Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Èxit rotund de la mobilització dels treballadors a Elx
02 oct 2004
La concentració convocada pel MUP reuneix milers de persones amb el lema «Pel calcer i els drets socials»
L'AVANÃ â ELX

mmP9300044.JPG
Unes 3500 persones, segons el Moviment per a la Unitat del Poble (MUP), i un miler, segons la policia, van respondre a la convocatòria realitzada per aquest col·lectiu d'esquerres per defendre el teixit industrial il·licità i els drets dels treballadors, malgrat les moltes dificultats que els representants de l'Administració havien posat al llarg de la setmana. Segons van explicar els portaveus del MUP, «ens vam fer càrrec d'aquesta convocatòria perquè dijous passat els treballadors, que van donar un exemple de civisme i del que és la lluita obrera, baixant des del polígon de Carrús fins a l'Ajuntament per donar l'esquena i aïllar els elements provocadors feixistes, per denunciar els culpables veritables d'aquesta situació i per exigir solucions a l'Administració, digueren que volien continuar eixint al carrer per obligar tots aqueixos encorbatats que es reuneixen per prendre decisions a lâesquena dels treballadors a sentir la seua veu. Però aquest èxit a què estem assistint hui ens correspon a tots els treballadors i a tot el poble d'Elx». I és que dijous passat 23 els militants i simpatitzants del MUP foren els únics, d'entre l'esquerra organitzada, que acudiren a la protesta convocada, de manera informal i confusa, per desconeguts. «Ens plantejàrem l'objectiu d'apartar els elements manipuladors de la ultradreta i de l'empresariat, que van actuar el 16, de les protestes obreres i populars, per un costat; i, per un altre, explicar als treballadors que els veritables culpables d'aquesta situació no són âels xinesosâ?, sinó els empresaris que deslocalitzen la producció i sobreexploten els seus treballadors i unes administracions que no fan res per evitar-ho. De moment, sembla que ho hem aconseguit», apuntaven des del MUP en la roda de premsa que van convocar l'endemà d'aquella segona protesta tan diferent de la primera, que convertí Elx en el focus de descontentament social més observat després d'IZAR.

La concentració del dia 30 va confirmar aquesta tendència. Així, si el dia 23 el MUP i la resta de treballadors aconseguiren aïllar i neutralitzar els escassíssims elements que encara protestaven contra âels xinesosâ?, convertint la inicial concentració en el polígon industrial de Carrús en una marxa pacífica però de contundent denúncia cap a l'Ajuntament (en la qual, per cert, desaparegué la senyera monàrquica de l'ocasió anterior), en la protesta d'ahir només es van poder escoltar consignes netament obreristes, solidàries i populars: «El pueblo, unido, jamás será vencido», «Este problema es de todos», «Elx es mor» i «Els empresaris sâemporten el salari» foren alguns dels crits més corejats per uns treballadors i treballadores que recordaven amb ganes les denúncies que ja havien fet la setmana anterior. A ningú li va passar desapercebuda l'absència d'uns sindicats i un Ajuntament que, després de les dos protestes anteriors, s'havien limitat a criticar els comptats elements xenòfobs que havien iniciat l'esclat del 16 i a reunir-se amb els empresaris i el Ministeri per proposar unes solucions que cap dels concentrats es creia. Els assistents es preguntaven, així, «¿Pa qué cojones nos sirve Comisiones?», «Dónde están?, no se ven, Comisiones y UGT», acusant també l'alcalde d'Elx, del PSPV-PSOE, de no interessar-se per les seues reivindicacions: «Diego Maciá, no haces na de na», deien.

Els convocants explicaren a les persones assistents que havien convidat formalment CCOO, UGT i l'Ajuntament a sumar-se a la protesta per aconseguir organitzar una gran mobilització unitària de tota la ciutat, però que els responsables d'aquestos organismes havien rebutjat participar-hi. «Ara, hauran d'explicar-nos a tots per què no han vingut hui ací per unir-se a la veu dels treballadors i del poble d'Elx. Pregunteu-los per què no han estat ací, junt amb els currants». El MUP va voler recordar a més que, el mateix dimarts 28, PSOE, PP, EU, UGT, CCOO i les organitzacions de la patronal havien acordat, en una reunió teatralitzada, rebutjar «qualsevol tipus de manifestació que puga continuar entelant la imatge de la ciutat i del sector», sense aclarir si aqueix qualificatiu es referia, segons el seu entendre, als fets del 16, a la marxa pacífica del 23 o a la concentració convocada per al 30. La seua clamorosa absència, no obstant, aclaria aquest punt. «En tot cas, seguirem dient-los a CCOO i UGT que se sumeixen a aquest moviment que estem engegant entre tots», asseguraven en el MUP. L'endemà, CCOO i UGT convocaren inesperadament una manifestació, amb el lema «Elche vive. Contra el desmantelamiento de nuestro sector», per al proper 14 d'octubre. Segons els responsables comarcals d'ambdues centrals, la convocatòria d'aquesta nova manifestació no està relacionada amb les crítiques que han rebut per part dels manifestants en les dos concentracions darreres. A més, van atacar els convocants de la concentració del dia anterior afirmant que «aqueixos que hui espenten no ho feien, no hi estaven», âoblidantâ? que el MUP porta dos anys denunciant la situació del calcer (un dels motius pels quals va nàixer, segons els seus portaveus), junt amb la Plataforma d'Aparadores i Treballadors Precaris, que tant ha injuriat CCOO del Baix Vinalopó. No contents amb això, van arremetre també contra «molts dels treballadors que ara estan desesperats, estaven llavors instal·lats en una economia irregular i no apareixien quan se'ls cridava». CCOO i UGT pretenen amb aquesta mobilització aconseguir «partides econòmiques» de la Generalitat que contribuïsquen a solucionar el problema del calcer, i acabar amb les situacions d'il·legalitat, informa Europa Press. Juan Antonio Maciá, de UGT, afirmà que «se li queia la cara de vergonya» pel fet que els criticaren, i va eludir la responsabilitat dels sindicats en l'organització i mobilització dels treballadors assegurant que els que ara es mobilitzen «no han fet res fins ara». L'alcalde d'Elx, Diego Maciá, va acudir a lâacusació tan recurrent de «manipulació» per respondre les crítiques que havia rebut en la concentració per no estar-hi present, i va demanar que es deixara «treballar a les institucions», les iniciatives de les quals, va assegurar, «estan donant resultats», encara que no va especificar quins.

Els treballadors il·licitans sí van rebre el suport de dirigents de l'Executiva de la Unió Sindical de Madrid Regió de CCOO i de l'Executiva dâEnsenyament de CCOO de Madrid, de la secció de CGT-PV en la SRI de la Universitat d'Alacant i de dirigents i militants d'aquest sindicat, el suport material de la Federació Local d'Alacant del qual fou agraït també pels convocants. Militants de l'emblemàtic Port de Sagunt van expressar també la seua solidaritat amb la lluita dels treballadors.

Els portaveus del MUP detallaren també els problemes que havien tingut amb l'Administració, que «s'ha dedicat a marejar», en la convocatòria d'aquesta protesta. Inexplicablement, dilluns de matí la Subdelegació del Govern, d'acord amb l'informe presentat per l'Ajuntament d'Elx, negava la possibilitat de dur a terme una manifestació des del polígon industrial fins a l'Ajuntament, autoritzant tan sols una concentració en aquest lloc darrer. Els representants del MUP, davant del risc que aparegueren provocadors en la zona del polígon on s'havien agrupat els treballadors en les dues protestes anteriors (diversos grups d'ultradreta han estat centrant la seua atenció i propaganda en les protestes d'Elx), van mamprendre negociacions amb la Subdelegació, l'Ajuntament i la Policia per trobar una alternativa. La proposta del MUP era dur a terme, si no una manifestació, almenys una marxa que no tallara el tràfic (pretext esgrimit per la Subdelegació), de manera que s'aïllara eventuals provocadors i es poguera evitar la repetició de les accions del 16, «que no haurien fet sinó perjudicar la lluita dels treballadors» i el risc de respostes violentes per part de la policia. Però les entrevistes no van fructificar i el dijous al matí la Subdelegació negà taxativament qualsevol possibilitat de dirigir-se en massa des del polígon cap a l'Ajuntament, amenaçant amb sancions contra els qui estigueren concentrats en l'àrea industrial. Tenint en compte el risc que aparegueren provocadors per la zona, els militants del MUP van explicar ràpidament als treballadors, mitjançant les emissores de ràdio i pasquins al polígon, quina era la situació, comminant-los a no deixar-se manipular pels possibles provocadors feixistes i a dirigir-se cap a l'Ajuntament com més prompte millor després d'eixir del treball.
mmP9300035.JPG
Afortunadament, els grupuscles d'ultradreta van optar per no aparéixer per Elx i la policia es va limitar a âcustodiarâ? als 500 manifestants que, pacíficament i sense tallar el trànsit per evitar enfrontaments innecessaris, es dirigiren ràpidament cap a l'Ajuntament. Allà, la resta de ciutadans, que els esperava pacientment mentre l'ambient s'anava animant amb crits reivindicatius, els va rebre amb aplaudiments, rodejant-los mentre corejaven «El pueblo, unido, jamás será vencido».

L'endemà, en roda de premsa, els portaveus del MUP van denunciar el paper de la Subdelegada del Govern a Alacant, Etelvina Sánchez Andreu, i van recomanar al Govern «que li busque a aquesta senyora un altre càrrec més coincident amb les seues capacitats, ja que en aquest assumpte ha demostrat la seua incompetència. Si hagueren aparegut grups de provocadors, podrien haver-se produït greus incidents». Segons l'opinió dels convocants del dia 30, les dos protestes darreres han demostrat que les manifestacions obreres poden tindre moltes conseqüències socials, però entre aquestes no estan el racisme i la xenofòbia si prèviament s'ha aconseguit aïllar i neutralitzar els provocadors, i això era el que pretenia la manifestació convocada inicialment. «A l'Administració i als empresaris no els agrada que els treballadors es manifesten, però no tenen cap problema en què els feixistes de Democràcia Nacional celebren en la nostra ciutat un acte per riure's dels treballadors il·licitans, que porten més d'un segle donant exemple de solidaritat i de com es fan les lluites obreres, amb grans vagues com la de 1903 i 1977, ambdues centrades en el sector del calcer». Els convocants denunciaren així mateix els intents de «comprar el MUP», referint-se a una oferta feta verbalment per representants municipals perquè aquest col·lectiu s'integre en el Consell Econòmic i Social. «Ja els hem dit que nosaltres no som representants de ningú; que els treballadors d'Elx han de representar-se a si mateixos i així ho faran. No ens asseurem en cap taula en què, junt amb els sindicats oficials, no estiguen els representants triats pels propis treballadors, legals i il·legals». El MUP defén que, davant les condicions d'il·legalitat, clandestinatge i precarietat regnants en la indústria local i que afecten més de la meitat dels treballadors, aquestos no poden participar en les eleccions de delegats i, per tant, no poden ser representats pels sindicats, representants legítims dels treballadors legals.

mmP9300026.JPG
Amb l'objectiu de reivindicar aqueixa representació directa i organitzar aquest moviment autònom de treballadors naixent, els convocants de l'acte proposaren als treballadors que s'oferiren com a voluntaris per formar una comissió de treball encarregada de preparar una Assemblea General de treballadors que debata la línia reivindicativa i mobilitzadora per seguir al futur. Quaranta persones van donar els seus dades per a participar en lâengegament d'aquesta iniciativa, que també sotmetrà a debat la proposta de taula reivindicativa proposada pel MUP, després de decidir-ho així els presents votant a mà alçada. Aquesta âComissió dels Quarantaâ? té previst reunir-se dilluns que ve, a les 20:30, en l'Ateneu Popular d'Elx (C/ Manuel Vicente Pastor, 90), per organitzar la celebració d'una Assemblea General de Treballadors dimecres següent, a la mateixa hora, en el Centre Social Polivalent de Carrús. El MUP espera comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament per garantir la celebració d'esta assemblea, i segons va afirmar un portaveu compten amb la promesa d'un membre de l'equip de govern per a això.
Mira també:
http://www.mup-elx.tk
http://es.geocities.com/mup_elx

This work is in the public domain

Comentaris

Vegeu també
02 oct 2004
Vegeu també: www.lavanc.com
Sindicat