Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Ja no hi han excuses pels contaminadors!
03 oct 2004
I els polítics que ho han permés!
Segons tv3, els resultats de l'analisi dels resigus abocats per Erkimia al "Racó de la Pubilla" de Flix, és que son tòxis i radiactius u vulneren les normatives europees.

JUSTICIA!!!!! I solucions!

El video de tv3

http://multi.telenoticies.com/tvcmult/161007005.wmv

La noticia....

http://www.telenoticies.com/noticia/not160995826.htm

Unes anàlisis confirmen que l'abocador municipal d'Ercros a Flix conté residus radioactius

El laboratori francès CRIIRAD ha analitzat mostres de materials de l'abocador del Racó de la Pubilla per encàrrec de TV3.

Televisió de Catalunya va fer pública fa dues setmanes l'existència d'un abocador on Erkimia ha portat milers de tones de residus. Es tracta d'una instal·lació que no està classificada per acollir deixalles tòxiques o materials amb activitat radioactiva. Els residus que hi porta l'empresa, però, són els mateixos materials que els abocats al pantà de Flix, que són de naturalesa radioactiva. Unes anàlisis fetes en un dels laboratoris europeus de més prestigi ho corroboren. Això obligarà a revisar les condicions de l'abocador.

El laboratori francès CRIIRAD, la Comissió de Recerca i Informació Independent sobre la Radioactivitat, ha analitzat mostres de materials de l'abocador del Racó de la Pubilla, a Flix, per encàrrec de TV3 i amb la col·laboració del Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear. De les anàlisis es dedueix la presència d'elements radioactius que pertanyen a la cadena de desintegració de l'urani 238, present a les fosforites utilitzades per Erkimia.

Les mostres s'han preparat per ser analitzades amb un espectròmetre de radiacions gamma, que permet identificar i mesurar l'activitat dels elements radioactius que emetin aquesta radiació.
Elements i activitat concorden amb el que s'ha trobat als centenars de milers de tones de residus que Erkimia va abocar al pantà de Flix, segons declara, fins al 1988. Els residus radioactius del pantà i els de l'abocador són el mateix tipus de materials.

En els residus de la factoria d'Erkimia hi ha cent vegades més urani del que seria normal. Hi ha també tori 230, un element molt radiotòxic si s'inhala, si se'n respira la pols. Són, doncs, materials que no es poden tractar com una cosa banal ja que superen els límits de la directiva Euratom per a les activitats nuclears.

Això obligarà a revisar les condicions de l'abocador, que gestiona l'empresa Ercros, a la qual pertany Erkimia, i el transport amb camions cada mitja hora, amb caixes descobertes, per evitar possible risc ambiental. Els centenars de milers de tones dipositats a l'abocador dificulten un possible trasllat i són materials, a més, amb un període molt llarg d'activitat: l'urani 238, 4.500 milions d'anys. Per això no es poden portar a l'únic abocador de residus radioactius que hi ha a l'Estat.

En pocs dies, els laboratoris de la Universitat Autònoma i de la Politècnica, que analitzen mostres per a la Conselleria de Medi Ambient, disposaran d'analítiques més completes a partir de les quals s'haurien de prendre les mesures de correcció convenients.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Ja no hi han excuses pels contaminadors!
03 oct 2004
Justicia és:

Que la empresa pague les despeses de neteja, transport i magatzematge en un lloc adient i preparat.

Que els treballadors de l'empresa no siguen cacomiadats i que l'empresa els hi pague els sous fins que tot estique arreglat.

Que els polítics implicats, la ignorancia no eximeix de culpa, paguen la seva "desidia".

Indemnitzacions pels afectats, que els hi ha!

I que l'Ebre quede net!

mario
Re: sou uns ingnorants, creieu que son tant inocents totes les administracions i les persones que viuen a la vora del riu EBRE passat el panta de Flix.
07 oct 2004
`Parece mentira la cantidad de burradas (que me perdonen los burros) que se tienen que escuchar por los medios informativos escritos, visuales, mediaticos e incluso ahora por internet, de algo que todas las personas que vivimos en la orilla del Rio, estamos acostumbrados i más la gente que vive en Flix, si tubierais un poco de vergüenza, antes de alarmar a la población tal y como lo estais haciendo, os informariais fehacientemente de lo que en realidad hay en el pantano de Flix y en el avocador del raco de la Pubilla, informando correctamente de la peligrosidad de estos reciduos, ya que no existen tantos monstruos ni deformaciones congenitas por estas tierras como parece haber ultimamente en internet, TV3, La Vanguardia, y todos los medios informativos, que como los buitres (Perdonarme Buitres) solo saben alimentarse de Carroña
Re: Ja no hi han excuses pels contaminadors!
24 nov 2005
Vaja.... d'on ha sortit aquest element?
Si vius a Flix .... perdona'm t'has mirat els teus nivells en sang d'hexaclorobencé?
Sindicato Sindicat