va assenyalar ahir que «són unes primeres preguntes» i va avançar que, en funció de les respostes, podrien demanar la reprovació del Rei o entrar una proposició no de llei al Congrés per regular els afers de la Casa Reial espanyola. Aquesta és una de les poques vegades que un partit qüestiona l'activitat privada del monarca. «Volem intentar trencar el joc dels qui pretenen amagar els afers de la Casa Reial, com si no estiguessin sota responsabilitat
política», va explicar el portaveu d'ERC al Congrés, i va alertar la Casa reial que estaran «amatents». Tardà va considerar que «anar a matar animals perquè es tenen diners és molt reprovable culturalment i també políticament».
Igual que els republicans, el senador del PNB Iñaki Anasagasti ha presentat una pregunta al govern sobre el viatge del Rei, pel qual IU també ha manifestat «la seva indignació i repulsa»

http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-928981.html

La legitimitat de la monarquia i la imatge del monarca

mail obert

VICENT PARTAL .

En circumstàncies normals, les activitats privades de Joan Carles ens haurien de resultar indiferents. Però el cas és que bona part de la seua imatge política ha estat construïda al voltant de la seua presumpta bondat: marit i pare perfecte, persona desinteressada pels negocis i bolcada amb el seu poble i home senzill, de costums discrets. Mancat de legitimitat política, Joan Carles ha viscut de les rendes d'un 23-F menys clar que no sembla i d'aquesta figura de família perfecta, allunyada dels xous permanents que generen altres monarquies.
I és per això que l'entorn monàrquic es posa tan nerviós cada vegada que mig s'ensenya que Joan Carles té una vida familiar poc afortunada, que el seu interès pels negocis espectaculars fins i tot ha portat a la presó els seus col·laboradors més íntims i que es fan evidents costums i actituds poc edificants, com ara la cacera romanesa aquesta. Temen que la descomposició de la imatge del monarca siga l'equivalent a la descomposició de la monarquia. Perquè la fabricació interessada de la imatge del monarca ha fet bona, fins ara, la seua monarquia

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Joan Carles I, "El carnisser"?
19 oct 2004
ja es el mateix, el tercer post a la columna sobre el mateix tema, les caceres reials. A veure si ens la llegim.
Re: Joan Carles I, "El carnisser"?
19 oct 2004
Jo mes aviat diria si és étic haver de tenir 1 rei
Sindicat Terrassa