Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : ecologia
IKEA: el doble llenguatge de les multinacionals.[CAT/CAS]
30 set 2004
Mentres IKEA divulga una imatge de defensa del medi ambient i explotació sostenible dels recursos naturals, no li importa destruir espais naturals per a especular. En Barakaldo (Bizkaia) està urdint una trama, per a acabar amb l'últim aiguamoll de l'estuari de la ria del Nervión i el que varen ser les riques vegues d'inundació sobre les quals es va assentar Barakaldo.
bad_idea.gif
IKEA: el doble llenguatge de les multinacionals
x Ekologistak Martxan - [01.10.04 - 00:18]


Les vegues de Zuloko-Ibarreta han sofert progressius processos de degradació, fins dates ben recents. Ara es va a procedir a la seva descontaminació i regeneració. Però no per a recuperar els seus valors naturals. Es farà perquè IKEA, a través de la seva filial Ibèrica S.A. i altres multinacionals (LEROY MERL�N, DECATHLON...) instal·lin els seus diners i ens assorteixin dels seus meravellosos productes. I es farà amb fons públics. I tot amb la benedicció de PSOE (Ajuntament de Barakaldo), PNB-EA (Aigües i Medi ambient del Govern Basc) i PP (Costes). En assumptes de diners no tenen discrepàncies. Poc importa que la zona estigui protegida per la Llei de Costes. Poc importa que l'Adreça d'Aigües digués que es deuen recuperar els seus valors naturals com zona d´entollament i vega inundable. Que sigui l'hàbitat de múltiples espècies, algunes d'elles declarades d'especial protecció. Que sigui l'última resta del que va anar un gran aiguamoll de caràcter intermareal. Que sigui l'última oportunitat de tenir un espai natural en un poble tan colpejat com Barakaldo. Que la seva regeneració natural sigui relativament senzilla, solament deixant a la naturalesa recuperar el seu espai i la seva vida.

Però així és el futur. I així son el diners.

No ens enganyem. Sobre quines bases s'assenten els ingents beneficis d'empreses com IKEA? Què els permet vendre a preus tan barats?.


· l'explotació dels rics recursos forestals dels països cridats "subdesenvolupats", pagant unes taxes irrisories per les concessions o simplement "untant" als cacics locals

· l'explotació de la mà d'obra indígena (inclosa la infantil, si cal) amb uns sous de misèria

· les operacions especulatives per a la instal·lació de les seves grans superfícies comercials, de complicitat amb els cacics "desenvolupats" locals

· l'explotació de treballadores/és en les lleonines condicions de treball dels grans centres comercials


Ningú "dóna durs a quatre pessetes". Aquests són alguns dels mecanismes. Es poden adornar amb belles paraules com "medi ambient", "equilibri de la naturalesa", "desenvolupament sostenible"... però no canvia la realitat perquè canviï el llenguatge.

Les Vegues de Zuloko-Ibarreta són patrimoni natural de la ciutadania de Barakaldo i la Marge Esquerra.

IKEA: vés a fer negocis bruts a altra part .


Extret de www.Jotake-LaHaine.org


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
[CAS]

IKEA: el doble lenguaje de las multinacionales

x Ekologistak Martxan - [01.10.04 - 00:18]
Mientras IKEA divulga una imagen de defensa del medio ambiente y explotación sostenible de los recursos naturales, no le importa destruir espacios naturales para especular. En Barakaldo (Bizkaia) está urdiendo una trama, para acabar con el último humedal del estuario de la ría del Nervión y lo que fueron las ricas vegas de inundación sobre las que se asentó Barakaldo.


Las vegas de Zuloko-Ibarreta han sufrido progresivos procesos de degradación, hasta fechas bien recientes. Ahora se va a proceder a su descontaminación y regeneración. Pero no para recuperar sus valores naturales. Se hará para que IKEA, a través de su filial Ibérica S.A. y otras multinacionales (LEROY MERL�N, DECATHLON...) instalen sus reales y nos surtan de sus maravillosos productos. Y se hará con fondos públicos. Y todo con la bendición de PSOE (Ayuntamiento de Barakaldo), PNV-EA (Aguas y Medio Ambiente del Gobierno Vasco) y PP (Costas). En asuntos de dinero no tienen discrepancias. Poco importa que la zona esté protegida por la Ley de Costas. Poco importa que la Dirección de Aguas dijera que debe recuperar sus valores naturales como zona de encharcamiento y vega inundable. Que sea el hábitat de múltiples especies faunísticas, algunas de ellas declaradas de especial protección. Que sea el último resto de lo que fue un gran humedal de carácter intermareal. Que sea la última oportunidad de tener un espacio natural en un pueblo tan golpeado como Barakaldo. Que su regeneración natural sea relativamente sencilla, solamente dejando a la naturaleza recuperar su espacio y su vida.

Pero así es el futuro. Y así es el dinero.

No nos engañemos. ¿Sobre qué bases se asientan los ingentes beneficios de empresas como IKEA? ¿Qué les permite vender a precios tan baratos?.

· la explotación de los ricos recursos forestales de los países llamados "subdesarrollados", pagando unas tasas irrisorias por las concesiones o simplemente "untando" a los caciques del lugar

· la explotación de la mano de obra indígena (incluida la infantil, si es preciso) con unos sueldos de miseria

· las operaciones especulativas para la instalación de sus grandes superficies comerciales, en complicidad con los caciques "desarrollados" del lugar

· la explotación de trabajadoras/es en las leoninas condiciones de trabajo de los grandes centros comerciales

Nadie "da duros a cuatro pesetas". Estos son algunos de los mecanismos. Se pueden adornar con bellas palabras como "medio ambiente", "equilibrio de la naturaleza", "desarrollo sostenible"... pero no cambia la realidad porque cambie el lenguaje.

Las Vegas de Zuloko-Ibarreta son patrimonio natural de la ciudadanía de Barakaldo y la Margen Izquierda.

IKEA: vete a hacer negocios sucios a otra parte .

Extraído de Jotake-LaHaine.org
Mira també:
http://www.lahaine.org/b2/articulo.php?p=4421&more=1&c=1

This work is in the public domain

Comentaris

Re: IKEA: el doble llenguatge de les multinacionals.[CAT/CAS]
01 oct 2004
No os enterais, desde el 11M son los sociatas los que tienen competencias en las costas, tarugos. Vuestro afan desmedido en joder al PP os hace perder el norte.
Re: IKEA: el doble llenguatge de les multinacionals.[CAT/CAS]
01 oct 2004
gilipollas, no jilipollas; gilipollas
Re: IKEA: el doble llenguatge de les multinacionals.[CAT/CAS]
01 oct 2004
Focalitzar la crítica -la sempre necessària crítica- en termes tan personalitzats denota una cosa pitjor que fixacions viscerals: denota mandra mental i esclerosi argumentativa.

L´associació Plataforma per la Llengua també va anunciar que el centres comercials IKEA, especialitzats en mobles, no han editat el catàleg en català, tot i tenir tres centres als Països Catalans (Badalona, l´Hospitalet i Palma, a Mallorca). Aquesta associació considera que la multinacional utilitza a Europa fins a 24 idiomes, inclosos l´islandés i el flamenc. Aquesta multinacional, recorda l´associació, "ha augmentat força la retolació i publicitat en català al centre, però està incomplint la legislació actual. Així, segons l´article 32.3 de la llei 1/1998 de 7 de gener, els documents d´oferetes de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments públics han de ser redactats, almenys, en català". Però tractant-se d´una multinacional, feta la llei-feta la trampa. Tot fent un balanç negatiu sobre la política del llarg periode convergent crec que la culpa és de Jordi pujol.
Sindicato Sindicat