Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : fòrum 2004
LA DECLARACIÓ FINAL DEL FÒRUM NOMÉS LA VAN PACTAR CLOS, MARAGALL I LA MINISTRA CALVO
28 set 2004
Només ells van formar la comissió negociadora del text que es va tancar un dia abans de la clausura

El Compromís de Barcelona, un dels documents que es considera el principal llegat del Fòrum de les Cultures 2004, no va ser aprovat pel consell d'administració del Fòrum sinó que és obra d'una «comissió institucional», formada per l'alcalde de Barcelona, Joan Clos; el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i la ministra de Cultura, Carmen Calvo, a partir d'un text que recull algunes de les conclusions dels diàlegs del Fòrum. El portaveu del govern municipal, Ferran Mascarell, va admetre ahir que era més important donar a conèixer el contingut d'aquest document per la importància que té per a Barcelona que no pas buscar la unanimitat o el consens entre totes les forces polítiques.
EMMA ANSOLA / MARIONA SÃ’RIA . Barcelona

dimarts, 28 de setembre de 2004

Mascarell va negar que el Compromís de Barcelona sigui un document tancat sense possibilitat de fer esmenes, tal com van denunciar ahir els presidents dels grups municipals de CiU i PP, Xavier Trias, i Alberto Fernadez Díaz, respectivament. Mascarell va reconèixer que el document va arribar tard a tots els grups polítics -es va lliurar dissabte- perquè es volien incloure les conclusions de l'últim diàleg, que es feia poques hores abans de l'acte de clausura. Aquesta mateixa raó va impedir que el document es portés a aprovació en el consell d'administració del Fòrum el 20 de setembre passat, per la qual cosa es va optar perquè fos una «comissió institucional» la que donés el vistiplau al document. Aquesta comissió va estar formada pel president de la Generalitat, Pasqual Maragall (PSC); l'alcalde, Joan Clos (PSC), i la ministra de Cultura, Carmen Calvo (PSOE), que van pactar el contingut del compromís perquè fos llegit en l'acte institucional de clausura del Fòrum.

Durant la roda de premsa que es va fer ahir al matí al recinte del Fòrum, el conseller delegat del Fòrum, Jaume Pagès, va aclarir que el compromís era únicament de les administracions que van promoure el Fòrum de les Cultures, en aquest cas els governs de l'Estat espanyol, la Generalitat i l'Ajuntament, i que no «havia estat consultat en el consell d'administració». Pagès va avançar que, com a única dada objectiva, podia dir que alguns consolats ja han demanat una còpia del Compromís de Barcelona.
En la seva intervenció davant dels mitjans de comunicació, Ferran Mascarell va justificar la metodologia feta servir per redactar el document per la rellevància del mateix text per a la ciutat de Barcelona, encara que això anés en detriment de la «unanimitat» al voltant del text.








Pel que fa a la falta d'un rebuig exprés al terrorisme, tal com sol•licitava ahir Fernández Díaz, Mascarell va assegurar que ja s'hi feia prou esment en el text i va convidar el PP i CiU a debatre el contingut del document tot i que va avançar que el document no se sotmetrà a aprovació en els futurs consells d'administració. El segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella (ERC), va censurar la intenció del PSC de «capitalitzar» el compromís de Barcelona, un defecte que, segons el regidor republicà, ha afectat tot el desenvolupament del Fòrum sobretot des que PSC-PSOE van aconseguir els governs de l'Estat i de la Generalitat.

Per la seva banda, Trias va lamentar que s'hagin «perdut les formes en l'últim moment» fins al punt que «no ens han permès intervenir» en el document que passarà a la història com el llegat del Fòrum. Trias considera que la manca de consens a l'hora d'aprovar el document farà que ningú citi Barcelona quan faci referència a alguna de les conclusions que s'hi recull. Trias va assegurar que fins a últim moment va intentar intervenir en el redactat i que l'organització del Fòrum el va remetre «a parlar amb Clos, perquè això se'ns ha escapat de les mans», va dir. El PP va assegurar que aquesta manera d'acabar el Fòrum ha demostrat una vegada més l'exclusió de l'oposició. «El Fòrum s'ha limitat a entregar-nos el text», va dir.

ERC HI VEU «PREPOTENCIA» I ICV VOL CANVIAR LES PRIORITATS

El debat del dia següent de la clausura del Fòrum va sobrepassar ahir les parets de l'ajuntament de Barcelona i els portaveus dels partits parlamentaris catalans també hi van voler dir la seva. Els més contundents, ERC, van titllar de «prepotent» el missatge que s'ha venut durant el Fòrum. El secretari general dels republicans, Joan Puigcercós, va apuntar també que el PSC s'ha volgut apropiar de l'esdeveniment, una valoració que va ratificar el soci d'ERC a Barcelona, Jordi Portabella. El cap dels republicans a l'Ajuntament de Barcelona va denunciar un «excés de retòrica» en el mateix leitmotiv del Fòrum, «moure el món», i va concloure que «una mica més de modèstia i més compromís amb les idees sorgides durant el Fòrum» hauria estat millor per valorar més positivament el resultat. Tot i que l'altra sòcia de govern, Imma Mayol (ICV-EUiA), no va voler entrar ahir en el debat -assegura que tot el que havia de puntualitzar sobre l'esdeveniment ja ho ha fet en el seu moment-, sí que ho va fer la seva companya de partit, Dolors Camats. La portaveu d'ICV al Parlament de Catalunya va reclamar que Barcelona passi pàgina a l'esdeveniment i que posi més èmfasi en els ciutadans i no en els grans projectes, una idea que ha sostingut Mayol durant el desenvolupament del Fòrum. D'altra banda, el portaveu dels socialistes, Miquel Iceta, va voler neutralitzar ahir les crítiques dels membres de l'oposició de l'Ajuntament de Barcelona assegurant que Barcelona ha sortit enfortida de la celebració del Fòrum. Iceta va elogiar el fet d'haver «recuperat l'espai immens» del Fòrum i va assegurar que «CiU es tragarà les crítiques» perquè Barcelona està més ben equipada com a ciutat i com a focus d'atracció del turisme. Una valoració que contrasta amb la del secretari general de CiU, Artur Mas, que ja ha dit que Trias viu «un moment dolç» per desbancar Clos de l'alcaldia de Barcelona.



EL DIA DESPRÉS ALS BARRIS DEL BESÒS

DAVID MARÃ?N . Barcelona


Un tallat costava ahir 90 cèntims en un bar del barri Sud-oest del Besòs. Durant el Fòrum, amb la zona envaïda per una altra clientela, una clientela d'americana i acreditació al coll, de turista amb plànol i càmera digital, els tallats costaven 1,20 euros. Ja no cal donar tants tombs per trobar algun lloc d'aparcament. Amb pocs minuts de recerca n'hi ha prou. Alguns encara enyoren els solars buits, abans del Fòrum i Diagonal Mar, quan es podia aparcar sense problema. Però altres creuen que el barri havia de pujar al tren del progrés. «Ens ho devien; ara el que han de fer és construir els habitatges socials i aparcaments que han promès», proclama Enrique Granel des de la seva llibreria del carrer Llull. És un defensor del Fòrum. «Que si calia al barri? Encara em recordo del cinema del carrer Pere IV: estava ple de puces i després de cada pel•lícula havíem de passar per la dutxa. Era l'únic que teníem.»

CARLINHOS BROWN A LA BANYERA

La música de Carlinhos Brown tornava a sonar ahir. Però no als altaveus del recinte, sinó en un Renault 19 que passava a tota pastilla i amb les finestres abaixades en direcció a Sant Adrià. «Tenia en Carlinhos Brown a la banyera», deia una veïna. Més que l'aparcament, el soroll de les festes i concerts és el que ha provocat més queixes quotidianes als veïns de la zona.

Ahir, el dia després, amb els altaveus emmudits, alguns veïns allargaven el passeig del gos fins a les portes del recinte Fòrum. Ja no hi repartien diaris. Dos adolscents patinaven aprofitant el desnivell dels entorns de l'edifici Fòrum. «Doncs ara diuen que hi faran la Feria de Abril», comentava un home gran al seu veí. «Bé, alguna cosa hi hauran de fer.»

A través de l'associació de veïns i altres entitats es van repartir entrades a la gent del barri. «Em va agradar -deia un home en plena partida de cartes al casal d'avis Joan Maragall- però més profit li va fer a la meva néta, que estudia.» I el debat acaba en la qüestió immobiliària. «Abans donaven un pis per sempre, ara fan aquests tan macos però, si no pagues, al carrer.» Al carrer, enganxat en un arbre, l'anunci d'un pis: «Lull-Prim. Tres habitacions. Reformat. 47 milions de pessetes. »


ON ÉS ARA EL CONSENS POL�TIC?

Clos i el PSC es queden sols en la defensa aferrissada de l'esdeveniment, que rep una pluja de crítiques


En la preparació del Fòrum es parlava de consens, i en la seva realització també, tot i que ja eren evidents les veus crítiques, dins i fora del govern municipal. El consens, avui, està esmicolat. CiU i PP -a l'oposició- van fer ahir una radiografia molt crítica amb l'esdeveniment i van culpar l'alcalde Clos de tots els mals. Clos i el PSC es van quedar sols en la defensa aferrissada del Fòrum. Els seus socis -ERC i ICV-EUiA- són més benevolents, però no es queden curts amb un balanç que no és ni molt menys el de Clos. El portaveu municipal, Ferran Mascarell (PSC), va haver de sortir a la tarda per retopar les crítiques, defensar les virtuts de l'esdeveniment i titllar l'oposició de deslleial i cínica. Dels seus socis de govern no en va dir res

This work is in the public domain

Comentaris

Re: LA DECLARACIÓ FINAL DEL FÒRUM NOMÉS LA VAN PACTAR CLOS, MARAGALL I LA MINISTRA CALVO
28 set 2004
si us plau, no abuseu de les majúscules, no crideu...
Re: LA DECLARACIÓ FINAL DEL FÒRUM NOMÉS LA VAN PACTAR CLOS, MARAGALL I LA MINISTRA CALVO
28 set 2004
ERC i ICV tenen més cara que esquena
Sindicat Terrassa