Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Agost»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal
Manifest pels drets lingüístics al FSE de Londres
14 oct 2004
Diferents entitats de defensa de la llengua catalanes, basques, gal.leses i gallegues han fet públic un manifest de cara al Fòrum Sopial Europeu de Londres en defensa dels drets lingüístics dels pobles:
Manifest:

TOTES LES LLENGÃœES EN IGUALTAT EN UNA EUROPA LLIURE
HIZKUNTZA GUZTIAK OFIZIALAK EUROPA LIBRE BATEAN
POB IAITH YN IAITH SWYDDOGOL MEWN EWROP RYDD
TOTES LES LLENGÃœES OFICIALS EN UNA EUROPA LLIURE
TODAS AS LÃ?NGUAS OFICIAIS NUMA EUROPA LIVRE


Una de les conseqüències nefastes de la globalització neoliberal és la disminució de la diversitat lingüística i cultural, així com la conculcació dels drets lingüístics de diversos pobles. Quan una llengua entra en fase d’extinció o desapareix també es perden la riquesa i la diversitat que representa. La fricció natural entre llengües produeix situacions de dependència a causa de la competència entre les comunitats lingüístiques. Els efectes de la globalització neoliberal restringeixen cada vegada més el reconeixement dels drets lingüístics de diverses zones d’Europa, així com de les respectives nacions sense estat.

La lluita i el treball per la garantia dels drets i la normalització lingüística d’aquests pobles estan relacionats fonamentalment amb el treball dels moviments socials i, cada vegada més, amb el moviment que lluita contra la globalització neoliberal i per un món millor. El moviment antiglobalització és el que planteja la defensa de la diversitat cultural i lingüística, mentre que la globalització condemna centenars de llengües a la desaparició.

La construcció d’Europa que proposa l’esborrany del pacte constitucional s’enquadra totalment dins d’aquesta lògica globalitzadora i uniformitzadora sense tenir en compte els drets lingüístics de grans zones d’Europa i de les nacions sense estat. Aquest esborrany s’ha redactat de manera impositiva, d’esquena als drets i a les necessitats lingüístiques d’aquests ciutadans i ciutadanes. No hi ha hagut un procés democràtic ni participatiu de debat; el pacte constitucional s’ha fet per camins no democràtics i allunyat totalment de la participació ciutadana. Aquesta construcció europea es basa exclusivament en els interessos polítics i econòmics dels estats.

L’Europa que s’està construint davant nostre és l’Europa dels mercaders, enfrontada als interessos dels treballadors i dels pobles, contrària a les cultures populars i al desenvolupament de totes les llengües europees en pla d’igualtat. Aquest pacte constitucional suposa la unitat dels estats però també la presó per a les llengües i les cultures de les nacions sense estat.

Els grans enunciats respecte a les llengües i les cultures són molt abundants en aquest esborrany, però en definitiva els drets d’unes llengües ja estan per sobre dels drets d’unes altres: hi ha llengües declarades oficials i llengües de segona categoria. D’altres, ni tan sols seran considerades com a llengües. Per tant, aquest tractat serà discriminatori.

Les organitzacions sotasignants fem una crida a totes les organitzacions que treballen per la normalització de les llengües minoritzades i a tots els moviments socials, partits i sindicats que participen en les lluites socials antiglobalització perquè lluitin també per preservar la riquesa lingüística d’Europa, reivindicant els drets lingüístics de tothom i la oficialitat de totes les llengües, perquè totes les llengües europees visquin en igualtat i perquè les generacions que han de venir puguin gaudir d’aquest patrimoni.

Per tot això, reclamem l'oficialitat del català, de l'èuscar.... (*) a la Unió Europea amb caràcter general, així com el reconeixement de la unitat lingüística gallego-portuguesa i catalana i el reconeixement de totes aquestes llengües com a llengües nacionals en les seves respectives comunitats. Així mateix, defensem el dret de tota la ciutadania europea a relacionar-se en la seva llengua nacional amb les institucions europees, independentment del lloc en què es trobi.

Signen: Coordinadora d'associacions per la Llengua catalana CAL. Països Catalans. Euskal Herrian Euskaraz EHE.Euskal Herria, Movimento de Defensa da Lingua MDL. Galiza. CYMUNED. Cymru/Wales.

This work is in the public domain

Comentaris

Cat
14 oct 2004
!
Re: Manifest pels drets lingüístics al FSE de Londres
15 oct 2004
qui parla dels "pobles", calla dels persones individuals. en cas que seguiu pensar en categòries nacionals, només segirà el patiment...
per un món alliberat sense "pobles" i "nacions"!!!
Re: Manifest pels drets lingüístics al FSE de Londres
15 oct 2004
Mira cosmopolita, el millor ke pots fer és dedicar-te al món de la farandula colega, no merèixes ni ke se´t contesti amb uns arguments tan típicament patètics!!
Visca el poble català, basc, gallec, gales, escosès...etc!!
Re: Manifest pels drets lingüístics al FSE de Londres
16 oct 2004
cosmopolita és aquell que viu al cosmos

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more