Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats : guerra
Agressió lingüística a la ciutat de València
13 oct 2004
AGRESSIÃ LINGÃÃ?STICA A LA CIUTAT DE VALÃNCIA
[no té res a veure amb la notícia de sota, eh, per si de cas]
Ací us transmetem la carta d'un lector anònim en què es relata l'agressió lingüística patida per un valencianoparlant a la plaça de l'Ajuntament del cap i casal.

"Estimats companys del Diari Parlem,
vull relatar-vos l'agressió de la qual he sigut víctima hui dia 8, vespra del nostre Dia Nacional, a la ciutat de València.

Eren les 13:30 i venia de la seu de CCOO on, ironies de la vida, he participat com a periodista en la roda de premsa d'Escola Valenciana, en la qual han fet un seguiment del Compromís pel Valencià. D'ací he anat a la Plaça de l'Ajuntament, a fer unes gestions a una oficina, i allà li he preguntat al porter de l'edifici si hi havia correu per a mi. Com si tingués la lliçó ben apresa, a l'instant m'ha contestat amb accent sudamericà:

-Yo no hablo valenciano, así que me hablas en español.

Jo li he insistit amb la paraula "correu" (crec que de correu a "correo" se'n va poc, no?) i al remat m'ha dit que no hi havia res. En això, m'he quedat molt seriós i li he espetat:

-Se lo voy a decir en castellano, pero se lo diré sólo una vez, así que escúcheme bien: que sea la última vez que me tenga que decir en qué idioma tengo que hablar yo.

Tot seguit, enfadat, m'ha respost que "la lengua oficial es el español y a mi no me pagan por saber dos lenguas". Li he dit que això era mentida, que el valencià és la llengua de València i que és tan oficial com l'espanyol, i que tenia perfectament dret a parlar-la. I en això, em contesta (atenció!!):

-Tu lo que eres es un separatista.
I jo:

-I vosté un maleducat, perquè és estranger i vé a la meua terra a dir-me a mi en quina llengua he de parlar.

I ell:

-El maleducado eres tu, que me tienes que hablar en español y no lo haces.

A la fi, m'ha encés la sang i li he dit:

-mire, no sé si vosté és argentí o colombià, però sí sé que és un colono, un ocupant, un estranger amb mentalitat de colono, pitjor que els israelians a Palestina. De fora vindran que de casa ens trauran. I me n'he anat.

En fi, amics, me n'he anat nerviós i emprenyat. Un sudamericà que no em permet parlar valencià a casa meua i que a sobre em diu (com si fóra un insult) separatista!! És surrealista, el que em faltava per veure!

PS: de tots els casos d'agressions lingüístiques que conec per part d'immigrants, quines poques voltes en són autors àrabs i negres (per no dir cap)... No sé què es pensen els sudamericans que són..."

Nota: Des del Diari Parlem volem rebutjar tot posicionament xenòfob que pretenga fer servir l'excusa d'agressions com la que relatem al diari per instigar a la discriminació o la violència contra els immigrants. El motiu de difondre notícies com estes és fer una crida a la reflexió per als valencians preocupats per la seua llengua i cultura a treballar de manera conscient per un millor encaix dels nouvinguts a la societat valenciana.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Agressió lingüística a la ciutat de València
13 oct 2004
Esta ciudad está recibiendo tantas agresiones del fascismo institucioanlizado,que yo ya no sé si vivo en Valencia del 2004 o en la Valencia del 1939,porque entre los fascistas ultracatólicos del PP,la policía represiva-torturadora y el nazismo callejero,criminal y delictivo de España2000 y Levantina,ya no sé ni en donde estoy.

Pero tranquilos,esta época de fascismo absoluto en Valencia nos traerá otra de más paz y libertad,no desespereis y ver el ¿futuro? con algo de esperanza.
Re: Agressió lingüística a la ciutat de València
13 oct 2004
Pareix mentida, que hui, en plè sigle 21 ancara temen que soportar aquestas agresions lingüistiques. Ma mare era de castelló y cada vegada que anaba al seu poble no parlaba mes que valençià. I va a estar mes de 50 anys en Bilbao. No lo va a perder mai. Am nosaltres, els seus fils, en els ultims moments de la vida, nos parlaba en valençià. Desgrasiadament, no lo hem pogut aprendre molt be. Com ella deia, parlaven en churret.
Andavant el Valençia y fort am el idioma. Seguiu fort.
Prometo, mejorar mi valenciano.
Re: Agressió lingüística a la ciutat de València
13 oct 2004
el català s'està perdente perquè els catalans ens ho deixem fer: la estrategia a seguir es molt senzilla, sinó anirem sempre pel maeix camí: utilitzar el català: ànims!...
Re: Agressió lingüística a la ciutat de València
13 oct 2004
Parlem sempre en català, k ens entenen encara k diguin k no.

Si jo m'en vai a alemanya aprendré alemany, si ve un sudamerica k aprenguie l català. k minim.
Re: Agressió lingüística a la ciutat de València
13 oct 2004
"en català a tot arreu", jejeje...Tu llegaras lejos. Estas seguro que no eres una momia? En català puedes ir por todo el mundo, de eso nadie te priva; ahora, otra cosa es que te entiendan.
Re: Agressió lingüística a la ciutat de València
13 oct 2004
retard mongolo!!!!!

si no arrives a entendre k em refereixo als paisos catalns no se ni pq em molesto en contestar.
Re: Agressió lingüística a la ciutat de València
13 oct 2004
Paísos catalans???????????????????????????????
Dime un sólo Atlas del mundo en el que aparezcan los paises catalanes. Ah, se me olvidaba: no valen los editados con subvenciones de la Generalitat, ni los publicados por los propios catalanes adeptos a la causa, ni editoriales catalanas de dudosa calidad como la Enciclopedia Catalana).
Un, dos, tres, respóndeme otra vez!!!!!!
Re: Agressió lingüística a la ciutat de València
13 oct 2004
Jo estic d´acord em que el valencià esta molt mal pero noticies com esta he llegit prou i sempre el que no vol parlar català es un sud americà, de vegades es en un bar altres es en una gasolinera...hem pareix que aquestes noticies son una trampa que utilitzen els partits nazis com plataforma x catalunya, per a que la gent sels afegisca en la seua croada contra els imigrants, no dic que la persona que ha publicat la noticia siga nazi nomes que el texte ja le llegit varies vagades i hem pareix sospitos
eso, eso
14 oct 2004
perdona la pregunta esta mal formulada.
lo logico es q alguien se llame como qiera ¿no?
y si aqi en catalunya se hacen atlas con ese nombre me parecen mas fiables que las interpretaciones o traducciones que otros hagan.

quien sabra mejor su nombre un americano usa o uno de hospitalet? o prefieres un colonizador?
Sindicat