Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: laboral
Comunicat del MUP – Elx en resposta al PCPE
12 oct 2004
Comunicat del MUP – Elx en resposta al Comité de les comarques del Sud del País Valencià del PCPE de 28/09/2004
El dia 29 fou publicat en diversos mitjans alternatius d'internet el comunicat del Comité de les comarques del Sud del País Valencià del PCPE Amb relació a la mobilització convocada per al dijous 30 de setembre en la ciutat d'Elx pel MUP, de data 28 de setembre (http://www.pcpe.es/paisvalencia.htm), també titulat en alguns dâaquestos mitjans El PCPE corregeix i desmenteix certes declaracions publicades pel MUP-Elx (http://www.rebelion.org/noticia.php?id=5355). Malgrat el malestar que la publicació d'aquest comunicat (duta a terme sense que els companys del PCPE demanaren prèviament un debat, explicacions o una rectificació al si del MUP) ha provocat entre la militància del Moviment per a la Unitat del Poble, la nostra Assemblea de dimarts passat 5, dedicada a aquesta qüestió, estimà que, per respecte al funcionament i als òrgans del PCPE, es duria a terme una petició de rectificació davant dels òrgans superiors d'aquest Partit al País Valencià, abans de publicar una resposta que fou aprovada per una majoria amplíssima de l'Assemblea. Atés que aqueixa rectificació no s'ha produït, i a banda d'un ulterior debat en profunditat, al si del MUP, sobre el fons del comunicat del Comité del PCPE esmentat i la línia a seguir pel MUP en el procés de mobilitzacions pel calcer a Elx, ens veiem obligats a fer algunes precisions. L'objecte d'aquestes és rectificar la imatge esbiaixada que de la nostra organització ha pogut donar el comunicat del PCPE a bona part de l'esquerra estatal, en uns moments en què el desenvolupament de les mobilitzacions i l'organització dels treballadors a Elx no sols sembla desmentir l'anàlisi d'aquestos companys (que per cert s'han sumat, igual que el MUP, a la convocatòria realitzada per CCOO i UGT âcom a conseqüència de la pressió socialâ per a dijous 14), sinó que apunta a una recrudescència de les tensions entre treballadors i gran patronal que, possiblement, farà necessàries noves mobilitzacions i, per tant, la solidaritat dels treballadors i treballadores de tot l'estat.


1.     Atés que alguns dels militants del PCPE formen part del MUP i que, en tot cas, poden contactar molt fàcilment amb quasi qualsevol persona de la nostra organització (o qualsevol dels col·lectius que es van adherir a la convocatòria del 30), no entenem per què aquestos companys han preferit, en compte de debatre i aclarir aquesta qüestió fraternalment i de forma franca i col·lectiva, publicar una declaració que no sols considerem parcial sinó que, a més, ha resultat prou inoportuna; màximament quan havien sigut convocats, en temps i forma, a una Assemblea que havia de discutir l'actitud que havia d'adoptar el MUP després dels fets del 16 de setembre i davant de la previsible continuació de les protestes. D'altra banda, recordem que actuem amb la millor de les voluntats en incloure'ls en la propaganda de la convocatòria, atés que havien firmat un manifest en què es cridava a la mobilització. I volem assenyalar també que, en contrast, l'Organització Comunista del País Valencià, (OCPV), sent una organització comunista, marxista-leninista, membre del Comité Estatal d'Organitzacions Comunistes (CEOC), ha estat tot aquest temps al costat de la resta de companys del MUP en la lluita contra els feixistes i organitzant el moviment dels treballadors.
2.     Considerem que aqueix absentisme de què han fet gala aquestos companys és, precisament, el que els ha donat una visió deformada del fons de les protestes dels treballadors i, especialment, dels objectius que ens marcàvem en el MUP convocant la concentració del dia 30. El MUP, en la línia del que diem des de fa un any i mig, ha intervingut en aquestes protestes amb dos objectius: aïllar els elements ultradretans i al servei de la patronal que intentaven manipular les protestes, per una banda; i, dâaltra, denunciar els culpables veritables de la situació del calcer i de la degradació de les condicions de vida dels treballadors, que no són altres sinó la gran patronal, que està desmuntant la indústria i laminant les conquistes obreres, condemnant els assalariats a la desocupació i al clandestinatge, i l'Administració que la recolza. A més, el MUP s'ha proposat organitzar a aqueix sector de treballadors que, per les seues condicions laborals i legals, no pot ser representat pels sindicats, perquè puguen fer sentir la seua veu en tots els fòrums o taules pel calcer que es posen en funcionament. La primera reunió de la Comissió de quaranta treballadors del dia 4 ha sigut el primer pas, i l'Assemblea de Treballadors del dia 6 haurà de contribuir a consolidar aquest objectiu. El silenci de les cúpules dels sindicats ha fet possible que aquest col·lectiu de treballadors, majoritari, haja romàs invisible durant vint anys; però també són còmplices d'aquesta situació els qui, des d'una posició âradicalâ?, llancen proclames abstractes que no porten enlloc perquè no es basen en una anàlisi seriosa de la realitat ni proposen un procés adient a la correlació de forces existent. En aquest sentit, no entenem per què els companys del PCPE s'encaboten a oblidar la lluita que la Plataforma d'Aparadores i Treballadors Precaris han desenvolupat durant tres anys i que ha anat conformant una taula de reivindicacions concretes; propostes que ara ha trobat el brou de cultiu més adient per a la seua discussió pública i la seua posada en pràctica: Ni un sol treballador o treballadora sense contracte de treball; reforç de les inspeccions de treball, amb ajudes econòmiques i sense sancions ni represàlies per als treballadors que es vegen abocats a la desocupació com a conseqüència d'elles; aplicació efectiva dels contractes de treball per a les aparadores que treballen a casa, etc.
3.     Segons els companys del PCPE, «una mobilització promoguda des del principi per la patronal, que a més s'expressa amb els continguts racistes i feixistes per tots coneguts, no pot ser reorientada cap als interessos de la classe obrera il·licitana (...) l'alternativa està a gestar, des de la classe obrera i amb un acord ampli de les forces polítiques, sindicals i socials no compromeses amb la trama que ha portat la indústria del calcer a l'atzucac en què hui es troba, una nova mobilització, totalment desvinculada de les anteriors convocades per la patronal, (...) en la qual (...) la classe obrera d'Elx comence a recuperar de forma autònoma la capacitat d'organització i de lluitaâ¦Â». Considerem que els fets desmenteixen categòricament la primera d'aquestes afirmacions i que l'acció del MUP ha contribuït decisivament a què el que començà sent exclusivament, en aparença, un brot xenòfob, s'haja convertit en una lluita genuïnament obrera i popular que, fins i tot amb les seues contradiccions, està avançant en la reorganització dels treballadors i del poble d'Elx des d'uns pressupostos obreristes, solidaris, progressistes. En qualsevol lluita conflueixen interessos diversos i fins i tot antagònics, i aqueix ha sigut també el cas d'Elx. La patronal ha intentat, sens dubte, aprofitar el descontentament existent entre els treballadors (que ella mateixa ha produït amb el seu insaciable afany de beneficis a costa del que fóra) per pressionar a favor dels seus propis interessos. Però el que no podem obviar és que aqueix malestar existeix entre els treballadors i que prové d'una situació material que s'està fent cada dia més desesperada, amb un desocupació creixent i un descens generalitzat dels salaris. De nosaltres depén (ja que altres que es diuen d'esquerres miraren cap a un altre costat des del primer dia) que els treballadors expressen els seus interessos i aspiracions de forma autònoma, sense dependre en la lluita dels que són precisament els seus adversaris. Encara que es faça amb la millor de les intencions, el desentendre'ns del fons de la qüestió, el veure les coses només des del prisma de la premsa del règim i el proposar fórmules abstractes no aconsegueixen sinó deixar el camp lliure a la patronal perquè manipule els treballadors al seu capritx.
Sobre la segona qüestió que plantegen els companys, l'organitzativa, simplement no comprenem en què basen la seua proposta dâ«una nova mobilització». Quins són els subjectes socials, polítics, sindicals, etc. als que proposen aquesta iniciativa? De veritat han fet els companys una anàlisi seriosa de la situació del teixit social il·licità? Si ho hagueren fet, si s'hagueren implicat en aquest procés, si hagueren analitzat el que està passant sense prejudicis, haurien comprés que aqueixa proposta no té cap rigor i que el que proposen és, precisament, el que ja ha engegat el MUP junt amb els treballadors. Potser els companys del PCPE preferisquen esperar que «la classe obrera d'Elx comence a recuperar de forma autònoma la capacitat d'organització i de lluita», etc, etc.: nosaltres estem treballant per fer efectiva l'expressió de les reivindicacions dels treballadors fixos, precaris, i âclandestinsâ? del sector, contra els intents de manipulació racista de la patronal i dels feixistes. Els que renuncien a mamprendre aqueixa lluita hauran d'assumir la seua responsabilitat.
4.     Que no tinguen dubte aquestos companys que debatrem al si del MUP i amb els treballadors les «diferències tàctiques» que animen la seua declaració. Però a ningú se li escapa que llançar un atac com el seu, en les jornades prèvies a una manifestació en què ens jugàvem aconseguir que la classe obrera del sector del calcer no ixca, una vegada més, derrotada, eludint deliberadament el debat intern, només contribueix a la confusió dels treballadors i dels sectors populars, especialment en un moment d'intensificació de les calúmnies i desqualificacions de tota mena.
5.     Esperem, finalment, que els companys del PCPE assumisquen la seua responsabilitat amb la classe obrera i el poble d'Elx i es comprometen en la tasca d'organitzar els treballadors i enfrontar-se a la patronal i als feixistes, en compte de contribuir a crear un clima que afavoreix els enemics dels treballadors i del poble.

Elx, a 5 dâoctubre de 2004
Mira també:
http://www.mup-elx.tk

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat del MUP – Elx en resposta al PCPE
12 oct 2004
a unos y otros, y desde luego a los demas, os iria bien que esa supuesta seriedad comprometida
y sus corolarios de sensatez dictados por una vision economica de jugar a las tiendecitas junto al correlato de preferir caciques locales se perdiera volando. Zapatos de china ya.
Sindicat