Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Agost»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
PSOE I PP PROHIBEIXEN L'US DE LLENGÜES COOFICIALS EN EL REGLAMENT DEL CONGRÉS
04 oct 2004
ESPAÑA

PSOE I PP REBUTGEN INCLOURE L'ÚS DE LLENGÜES COOFICIALS COM A DRET DELS DIPUTATS EN EL REGLAMENT DEL CONGRÉS

04/10/2004

MADRID, 4 (EUROPA PRESS)
Els representants de PSOE i PP en el grup de treball per a la reforma del Reglament del Congrés no han acceptat, aquesta tarda, la proposta feta per la resta de grups parlamentaris perquè les noves normes de la Cambra Baixa recullin la utilització de les llengües cooficials com un dret dels diputats. En qualsevol cas, la decisió definitiva sobre aquest assumpte ha quedat supeditada a una nova reunió.

CiU, ERC, PNB, Izquierda Verde (IU-ICV), Coalició Canària i les quatre formacions que integren el Grup Mixt (BNG, Chunta Aragonesista, Eusko Alkartasuna i Nafarroa Bai) havien portat una proposta concreta a la reunió convocada pel president del Congrés, Manuel Marín, amb l''objectiu d''intentar arribar a un acord sobre aquest assumpte, que s''ha convertit en un dels principals esculls de la reforma del Reglament.

L''esmena de les minories proposa una reforma de l''article 6.2 del Reglament perquè consti el dret dels diputats a "utilitzar en les seves intervencions a la Cambra el castellà i les altres llengües que tinguin el caràcter d''oficials en alguna comunitat autònoma".

La reunió d''aquesta tarda, que s''ha allargat durant dues hores, ha servit per constatar els diferents punts de vista sobre l''ús del català, el gallec i l''euskera al Congrés.

AL SENAT

Des del PSOE, el seu portaveu a la Comissió de Reglament, Jordi Pedret, considera que la possibilitat de fer servir les llengües cooficials en l''activitat parlamentària pot contemplar-se al Senat però no al Congrés. Precisament, els serveis jurídics de la Cambra Alta han elaborat un informe en què supediten aquesta qüestió a una reforma del seu Reglament i limiten l''ús d''aquestes llengües a la Comissió General de comunitats autònomes.

"És una qüestió de racionalització", ha comentat Pedret a Europa Press. El diputat del PSC considera que aquesta petició no topa amb la Constitució però insisteix que l''ús d''aquestes llengües ha de circumscriure''s al Senat, ja que es tracta d''una Cambra "territorial" a diferència del Congrés, que és "més ideològica".

Per contra, el portaveu d''ERC, Joan Tardá, ha lamentat la negativa dels grups majoritaris a acceptar el que ha qualificat d''oferta "de mínims". En aquest sentit, ha recalcat que els únics que han "fet els deures" i han acudit a la reunió d''avui amb una proposta concreta han estat els grups minoritaris.


A més, ha destacat que la intenció dels defensors d''aquesta iniciativa era aconseguir el mer reconeixement del dret dels diputats a utilitzar les llengües cooficials i que estaven disposats a arribar a acords posteriors sobre la manera d''aplicar-lo.

ALIANÇA DE LES MINORIES

En una nota de premsa conjunta CiU, ERC, PNB, IU-ICV, CC i el Grup Mixt, han subratllat que la seva proposta té cabuda tant en la Constitució com en el Reglament de la Cambra, ja que es formula en termes similars als que recull el Reglament del Senat.

"Es tracta d''un plantejament correcte jurídica i políticament perquè remet la concreció d''aquest dret lingüístic al que estableixi el Reglament mateix i és, per tant, una proposta flexible", asseguren els proposants, que defensen la "constitucionalitat" de la seva esmena i recalquen que ha d''emmarcar-se en un debat polític i no "jurídic".

Malgrat el rebuig inicial del PSOE i el PP, l''esmena de les minories es manté vigent. Els treballs per a la reforma del reglament segueixen la seva marxa tractant altres punts conflictius. Així, els comissionats tornaran a reunir-se dimecres per parlar de la formació dels grups parlamentaris.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: PSOE I PP PROHIBEIXEN L'US DE LLENGÜES COOFICIALS EN EL REGLAMENT DEL CONGRÉS
04 oct 2004
I?
Re: PSOE I PP PROHIBEIXEN L'US DE LLENGÜES COOFICIALS EN EL REGLAMENT DEL CONGRÉS
04 oct 2004
acabem amb l'estat i amb els seus reglaments!
Re: PSOE I PP PROHIBEIXEN L'US DE LLENGÜES COOFICIALS EN EL REGLAMENT DEL CONGRÉS
04 oct 2004
Que passaria si algú decidis que no es parla espanyol a la Unió Europea? Que faría el PPSOE? Alliberem-nos del nacionalisme espanyol i del seu estat!!
Re: PSOE I PP PROHIBEIXEN L'US DE LLENGÜES COOFICIALS EN EL REGLAMENT DEL CONGRÉS
04 oct 2004
Ara es comença a veure la gran estafada del PSC-PSOE. De fet, tampoc ens equivocarem gens si afirmem que de socialistes res i de progressistes menys.
El seu respecte i coneixement de la realitat catalana ja la van demostrar amb la petició de Moratinos a Europa pel reconeixement del català i el valencià de forma diferenciada, la nostra resposta va contribuir, però, a que aquest tema no tirés endavant. Ara també caldrà la nostra fermesa perquè no ens segueixin aixecant la camisa.
Tot i això les estafades d'aquests partits també es donen a d'altres nivells. Aquest cap de setmana acabem de veure a Barcelona la repressió del Festival D-Form, per aquesta setmana es preveuen nous desallotjaments, cada vegada hi ha més detinguts"polítics" a les comissaries d'arreu i això sembla que només acaba de començar.
Ens haurem d'esforçar molt per desenmascarar aquests falsos progres i fer-ho visible per tothom. Segurament caldran noves estratègies i noves formes d'oposició tant al Congrés com al carrer, però entre TOT*S esperem que s'hi comenci a treballar molt aviat.
Re: PSOE I PP PROHIBEIXEN L'US DE LLENGÜES COOFICIALS EN EL REGLAMENT DEL CONGRÉS
04 oct 2004
El D-Form també prohibei l'ús del català!
Re: PSOE I PP PROHIBEIXEN L'US DE LLENGÜES COOFICIALS EN EL REGLAMENT DEL CONGRÉS
04 oct 2004
Tal com dius, estas deformant. Es vergonyòs que ens prohibeixin parlar català al senat surtint-nos amb qüestions de reglaments i despeses d'aparells de traduccions... alliberem-nos del nacionalisme i el seu estat espanyol!!
Re: PSOE I PP PROHIBEIXEN L'US DE LLENGÜES COOFICIALS EN EL REGLAMENT DEL CONGRÉS
05 oct 2004
me n'havia oblidat...no abuseu de les majúscules...no crideu...

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more