Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
No a la Constitució Europea, Si als Drets Socials
15 oct 2004
La CGT, enfront d'una Constitució Europea del Capital, aposta per una Carta de Drets Socials de les persones, universal, vinculant, i igualitària, en la qual el reconeixement, l'accés i l'exercici dels drets estiguin tant social com institucionalment garantits.
Una Carta de Drets Socials que sigui el resultat d'un procés de democràcia participativa i d'autogestió orientat a la satisfacció progressiva de les necessitats humanes i de la sostenibilitat de la vida.

Una Carta de Drets Socials que es constitueixi en dret fonamental per a la llibertat plena de les persones.

Una Carta de Drets Socials en la qual tot dret reconegut ha de ser defensat i salvaguardar enfront del capitalisme del mercat globalitzat, enfront de la prioritat de la competitivitat, enfront de la recerca exclusiva de la productivitat, enfront del criteri de la màxima rendibilitat, enfront de la contínua deslocalització i segregació de les activitats productives, enfront dels expedients de regulació d'ocupació, enfront de la privatització dels serveis socials, enfront de la creixent i constant precarització de la vida humana.

La Constitució Europea, no obstant això, assumeix com ânaturalâ? que la societat segueixi estant subordinada a l'economia, negant d'aquesta forma que el model econòmic és una decisió política i impedint que les persones i els pobles opinin i decideixin sobre aquest model. Identifica democràcia i capitalisme, és a dir, a les persones i als pobles només se'ns deixa el paper d'expressar, i exercir amb el nostre vot, la lliure âeleccióâ? de consumidors en la sempre injusta llibertat de mercat.

Com fita en el procés de construcció europea, la Constitució consagra un model social devaluat:

No existeix un reconeixement clar dels serveis públics essencials i realitza un reconeixement a la baixa dels drets socials reconeguts en cada Estat membre.
Els pobles, els seus ciutadans i ciutadanes, no han tingut la capacitat ni jurídica, ni política, de fer escoltar les seves propostes sobre una Constitució que regularà les relacions entre els pobles (els Estats) de la Unió i les relacions entre la Unió i la resta del món.
El âcomerç lliureâ? és la raó última d'aquesta Constitució, un comerç que és i es realitza sempre entre els rics. La biodiversitat, la no sobreexplotació dels recursos i els ecosistemes, la diversitat cultural, la identitat dels altres pobles, els drets humans... són convertits en objecte de comerç i acumulació, al servei de l'interès privat. En contrapartida, la legislació europea construeix murs legals i policials que atorguen un tracte indigne als immigrants dels països pobres, i impedeix el dret a la lliure circulació de les persones.
La Unió Europea utilitza la PAC (Política Agrària Comú) com instrument de la globalització per a la liberalització del comerç, en contra de la sobirania alimentària dels pobles, potenciant mesures de caràcter proteccionista que bloquegen l'accés dels productes dels països pobres al mercat europeu.
La dependència del bloc hegemònic imperialista, EEUU, és evident en el capítol de seguretat i defensa. Els estats membres queden obligats a millorar progressivament les seves capacitats militars, és a dir invertir milions d'euros en capacitat de destrucció amb la consegüent eliminació de partides socials, així com es legitima l'eix euroatlàntic de l'OTAN.
Per tot això la CGT, enfront de la Constitució Europea del mercat, enfront del poder âinvisibleâ? de les multinacionals, de les transnacionals i del capital financer, sosté la necessitat urgent que la ciutadania europea aixequi la seva veu en pro d'una Carta de Drets Socials, que dignifiqui la vida humana, que promogui socialment la responsabilitat d'atendre a qui necessita atenció (per edat, discapacitat, malaltia), que assumeixi que només sobre la base de la igualtat i unes relacions justes es pot sostenir i aprofundir en la llibertat de les persones i dels pobles.

Confederació General del Treball

This work is in the public domain

Comentaris

Re: No a la Constitució Europea, Si als Drets Socials
15 oct 2004
Força. s´ha de fer una campanya contundent entre tots perquè el no a la constitució sigui rotund.
No volem una constitució totalment insuficient per garantir el drets socials i que a més nega la llibertat dels pobles i les seves llengües, consolidant així una europa d´anacrònics estats.
Colera camping CNT