Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Actes antifeixistes a Reus
08 oct 2004
L'Assemblea de Ciutadans, Ciutadanes i Entitats ha organitzat una xerrada antifeixista pel 15 d'octubre, denominada "Feixisme mai més. Els camps dâextermini naziâ?, que es veurà complementada amb l'exposició âExili, resistència i deportacióâ.
Xerrada-Col.loqui
Feixisme mai més. âEls camps dâextermini naziâ?

Divendres 15 dâOctubre, a les 20:00h.
Biblioteca Central Xavier Amorós. c.Escorxador 1, REUS

Conferenciant: Enric Marco.
President de lâassociació Amical Mauthausen. Supervivent del camp de concentració de Mauthausen.

Exposició: âExili, resistència i deportacióâ
Del 15 al 29 dâOctubre
Biblioteca Central Xavier Amorós. c.Escorxador 1, REUS.
de 10h. a 20h.
Consta de 28 panells de 75 cm. de alçada X 50 cm. dâamplada amb fotos i comentaris dels camps de concentració nazi i les seves víctimes.

Organitza: Assemblea de Ciutadanes, Ciutadans i Entitats

---------------------------------------------------------------

Què és l'Amical Mauthausen?

L'origen de "l'Amical de Mauthausen i altres camps de totes les víctimes del nazisme a Espanya" ve de França, país on es va crear degut a que els deportats catalans i espanyols vàren ser fets presoners a França i després molts dels supervivents van tornar-hi a viure. "Amical" vol dir una organització d'amicsque tenen unes finalitats comuns.

Els primers companys que van tornar a l'Estat espanyol des de l'any 1962 es van començar a organitzar per explicar el crim que s'havia comés amb ells i defensar la memòria i els interessos materials i morals de tots aquells i aquelles que van ser deportats als camps nazis, com a consequència de la seva trajectòria republicana i antifeixista. La legalització de l'Amical per part de les autoritats espanyoles va arribar l'any 1978.

Avui en dia compta amb uns 700 socis adherents, entre deportats, vídues, fills i socis protectors. La progressiva desaparició per raons biològiques de molts d'ells, ha implicat en els darrers anys un relleu generacional dels associats i una major implicació de persones no vinculades familiarment amb els antics deportats, però sensibles davant la necessitat de seguir amb el compromís del "Mai més" que adquiriren els supervivents quan s'obriren les portes dels camps de concentració i extermini la primavera de 1945.

La principal tasca de l'Amical és denunciar la barbàrie dels règims feixistes europeus, que vàren cometre als camps d'extermini prop de 12 milions de morts, per tal que mai es torni a repetir. Aquesta denúncia es porta de forma preferent als centres educatius, per tal que els i les joves coneguin la història real i tot el que de negatiu i rebutjable tenen els totalitarismes. La lluita contra el racisme, la xenofòbia i l'antisemitisme ocupa el 80% del treball realitzat per l'Amical en escoles i universitats. A més de dedicar-se a recopilar i arxivar documentació, atendre consultes, participar en actes d'homenatge, facilitar informació als mitjans informatius, organitzar debats, seminaris i xerrades,... També tenen dues exposicions úniques a Europa amb més de 600 fotografíes que desemmascaren el veritable rostre del nazisme i la seva concepció de la raça superior hitleriana.

En uns moments en que a l'Estat espanyol s'estèn un treball de recuperació de la memòria històrica, de dignificació de les víctimes assassinades pel règim franquista i de mostrar la veritable cara repressiva del feixisme espanyol, el treball de l'Amical Mauthausen és també una forma de rehabilitar la memòria de tots aquells homes i dones que lluitaren per uns valors de justicia, igualtat i llibertat.

-----------------------------------------------------

Introducció a l'Exposició

Aquesta exposició pretén donar a conèixer la realitat dels camps de concentració nazis, amb la finalitat que l'impacte de les imatges de l'horror més gran concebut al segle XX provoqui la reflexió necessària, no sols per assumir el passat amb responsabilitat, sinó per oposar-se activament a qualsevol repetició en el present o en el futur.

La maquinària exterminadora del III Reich va acabar amb la vida de 12.000.000 de persones no combatents de distintes nacionalitats, jueus, resistents i opositors de tota l'Europa ocupada i de la pròpia Alemanya, objectors de consciència, gitanos, homosexuals, malalts,... i entre ells uns 10.000 republicans espanyols i catalans, internats especialment al camp de Mauthausen els homes, i al de Ravensbruck les dones.

El seu destí havia quedat segellat en el moment en què va acabar la Guerra Civil espanyola, quan emprengueren el cami de l'exili en qualitat de vençuts. L'any 1945, un cop alliberats els camps, els supervivents no pogueren retornar al seu pais i s'instal.laren gairebé tots a França, on s'enfrontaren a la reconstrucció de la seva vida, lluitant per la recuperació de la seva dignitat i pel manteniment de la memòria. Per a la generació protagonista i per a totes les generacions següents queda el compromís moral i la responsabilitat històrica de no caure en l'oblit i de fer una constant tasca de repudi i denúncia de l'extermini portat a terme pel règim nazi.

La majoria de fotografies reproduïdes, utilitzades moltes d'elles en el judici de Nuremberg com a prova contra els S.S., varen ser obtingudes pel deportat a Mauthausen Francesc Boix, el qual, amb l'ajut d'Antonio Garcia, va robar-les dels laboratoris fotogràfics del camp i va deixar-les, a través dels nois del camp que treballaven a la pedrera de Poschacher, a cura de la senyora Poitner del poble de Mauthausen. Aquestes accions de resistència i solidaritat mostren que, enmig de les condicions més dificils, sempre és possible enfrontar-se al mal i deixar-ne testimoni pel futur. L'Amicale de Mauthausen de Paris va ser la dipositària d'aquest fons fins que la legalització de l'Amical d'Espanya l'any 1978 va permetre l'acollida de les fotografies a Barcelona.

-------------------------------------------------------

Enric Marco Batlle

Nascut el 14 d'abril de 1921 a Barcelona, llicenciat en Història Contemporània i en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona, afiliat a la CNT des dels 14 anys, voluntari a la guerra civil contra el franquisme, suboficial de l'exèrcit de la Segona República, membre de la Resistència contra els nazis a França, membre de diverses associacions, president de l'Amical Mauthausen, ha rebut entre altres guardons la medalla d'honor de la ciutat de Barcelona i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Actes antifeixistes a Reus
08 oct 2004
S'escriu Mathausen no Mauthausen.

¿¿Quina associació es aquesta que ni tan sols sap escriure el nom del lloc al que es dedica correctament??
Re: Actes antifeixistes a Reus
08 oct 2004
El cutrerio catalán siempre presente.

Se quejan del uso político de las víctimas de ETA por parte del PP, pero luego no dudan en politizar el Holocausto del mismo modo que lo hace Israel todos los dias.

Hipócritas hasta lo aberrante.
Re: Actes antifeixistes a Reus
08 oct 2004
Bueno, y según tú es un acto de hipocresía denunciar 6 millones de muertos?
Re: Actes antifeixistes a Reus
08 oct 2004
Lo que es un acto de hipocresia es ir hablando de los supuestos 6 millones de muertos (el otro dia en la universidad de Barcelona ya hablaban de +/- 1 millón) mientras se va masacrando a los palestinos sólo porque molestan en la pretensión de colonizar las tierras donde viven.
Re: Actes antifeixistes a Reus
13 oct 2004
esta bé que aqui Reus es fassin actes d'aquest tipus.
Re: Actes antifeixistes a Reus
24 des 2005
Visca l-organitzacio antifeixista de reus
Enric Marco????
24 des 2005
Que jo sapiga aquest "pajaro" d'Enric Marco és ex-president de la amical de Mathausen, va ser expulsat del carrec arran de escandol que va protagonitzar.

Triangle roig al cor, no passaran!
Sindicato Sindicat