Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
La baixa qualitat de la democràcia chavista (en dades)
01 oct 2004
Gràcies a LâAvanç podem contrastar les diferències que alguns mantenim sobre el règim chavista, entusiastes uns, molt escèptics uns altres, entre els quals em trobe. Afortunadament, Isaura Navarro (21-09-04), que pertany als primers, afirma que sâhan de respectar totes les âopinionsâ? â¡quina alegria em fa confirmar que està demodé enviar al gulag per discrepar!â però que les dades són tossudes, cosa que no puc més que confirmar-li.
Vicent Flor (Politòleg i professor de Sociologia)

Anem, per tant, a les dades, algunes inquietants i que Navarro evita contestar. Respecte els indicadors econòmics no em faré pesat: 25% dâatur, -9â2% de creixement econòmic, hiperinflació del 37â2%... Les dades no me les invente jo, estan a lâabast de qualsevol i no es poden justificar en el passat. La despesa social, doncs, no pot amagar lâincrement de la pobresa que ha generat el govern chavista. Esperem que lâincrement del preu del petroli, que tant ha buscat Chávez i tant el beneficia (al contrari que a nosaltres, els valencians), puga millorar la vida de la majoria dels veneçolans. Si en els pròxims anys ho aconseguira no em costarà reconéixer-lo, però en lâactualitat ocorre precisament el contrari.

Però mâinteressen en especial les dades polítiques, perquè una hipotètica millora del nivell de vida (que no és el cas) no justificaria cap retall de llibertats individuals i garanties públiques. ¿O sí, Navarro? La democràcia, malgrat que de vegades sâoblida, no és un règim polític que es té o no es té, sinó que es té més o menys, cosa que deu de compartir Navarro atés que creu que âun dels objectius de la seua política (de Chávez) és incrementar en nivell de democràcia aconseguit pels veneçolans a través [...] dâuna de les constitucions més avançades dels nostres temps.â?
Freedom House (FH) és un institut independent que valora la qualitat de la democràcia als diferents Estats del món. Publicacions diverses fan servir les seues dades o remeten a ella. Le Monde Diplomatique, del âguruâ? Ignacio Ramonet, per exemple. FH, tot atenent a un procediment matemàtic que estalviaré al lector, classifica anualment els Estats en tres tipus: els països lliures, com els de la Unió Europea i la resta dâoccidentals o fins i tot lâÃ?ndia i Filipines; els parcialment lliures, països que tot i fer eleccions periòdiques, presenten irregularitats diverses i limitacions a les llibertats públiques, tals com Kenya, Nepal o Iemen (on hi viuen el 20â78% de la població mundial) i els no lliures, com Iran, Algèria, Síria, Aràbia Saudí, Corea del Nord i 48 més, massa encara (35â28% del total dels humans!).

Lâescala se situa entre lâ1â0, els més lliures i el 7â0 els que no ho són gens. De tal manera que, reconeixent que no hi ha cap democràcia âperfectaâ?, entre els lliures hi ha diferències âmillor Holanda (1â0) que Brasil (2â5)â així com entre els parcialment lliures âmillor Albània (3â0) que Rússia (5â0), cosa que ratifica la deriva autoritària de Putinâ i fins i tot entre els no lliures âmillor Tadjikistan (5â5) que Cuba (7â0). Podeu consultar les dades de 2.004 a www.freedomhouse.org

Veneçuela, dissortadament, no es troba entre els lliures. Ãs cert, cosa que mai no he negat, que el nivell de llibertats veneçolanes és més alt que el rus, el xinés o el sudanés (en estos dos últims és inexistent). Tanmateix, el seu indicador (3â5) el situa en companyia de casos preocupants com el dâIndonèsia, Moçambic o Serra Lleona, i per davall, ni més ni menys!, de 103 Estats del món. Si ho comparem amb el context actual llatinoamericà, Chávez tampoc ix massa ben parat: per davall, per descomptat, de Xile, Argentina, Brasil i fins i tot dâEstats amb conflictes socials importants com Perú, Equador, Bolívia, Hondures...

Als dos articles anteriors he proporcionat informacions que justifiquen la baixa puntuació de la democràcia veneçolana: control sobre el poder judicial, violacions de drets humans, intervencionisme sobre la societat civil, etc i que ara no repetiré. Lâindicador de FH no sembla justificar lâafirmació de Navarro com una democràcia âavançadaâ?.

Més dades: el Transparency International Corruption Perception Index (indicador per mesurar el nivell de corrupció dels Estats) tampoc deixa gens ben parada Veneçuela. Durant lâany 2.003 la seua puntuació és 2â4 (on 10 és màxima netedat i 0 màxima corrupció). Ocupa el lloc número 107 dâentre els 136 Estats analitzats, empatat amb Kazakhstan, Moldàvia, Uzbekistan, Vietnam i Guatemala. 102 Estats són menys corruptes en lâactualitat que el règim chavista i, si exceptuem lâany 1.998, és el pitjor índex veneçolà de corrupció des de 1.995.
No vull avorrir el lector però es podria continuar. Trobe que a la llum dâestes dades hauríem de parlar amb cautela de la democràcia veneçolana. Si més no. I més encara si tenim una responsabilitat política com la de ser parlamentària espanyola. Clar està que sempre podem abraçar, més còmode, el pensament paranoic i participar de la congregació de la fe en la conspiració internacional contra Hugo Chávez i considerar que la gran majoria dâinstituts de ciència política i ONGâs de drets humans del món âsâequivoquenâ? sobre Veneçuela, a diferència de Navarro, que âencertaâ? perfectament el diagnòstic.

Acabem, com a mínim, amb un desig compartit: que la victòria del referèndum revocatori servisca per tranquil·litzar els ànims de chavistes i antichavistes i, sobretot, millorar la qualitat de vida i de la democràcia veneçolanes. Amb Chávez és difícil ser crèdul, però tant de bo! Seria una bona notícia per a tots nosaltres.
Mira també:
http://www.lavanc.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La baixa qualitat de la democràcia chavista (en dades)
01 oct 2004
L'article de Flor està argumentat a partir de les següents fonts:

"Fonts" del govern Bush i les petrolieres
   
En qüestió de segons amb el google es descobreix que la font "Transparency International Corruption Perception Index" està finançada pel govern Bush, per governs europeus i per gegantesques multinacionals petrolieres i armamentístiques.

Potser sí que existeix una xicoteta "conspiració internacional" i s'anomena neoliberalisme. Està clar que no és cap "conspiració" perquè no amaguen el que volen, potser només el dissimulen.

Ací teniu els donants que financen la font:"Transparency International Corruption Perception Index"

També teniu les dades sobre "Freedom House", una organització anticomunista neoconservadora impulsada pel govern d'Estats Units i també per les multinacionals petrolieres i armamentístiques. està presidida per l'exdirector de la CIA Woolsey.

Ni més ni menys.

Ells no s'amaguen.

Però altres sí que amaguen qui està darrere d'eixes "fonts".


La mentida agonitza...Foundations

Companies and Business Organisations

TI-National Chapter Contributions

* TI-Australia
* TI-Brussels
* TI-Canada
* TI France
* TI-Germany
* TI-Greece
* TI-Hungary
* TI-Italy
* TI-New Zealand
* TI-Portugal
* TI-UK
* TI-USA

* Australian Agency for International Development (AusAID)
* Canadian International Development Agency (CIDA)
* Danish International Development Agency (DANIDA)
* Department for International Development (DfID), UK
* Dutch Ministry of Foreign Affairs
* European Union
* Finnish Ministry of Foreign Affairs (FINIDA)
* French Ministry of Co-operation
* German Agency for Technical Cooperation (GTZ)
* German Development Service (DED)
* Norwegian Ministry of Foreign Affairs (NORAD)
* Swedish Development Co-operation (SIDA)
* Swiss Development Co-operation
* US Agency for International Development (USAID)
* The World Bank

Foundations
o Avina Group, Switzerland
o Ford Foundation, USA
o MacArthur Foundation, USA
o Open Society Institute, Hungary
o Volkart Foundation, Switzerland

Companies and Business Organisations
o BHP Group, Australia, UK, USA
o General Electric Company, USA
o KPMG, The Netherlands
o Shell, UK

TI-National Chapter Contributions

The TI movement is in large part supported by private sector donations to the National Chapters itself. The companies listed have provided substantial resources for funding of national and international activities of TI chapters in OECD countries. In Australia, Germany, USA, their contribution has also in part enabled the National Chapter to contribute to the overall costs of the TI International Secretariat.

TI-Australia:

* Shearwater Cape Schanck Resort

TI-Brussels:

* Banque Bruxelles Lambert
* Barco NV
* Belgian Shell SA
* Fortis Bank
* Institut Belge des Réviseurs d'Entreprises
* Petrofina SA
* Société Générale de Belgique
* Solvay SA

TI-Canada:

* Alcan
* Canadian National
* GE Canada
* The Globe and Mail
* Hydro One
* IBM
* Kroll Lindquist Avey
* Mark Nathanson
* McCarthy Tétrault
* Nortel Networks
* Placer Dome

TI France:

* Alcatel
* Barreau de Paris
* Castorama
* Conseil supérieur de l'Ordre des Experts-Comptables
* Crédit Lyonnais
* Crédit Mutuel
* Danone
* France Télécom
* Péchiney
* Pinault Printemps La Redoute
* Promodes
* Renault
* Cabinet Salustro-Reydel
* Société Générale
* Vivendi

TI-Germany:

* ABB
* BDO Deutsche Warentreuhand
* Robert Bosch GnbH
* DaimlerChrysler
* Evolutionsfonds Apfelbaum
* Hochtief
* Lufthansa
* Philipp Holzmann
* Schering
* Siemens

TI-Greece:

* TITAN SA

TI-Hungary:

* East-West Management Institute
* Richter-Gedeon Rt.

TI-Italy:

* NUOVO PIGNONE

TI-New Zealand:

* Datacom New Zealand Ltd.
* NZ Post Ltd.
* The National Bank of New Zealand

TI-Portugal:

* Miguel Augusto Tavares Ferreira

TI-UK:

* Rio Tinto plc
* Crown Agents

TI-USA:

* American International Group, Inc.
* Arthur Andersen LLP
* Bank of America Foundation
* Bechtel Group, Inc.
* The Boeing Company
* BP Amoco
* Bristol-Myers Squibb Company
* CMS Energy
* Enron Corp.
* Exxon Mobil Corporation
* The Ford Motor Company
* General Electric Company
* General Motors Corporation
* Honeywell International, Inc.
* J.M. Huber Corporation
* IBM International Foundation
* Lockheed Martin Corporation
* Merck & Co., Inc.
* Motorola Inc.
* Pharmaceutical Research and Manufacturers of America
* PricewaterhouseCoopers LLP
* Reliant Energy
* Rockwell
* Texaco Foundation
* Troutman Sanders LLP
* United Technologies Corporation
* Weil Gotshal & Mange

___________________________________________________________________
Fonts (segona part)
   
(2004-09-30 17:11:54)

Freedom House

Freedom House is a non-profit, neo-conservative organization that relies upon tax-deductible grants and donations under Section 501(c)(3) of the IRS code.[1]

Board of Trustees

The Freedom House Board of Trustees is described as "composed of leading Democrats, Republicans, and independents; business and labor leaders; former senior government officials; scholars; writers; and journalists."[4]

* R. James Woolsey, Jr., Chairman
* Ned W. Bandler, Vice Chairman
* Mark Palmer, Vice Chairman
* Walter J. Schloss, Treasurer
* Kenneth L. Adelman, Secretary
* Bette Bao Lord, Chairman Emeritus
* Max M. Kampelman, Chairman Emeritus
* Peter Ackerman
* J. Brian Atwood
* Barbara Barrett
* Zbigniew Brzezinski
* Peter Collier
* Alan P. Dye
* Stuart Eizenstat
* Sandra Feldman
* Thomas S. Foley
* Malcolm S. Forbes, Jr.
* Theodore J. Forstmann
* Norman Hill
* Samuel P. Huntington
* John T. Joyce
* Kathryn Dickey Karol
* Jeane J. Kirkpatrick
* Anthony Lake
* Mara Liasson
* Jay Mazur
* John Norton Moore
* Diana Villiers Negroponte
* P.J. O'Rourke
* Orlando Patterson
* Susan Kaufman Purcell
* J. Danforth Quayle
* Bill Richardson
* Ruth Wedgwood
* Wendell Willkie II
* Andrew Jackson Young, Jr.
* Richard Sauber, Of Counsel

Funding

* Lynde and Harry Bradley Foundation
* Byrne Foundation
* [Carthage Foundation]
* Scaife Foundations
* Eurasia Foundation
* Ford Foundation
* The Freedom Forum
* Grace Foundation, Inc.
* Lilly Endowment, Inc.
* LWH Family Foundation
* National Endowment for Democracy
* Pew Charitable Trusts
* Sarah Scaife Foundation (Scaife Foundations)
* Schloss Family Foundation
* Smith Richardson Foundation, Inc.
* Soros Foundations
* Tinker Foundation
* Unilever United States Foundation, Inc.
* US Agency for International Development
* US Information Agency

Contact

New York Office:
120 Wall Street, Floor 26
New York, NY 10005
Phone: 212-514-8040
FAX: 212-514-8055
URL: http://www.freedomhouse.org/

Washington D.C. Office:
1319 18th Street, N.W.
Washington, D.C. 20036
Phone: 202-296-5101
FAX: 202-296-5078

Over the years, Freedom House has been at the center of the struggle for freedom. It was an outspoken advocate of the Marshall Plan and NATO in the 1940s, of the U.S. civil rights movement in the 1950s and 1960s, of the Vietnam boat people in the 1970s, of Poland's Solidarity movement and the Filipino democratic opposition in the 1980s, and of the many democracies that have emerged around the world in the 1990s.

The Lynde and Harry Bradley Foundation The Byrne Foundation
The Carthage Foundation The Eurasia Foundation
The Ford Foundation The Freedom Forum
Grace Foundation, Inc. Lilly Endowment, Inc.
The LWH Family Foundation National Endowment for Democracy
The Pew Charitable Trusts Sarah Scaife Foundation
The Schloss Family Foundation Smith Richardson Foundation, Inc.
The Soros Foundations The Tinker Foundation
Unilever United States Foundation, Inc. US Agency for International Development
US Information Agency Charles Stewart Mott Foundation
Whirlpool U.S. SteelOfficine de propagande créée par Roosevelt pour préparer son opinion publique à la guerre, la Freedom House (Maison de la liberté) a rempilé pour stigmatiser le camp soviétique pendant la Guerre froide. Elle employait à l’époque des intellectuels occidentaux, dont deux Français. Aujourd’hui encore, c’est elle qui organise les campagnes médias internationales pour la liberté religieuse en Chine ou pour la paix en Tchétchénie. Freedom House est désormais présidée par James Woolsey, l’ancien patron de la CIA.

___________________________________________________________________
   
(2004-09-30 18:09:06)

Quin escàndol!!! Fer servir la Freedom House com a "font independent" és el mateix que parlar sobre Euskadi basant-se exclusivament en informacions del Gara (i empre este exemple per a que Flor m'entenga). Una organització lligada actualment als neocon, dirigida per l'anterior president de la CIA i que el mateix Govern dels EUA admet que fou creada durant la guerra freda com a instrument de propaganda política (ací és on segurament serà citada per Le Monde Diplomatique)... i que ja va ajudar en el passat en la campanya mediàtica contra el Govern d'Allende. No podia trobar cap altra font més "independent" el senyor Flor?

Respecte al Trasparency Internacional Corruption Perception Index, més del mateix. Només cal llegir més amunt la llista d'empreses nordamericanes que la financen, moltes de les quals tenen interessos vitals a Veneçuela...

Quin exemple de rigurositat acadèmica!!! Així s'ensenya a treballar a la universitat de València?

No li semblen prou independents al senyor Flor els informes de l'ONU i de la UNESCO?? O els informes d'Amnistia Internacional, que tot i seguir detectant violacions de drets humans -com a l'Estat espanyol, per cert- (incloent les comeses per l'oposició i els aparells repressius que encara controlen), admeten que han disminuït considerablement en comparació amb el règim "puntofijista" i el seu context geogràfic (mireu l'últim informe al respecte). Això, per no parlar dels informes de desenes d'organismes de defensa dels drets humans que avalen la netedat democràtica del procès bolivarià, però clar, no estar finançats pels EUA complica la seua validesa com a fonts independents...

Durant la II República baixà el creixement econòmic a l'Estat espanyol... li semblaria just al senyor Flor atribuir-li les causes als republicans??? No tot és blanc ni negre, i la responsabilitat sempre acostuma a ser múltiple i compartida: si no governara Chávez els empresaris no s'haurien rebotat, si no haguera governat Azaña tampoc. El professor Flor haguera pogut entrar en tota eixa gama de matisos, apreciacions i processos en què es basen les ciències socials, però ha preferit fer un pamflet propagandístic en compte de cap article més propi d'una persona que se suposa sociòleg i politòleg. Segurament serà que també és polític, i que per ací inclús els polítics nacionalistes practiquen l'espanyolíssim costum de no reconéixer mai les errades.

___________________________________________________________________
Sociòleg no s'és només per tindre un titol.
   
(2004-09-30 21:36:27)

El senyor Flor presenta dades descontextualitzades i un anàlisi sense fonaments. Per favor la propera vegada no tinga en compte 'l'avorriment' dels lectors i ens explique d'on provenen les dades i en quin contexte es produixen. A més, no didique tant de temps a això i treballe en arreglar el desordre que vosté i professors com Enric Sanchis han creat en el departament del Sociologia de la UV (que paguem tots els contribuents i al.lumnes), que te quatre programes diferents d'una mateixa assignatura lo que fa imposible unificar criteris cara a la tramitacio d'evaluacions. A més no li aniría malament estudiar Sociología que per a això li paguem.
Re: La baixa qualitat de la democràcia chavista (en dades)
02 oct 2004
Eixe "blaver reciclat" no coneix de Veneçuela ni el nom de la Capital.Ès un "antichavista" visceral com ès un anticatalanista que vé d'els grossos braços d'el difunt Gonzalez Lizondo.¡Tot un personatge!
Insulta a Ysaura Navarro d'Esquerra Unida parlant d'el Gulag...clar , no parla mai de Guantánamo.
Afortunadament dès de L'Avanç JA LE HAN DONAT CUMPLIDA RESPOSTA.
Sindicat