Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : educació i societat
Rússia ratifica el Protocol de Kyoto i permetrà que entri en vigor el tractat
01 oct 2004
Els països que hi donen suport emeten més del 55 per cent dels gasos contaminants
PILAR ESTEBAN .

El govern de Rússia va aprovar ahir enmig d'un acalorat debat la ratificació del Protocol de Kyoto, que ara haurà de ratificar el Parlament. L'adhesió d'aquest país posarà en marxa el text de manera automàtica a escala mundial, ja que els països que hi han donat el vistiplau emeten més del 55 per cent de gasos contaminants requerits pel tractat. Els països que han ratificat el text fins ara produeixen un 44,2 per cent dels gasos contaminants que destrueixen la capa d'ozó i amb l'adhesió de Rússia, que emet el 17,4 per cent d'aquestes dioxines, quedaria superat aquest 55 per cent requerit.+ Protesta de Greenpeace a la seu central del govern per la política nuclear de Rússia. Foto: AP.

El viceprimer ministre de Rússia, Alexandr Zhukov, que va presidir la reunió del govern en absència del primer ministre, Mikhaïl Fradkov, va indicar que els tres pròxims mesos s'elaborarà un pla d'acció per al compliment dels compromisos i drets de Rússia en el marc del tractat, que forma part de la convenció marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic.
Durant el debat hi va haver dures discussions, que van dividir els ministres partidaris i contraris de la ratificació del document, que Rússia, juntament amb més de 180 països, va firmar. «Les discussions sobre l'argumentació científica del Protocol de Kyoto poden durar tant mentre existeixi la ciència», va dir Victor Jristenko, ministre d'Indústria i Energètica. A més, hi va afegir que personalment comparteix «l'escepticisme» respecte de la ratificació tant per raons polítiques com econòmiques. De tota manera, com a fet positiu, hi va afegir que el Protocol de Kyoto suposa la formació d'un nou sector al mercat «global, interessant i prometedor», en al·lusió a la venda dels drets d'emissions de gasos que produeixen l'efecte hivernacle i que regula aquest tractat.
Fradkov va dir que les discussions sobre si la retificació té sentit han de continuar a la Duma i que encara que tot fa preveure que finalment serà ratificat, segurament el debat no serà senzill.
El Protocol de Kyoto suposa una retallada en l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, que els científics creuen que causa el rescalfament del planeta i el canvi climàtic. Des que fa tres anys els Estats Units -el país contaminador més gran de la Terra- es va retirar del pacte, la seva entrada en vigor depenia només de la signatura de Rússia.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Rússia ratifica el Protocol de Kyoto i permetrà que entri en vigor el tractat
01 oct 2004
Kyoto és un pas davant i dos enrere. la decisió de Rúsia de sumar-se al protocol de Kyoto si permetrà ratificar l´acord per reduir l´emissió de gasos d´efecte hivernacle. Però aquesta bona notícia té el seu revés. La incorporació del Kremlin no suposarà que s´emeti mi una tona menys de CO2; després de la crisi dels 90, Rúsia emet un 40 per cent menys del que té permés. I Europa es prepara per comprar aquests drets d´emissió de dioxid de carboni i poder continuar contaminant.
Sindicat