Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme : ecologia
El GEPEC- Ecologistes de Catalunya ja havia denunciat fa temps la contaminació del riu Ebre
03 oct 2004
El GEPEC ja havia denunciat fa temps la contaminació del riu Ebre, amb legislació ambiental plenament vigent, amb noms i cognoms d'empreses i amb volums tòxics abocats. Per què no se'ns va fer cas?
En relació a les notícies aparegudes en els mitjans de comunicació sobre el descobriment de productes tòxics aigües avall del riu Ebre, per sota de l’embassament de Flix, el GEPEC-ECOLOGISTES DE CATALUNYA vol fer constar les valoracions següents:

1. Que les informacions a què ens referim a continuació, van ser comunicades a l’opinió pública a través d’una NOTA DE PREMSA emesa fa uns mesos pel GEPEC-ECOLOGISTES DE CATALUNYA als mitjans de comunicació de les Terres de l’Ebre sense que se n’hagués fet cap ressò social ni –el que és més greu- sense que s’haguessin pres mesures adequades per part de l’Administració a la problemàtica que el GEPEC denunciava.
2. Que aquesta problemàtica de susbstàncies tòxiques abocades a l’Ebre per diverses indústries –no només per ERKIMIA- no són, tal com es pretén fer creure en alguns informes i opinions polítiques o periodístiques, cosa del passat i conseqüència malaurada d’una època remota sense legislació ambiental, sinó que són fets que s’han estat produint de forma reiterada en els darrers deu anys (i que encara es produeixen), amb plena vigència d’una legislació restrictiva, tal com exposarem posteriorment.Que aquesta problemàtica fou denunciada a la Generalitat i a l’Agència Catalana de l’Aigua en unes al·legacions presentades pel GEPEC en data 25-6-2003 (Registre de l’Agència Catalana de l’Aigua de Reus número 405/2003) com a conseqüència de la presentació a la Comissió per a l’Ús Sostenible de l’Aigua de l’ACA del Programa de Sanejament d’Aigües Residuals Industrials (PSARI-2003).
3. Que entre altres informacions que el GEPEC ha sol·licitat i sol·licitarà al Conseller de Medi Ambient formen part textual les informacions següents, que trametem als mitjans de comunicació perquè valorin com ja el GEPEC era plenament conscient fa temps del perill i com, malgrat les denúncies efectuades, no se li va fer cap cas per part de l’Administració: ni de l’anterior Delegada de Medi Ambient, MªJesús Vila, ni de la directora de l’Agència Catalana de l’Aigua, Marta Lacambra, tots subjectes d’un grau d’incompetència i de passivitat que freguen la prevaricació, pel fet de ser coneixedors d’un perill evident per a la salut pública i, malgrat això, no en van fer cap actuació.

4. Que concretarem ara algunes de les dades de què informàvem a la Generalitat –Agència Catalana de l’Aigua en data 25-6-03 i que, degudament ampliades, formen part del dossier informatiu que enviem ara al Conseller de Medi Ambient en persona:

-A. La conca de l’Ebre és la zona de Catalunya que rep més abocaments industrials directes a llera i sense sistemes de depuració intermedis de les substàncies més perilloses "del mercat": Mercuri (quasi cent quilos a l’any), Percloroetilè (gairebé una tona a l’any), AOX suma de COP i altres compostos orgànics (més de vint mil tones a l’any) – procedents bàsicament de tres empreses: ERKIMIA de Flix, la paperera CELULOSAS DE LEVANTE de Tortosa i la fàbrica de colorants de Móra.

- B. L’Ebre assumeix quasi el 90 % dels abocaments de mercuri de Catalunya, amb una quantitat exagerada per falta de sistemes de depuració suficients i de tècniques més modernes de fabricació.

- C. L’Ebre assumeix el 85 % dels abocaments de percloroetilè de Catalunya que va directe a llera.

- D. L’Ebre s’empassa el 60 % dels compostos orgànics persistents que conformen l’AOX (llarg llistat que inclou cloroform, HCB, tetraclorur de carboni, PER, TRI, triclorobenzè ...) de tots els abocaments a llera de Catalunya.

E- Malgrat haver en la ribera del riu Ebre una quantitat d’indústries realment menyspreable en comparació a altres zones de Catalunya, no hi ha ni una sola zona que assumeixi tal quantitat de productes tòxics directament a llera com el riu Ebre. Malgrat això, les estacions de mostreig utilitzades per controlar l’aigua del riu –bàsicament la de l’Illa de Buda, - situada a les ximbambes del problema! - no detecten paràmetres que facin superar els objectius de qualitat del medi receptor. Evidentment, l’aigua i el recorregut ajuden a diluir i a sedimentar, però les tones i tones de substàncies tòxiques abocades fan cap d’una o altra manera als organismes aquàtics i als sediments, tal com s’ha demostrat en aquest estudi de Flix.

F- Cal considerar que aquests volums de substàncies contaminants no tenen en compte en absolut els abocaments irregulars i incontrolats, i que es basen solament en volums reconeguts pels sistemes d’autocontrol o per inspeccions, raó per la qual és fàcil deduir que el volum real de tòxics abocats es pot doblar o triplicar. A més a més, es basen en dades a partir del 2000, per la qual cosa preguem a l’Honorable Conseller que ordeni al seu Departament que ens faci arribar els volums tòxics abocats a l’Ebre en èpoques anteriors (per exemple entre el 1990 i el 1995).

G- És absolutament fals que la normativa legal no pogúes impedir els abocaments tòxics efectuats a l’Ebre. Tal com hem dit, hi ha prou referències en el Reglament de Domini Públic Hidràulic perquè l’Administració actués i obligués les empreses a limitar la càrrega tòxica abocada de les substàncies que ara formen part dels sediments de l’Ebre i que causen tanta alarma social i sanitària. La responsabilitat de no actuar ha estat únicament dels responsables del govern de l’Estat i de la Generalitat que han manat en aquests últims vint anys. Posarem alguns exemples:

* Art. 254 Punt 1: "Para asegurar una protección eficaz de medios receptores respecto a la contaminación que pudieran ocasionar los productos contenidos en los vertidos se establece una primera relación de sustancias elegidas en razón de su toxicidad, persistencia o bioacumulación". Punt 3: "Las autorizaciones de vertido limitarán rigurosamente concentraciones de las substancias figuradas en la relación I, a fin de eliminar del medio receptor sus efectos nocivos ..." Art. 256: "En ningún caso podrán autorizarse vertidos que afecten a los acuíferos que contengan sustancias de las figuradas en la Relación I"

* Entre les substàncies que formen aquesta relación I hi ha els compostos organoclorats i altres compostos orgànics (AOX, percloretilè ...) i el mercuri. No cal dir que en els sediments de l’Ebre se’n podem trobar de totes les varietats, mides i colors. I no cal dir que la llei diu clarament que està totalment prohibida una autorització d’abocament que creï concentracions en el medi receptor, que és precisament el que ha passat en els sediments de l’Ebre, sobre i sota la presa de Flix. I no qüestionem la salut dels aqüífers de l’Ebre perquè és un tema que encara no s’ha estudiat de forma suficent però que potser el vostre Departament també hauria d’emprendre.

* És evident que només per l’incompliment d’aquesta Llei hi ha prous motius per enviar a la Fiscalia a un bon grapat de funcionaris i polítics signants d'autoritzacions i vist-i-plaus improcedents en els darrers vint anys.Esperem que amb la redacció d’aquest comunicat quedi clara constància de quantes vegades el GEPEC-ECOLOGISTES DECATALUNYA i alguns altres grups ecologistes fan denúncies serioses i ben fonamentades sense que se n’obtingui per part de la societat civil i de l’Administració la resposta adient per provocar els canvis i les solucions que la seguretat dels ciutadans i el benestar mediambiental exigeixen. Desitgem que el nou govern no caigui, com va fer l’anterior - per la prepotència del poder i pel pas dels anys - en la mateixa deixadesa.
Mira també:
http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=190&mode=thread&order=0&thold=0&POSTNUKESID=f59393dfa306

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El GEPEC- Ecologistes de Catalunya ja havia denunciat fa temps la contaminació del riu Ebre
03 oct 2004
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/124580
Re: El GEPEC- Ecologistes de Catalunya ja havia denunciat fa temps la contaminació del riu Ebre
03 oct 2004
Es qui ningú se'n adona de la merda que hi ha?

És que no hi hauran responsabilitats?

És que pagarem els de sempre?

Quin és lo peru per un cementiri radiactiu i contaminant il·legal?

JUSTICIA!!!!!!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more