Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
jornades sobre la precarietat de CGT, 1 i 2 d'octubre
28 set 2004
precarietatDinA4.jpg
Presentació de les Jornades sobre la Precarietat

A la CGT la lluita contra la precarietat laboral i social constitueix l’eix central de la nostra activitat. No oblidem que la precarietat es conseqüència de la globalització d’un model econòmic i social injust i inhumà que, amb l’excusa de la competitivitat, persegueix un increment incessant dels beneficis del capital, arrasant les nostres condicions de treball i els nostres drets laborals i socials. Quan lluitem contra la precarietat estem lluitant contra un sistema que globalitza l’explotació i la misèria de la majoria.Les conseqüències d’aquesta explotació les patim els treballadors i les treballadores: Acomiadaments col·lectius, tancaments i deslocalitzacions d’empreses; Contractes precaris; Precarietat en els salaris; Precarietat en els drets laborals que l’any 2003 es va cobrar la vida de 1.034 treballadors i treballadores. Els efectes devastadors d’aquestes agressions als nostres drets laborals es veuen multiplicats per les retallades i el progressiu desmantellament de les empreses i serveis públics essencials per a la satisfacció de les necessitats bàsiques: sanitat, educació, transports, comunicacions, etc.

La CGT ha plantat cara a les successives reformes legislatives que han configurat un mercat laboral sense drets, precari i insegur. Dia rere dia, a les empreses, hem lluitat contra aquesta precarietat oposant-nos a les ETT’S i als contractes precaris, mobilitzant-nos contra els ERO’S i denunciant les dobles escales salarials. Així mateix, i juntament amb altres col·lectius, ens hem oposat també a les retallades de drets socials a l’àmbit de la sanitat o l’educació.

Però és necessari avançar com Organització per tal de servir d’eina als treballadors i treballadores que veuen com perden els seus drets i els seus llocs de treball. És necessari avançar amb els que més necessiten organitzar-se per defensar la seva dignitat, amb els col·lectius que més pateixen la precarietat i la marginació: els joves, les dones, els immigrants, els aturats de llarga durada...

En aquest context de lluita concreta i sostinguda contra la precarietat, els propers dies 1 i 2 d’octubre es celebraran les Jornades sobre la Precarietat. Organitzades per la CGT de Catalunya, les Jornades estan plantejades com un temps de reflexió necessari per continuar amb la nostra acció quotidiana.

Cal millorar la nostra lluita diària contra la precarietat. Necessitem comprendre quines són les causes que generen aquesta precarietat. Com afecta a les nostres vides, tant a l’àmbit laboral, com a l’hora de satisfer les nostres necessitats presents i futures: habitatge, sanitat, educació, transport, comunicació, pensions, cures, etc.. Com afrontem aquestes múltiples precarietats a la feina, al nostre barri o a la nostra localitat i quines dificultats troben a l’hora de denunciar-les i de lluitar contra elles. Finalment ens hem de dotar d’estratègies d’intervenció i de lluita per fer més eficaces les nostres accions contra la precarietat.

Aquestes Jornades de reflexió i debat, públiques i obertes a tothom, s’estructuraran al voltant de diferents taules temàtiques formades per afiliats i afiliades de la CGT que abordaran la problemàtica de la precarietat des de la experiència de lluita a la seva empresa, en el seu sector productiu, o a la seva localitat. En aquestes taules hi participaran també companys i companyes que a nivell individual o col·lectiu reflexionen i actuen sobre una realitat social marcada per les mil cares de la precarietat. Les seves aportacions, proveïments de perspectives i realitats diverses, enriquiran un debat en el que posarem en comú experiències i reflexions i del que extraurem conclusions que ens seran útils per tots aquells i aquelles que no ens resignem a acceptar un futur de precarietat i misèria.

Així doncs, esteu totes i tots convidats a participar activament en aquestes Jornades, que suposaran un pas molt important en el nostre objectiu de consolidar a la CGT con eina de lluita, una lluita col·lectiva, contra la precarietat i contra el sistema que ens la imposa.

Juan Carlos del Val
Secretari General de la CGT de Catalunya

Programa de les Jornades sobre la Precarietat.

JORNADES SOBRE LA PRECARIETAT
CGT DE CATALUNYA
Barcelona 1 i 2 d’octubre de 2004


DIVENDRES

hora
17,00 Presentació de les Jornades.

17,30 Precarietat i globalització.

19,15 Pausa.

19,30 Les mil cares de la precarietat.DISSABTE

hora
10,00 La precarietat en el territori.

11,15 Pausa.

11,30 La precarietat en les relacions socials i personals.

12,30 Precarietat laboral.

14,30 Dinar.

16,30 Precarietat i exclusió.

17,45 Pausa.

18,00 Dificultats en la lluita contra la precarietat. Estratègies socials i sindicals.

20,30 Clausura de les Jornades.


Les diferents sessions consistiran en una taula formada per dos o tres ponents més un/a moderador/a.

Les intervencions dels ponents seran breus, uns 15 minuts. Posteriorment es farà un debat obert entre la resta de participants a les Jornades.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: jornades sobre la precarietat de CGT, 1 i 2 d'octubre
28 set 2004
comencem per anar al barcelona miting point aquesta tarda
Sindicat Terrassa