Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Continuar reforçant les lluites, afavorir les convergències
05 oct 2004
Editorial revista "REVOLTA GLOBAL" nº 9 (octubre 2004)
revista_n9.jpg
Aquesta tardor comença marcada a nivell internacional per la situació a lâIraq, on els Estats Units i els seus aliats passen per importants dificultats per controlar la situació militar i política al país, al mateix temps que el moviment antiguerra segueix tenint una important capacitat de convocatòria en els principals països implicats en lâocupació militar com els EUA i Gran Bretanya, com les manifestacions a Nova York a començaments de setembre durant la convenció republicana han posat de manifest. A nivell Europeu lâagenda política dels pròxims mesos està marcada per la ratificació i aprovació de la nova Constitució Europea que es preveu signar a Roma el 29 dâoctubre. Aquesta constitució és un pas endavant molt significatiu en la consolidació dâuna Europa al servei del Capital. La âConstitucióâ? ha estat aprovada a través dâun procediment antidemocràtic, instaura el neoliberalisme com el règim econòmic ânormalâ? dels països de la UE, retalla els drets socials, no reconeix els drets nacionals dels pobles sense estat, no rebutja la guerra com a instrument de política exterior, i és virtualment irreformable. No és âun pas endavant insuficientâ? com alguns sectors de lâesquerra defensen, sinó un text regressiu que dificultarà més les nostres lluites futures contra el neoliberalisme.

Organitzar les resistències a la Constitució Europea i a lâocupació dâIraq constitueix una de les tasques més importants dâaquests pròxims mesos. Lâenfortiment de les resistències al neoliberalisme tindrà un moment fort en la celebració del tercer Fòrum Social Europeu a Londres del 14 al 17 dâoctubre, que serà el punt de trobada més important dels moviments europeus dâaquest curs, i lâàmbit on es puguin definir i impulsar les campanyes i mobilitzacions futures.

A nivell de lâestat Espanyol, hem vist com el nou govern de Zapatero ha pres en les seus primers mesos de mandat algunes mesures significatives, com la retirada de les tropes dâIraq i la paralització del PHN, destinades a satisfer una part de la seva base electoral i a reforçar la seva credibilitat política. Tanmateix, a mesura que passa el temps i finalitza el âperíode de gràciaâ?, el govern es veu obligat a definir les seves polítiques de fons en els grans temes polítics. I aquí queda clar, tant la seva acceptació del paradigma neoliberal en el terreny socioeconòmic, com les enormes limitacions de la reforma constitucional anunciada, que pensa realitzar sense qüestionar âla unidad de Españaâ?. Per aquest motiu és previsible que a mesura que els límits de les polítiques de Zapatero es facin més evidents, vagin emergint noves lluites socials que no podran ser contingudes només amb gestos retòrics, si bé seria il·lusori pensar que hi pugui haver un ràpid desgast del govern central. Les mobilitzacions dels immigrants sense papers començada a Barcelona el mes de juny, i les actuals mobilitzacions dels treballadors de les drassanes dâIzar són un bon exemple del potencial, però també de les dificultats, que experimentaran les lluites del futur.
A Catalunya el curs polític actual estarà dominat sobretot pel procés de reforma de lâEstatut, limitat dâentrada per la seva acceptació del marc constitucional nascut el 1978 que nega el dret a lâautodeterminació i a la sobirania del poble català. Al mateix temps, lâorientació social-liberal en política econòmica del govern tripartit va quedant cada cop més clara, amb mesures com ara la insinuació de copagament de la sanitat pública o la seva passivitat davant les deslocalitzacions empresarials. La debilitat de lâesquerra organitzada fora de lâàmbit del tripartit, la feblesa de lâesquerra sindical, i una certa fragmentació dels moviments socials dificulta, però, poder fer front amb èxit a les limitacions de les polítiques del govern Maragall. Per aquest motiu és important seguir reforçant les lluites i els moviment unitaris que vagin emergint, evitar lâaïllament dels moviments existents, com ara el dels immigrants, i afavorir la convergència dels diferents corrents de lâesquerra anticapitalista, en un lent procés dâacumulació de forces que permeti anar edificant una alternativa anticapitalista a Catalunya.
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Continuar reforçant les lluites, afavorir les convergències
05 oct 2004
teniu rao, haber si moveis un dit contra la precarietat laboral i la especulacio, y dejaos de parlar en terminos estratosfericos de Bush, Blair, guerra de Iraq, etc, etc... si ni siquiera somos capaces de parar y hacer frente a los problemas que nos afectan localment, menos podremos parar una guerra.

se parla molt de la dispersio dels movimientos sociales, pero poco se hace para aglutinar en una alternativa mas alla de un discurso
de izquierda bien intencionado y sobre todo abierto a propuestas; se vio en lo del Forum 2004 que era finaciado por empresas genocidas, que llevan desigualdades donde se instalan, mientras se favorecia la especulacion, se ve en lo del 22@ en donde se estan instalando empresas dedicadas al armament, mientras todo el mundo se movilizo contra la guerra, o la privatizacio dels serveis publics mientras parlem de grandes acuerdos economicos, en que si bien son estos un ejemplo de las politicas que se aplican en el mundo, es la privatizacion un proceso que no comienza hoy(con estos acuerdos) sino que estos llevan años gestandose, un ejemplo claro es el ALCA en latinoamerica; que no es mas que la legalizacion de lo que hasta hoy a sucedido.
Re: Continuar reforçant les lluites, afavorir les convergències
05 oct 2004
Estos agentes del Imperio, disfrazados de "revolucionarios" de pacotilla, no se meten en asuntos espinosos locales: sólo de asuntos "elevados", cerca del cielo de donde beben las propias estructuras que los sustantan... así encauzando el descontento, los "buenistas" reunidos en foros sociales, monds diplomatiques, y demás fanfarria boicotean de forma subterránea la construcción del socialismo libertario y amparan a sus suplantadores...
Sindicat Terrassa