Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Madrid i el sector de l'automoció s'oposen als distintius autonòmics a les matrícules
29 set 2004
Els vehicles de segona mà canviaran de matrícula depenent de la comunitat on resideixi el titular

JOSEP M. FLORES . Barcelona

El govern de la comunitat de Madrid, en mans del PP, i la gran majoria d'empreses del sector de l'automoció es van pronunciar ahir radicalment en contra de la intenció del govern espanyol d'implantar un distintiu autonòmic a les matrícules. Per al conseller d'Interior de l'executiu madrileny que presideix Esperanza Aguirre, Alfredo Prada, la mesura té un «esperit provincià» i és fruit de les «pressions nacionalistes», mentre que els fabricants d'automòbils al·leguen que el distintiu de cada comunitat perjudicarà greument la comercialització de vehicles usats per les rivalitats històriques entre comunitats.
El vicepresident segon i conseller de Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid, Alfredo Prada, va carregar ahir contra la consellera d'Interior catalana, Montserrat Tura, i el ministre de l'Interior, José Antonio Alonso, per haver anunciat, segons va dir, una mesura sense haver-la consensuat amb la resta de comunitats de l'Estat. El conseller madrileny del PP va qualificar la mesura pactada entre Tura i Alonso de «provinciana» i es va mostrar indignat perquè el govern català i l'espanyol han reobert una antiga polèmica que «estava feliçment tancada».
La posició contrària del govern autònom de Madrid a les plaques de matrícules personalitzades per territoris va ser avalada ahir per la gran majoria d'associacions de fabricants del sector de l'automoció, que creuen que la mesura perjudicarà greument la venda dels vehicles d'ocasió. El cas és que els fabricants al·leguen que si les matrícules porten l'escut de cada comunitat serà molt més difícil vendre vehicles d'ocasió per la resistència de determinades comunitats a acceptar turismes matriculats en altres. El cas més evident, diuen, és el de Madrid-Catalunya. Les empreses del sector temen que patiran pèrdues econòmiques considerables i per això reclamen a l'Estat que mantingui l'actual model de matrícules unificador, només amb la E d'Espanya. Els fabricants, però, no saben que el Ministeri de l'Interior ja ha previst com solucionar aquest obstacle i neutralitzar la seva oposició: els vehicles de segona mà canviaran el distintiu autonòmic depenent de la comunitat de residència del titular.


REACCIÓ DE LA CONSELLERA D'INTERIOR, MONTSERRAT TURA:

«M'ALEGRO DE NO SER DEL PP»


La consellera d'Interior, Montserrat Tura, es va tornar a convertir ahir en l'objectiu dels periodistes, vint-i-quatre hores després d'haver fet públic des de Madrid l'acord amb el ministeri per als distintius autonòmics a les matrícules. Tothom volia saber més concrecions sobre l'entrada en vigor de la mesura, però la consellera no es va deixar impressionar i es va limitar a comentar als passadissos del Parlament que el calendari dels canvis legislatius el marca el govern de l'Estat i, així, tant pot ser que la mesura s'aprovi a final d'aquest any com l'any que ve.


Respecte a l'oposició expressada per la comunitat de Madrid i pel sector de l'automoció, la consellera va llançar dos missatges. El primer als fabricants: «Que estiguin tranquils i tinguin paciència perquè la mesura es tirarà endavant de forma consensuada.» I el segon, a l'executiu madrileny presidit per Esperanza Aguirre: «Estic molt contenta de no ser del PP. »


ÒMNIUM CULTURAL VOL EL CAT EN COMPTES DE L'ESCUT

L'anunci fet dilluns per la consellera d'Interior i confirmat després pel ministre ha causat bona impressió als sectors nacionalistes del país, tot i que amb algunes reserves. Com per exemple les expressades ahir per Òmnium Cultural, que prefereix el distintiu CAT abans que l'escut de cada comunitat, que sembla que és l'opció preferida pel ministeri. Òmnium sempre ha apostat pel model de matrícula italià, que manté la ressenya del país i de la ciutat o comunitat. ERC també defensa aquesta línia, tot i que admet que la proposta del ministeri millora amb diferència l'actual model de matrícula, que va ser aprovat en solitari pel govern de José María Aznar.


La polèmica de les matrícules també va obligar la vicepresidenta de l'executiu espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, a tranquil·litzar els sectors opositors. La vicepresidenta va assegurar que el calendari d'implantació del distintiu autonòmic serà voluntari durant un temps perquè tothom es pugui posar al dia sense que això provoqui cap trastorn

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Madrid i el sector de l'automoció s'oposen als distintius autonòmics a les matrícules
29 set 2004
Como tiene que ser
España es 1 no 51
¡¡¡Arriba España!!!
Re: Madrid i el sector de l'automoció s'oposen als distintius autonòmics a les matrícules
29 set 2004
ls hi faria boicot per això però de fet les empreses de cotxes ja estan sota el meu boicot! L'obligatori !
Sindicat Terrassa