Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Izar, quan la globalització arriba a les drassanes
Comunicat d'Espai Alternatiu
27 set 2004
Espai Alternatiu vol manifestar el seu ple suport a la lluita de la gent treballadora d'Izar i de les seues organitzacions sindicals en defensa dels seus llocs de treball, oferint la seua col·laboració en totes aquelles accions de solidaritat, informatives o convocatòries que es puguen realitzar en els diferents llocs de l'estat.
izar1.jpg
El problema de les drassanes Izar ve determinat en primer lloc per la forta competència de drassanes com les de Corea, Japó i Xina, les quals són actualment capaces de fabricar embarcacions de qualitats equivalents a preus inferiors i amb terminis d'execució més ràpids que les drassanes públiques espanyoles. Al seu torn aquesta situació d'avantatge de les drassanes d'?sia s'assenta sobre una major explotació de la seua gent treballadora, tant en salaris com en ritmes de treball. Però també influeix en la crisi d'Izar la restricció de les ajudes públiques dintre de la UE, que justament el Tractat Constitucional a punt de ser aprovat consagra.

La pretensió del SEPI i del Govern de privatitzar el sector civil d'Izar com suposada via de solució a la seua crisi resulta totalment rebutjable. Encara que segons sembla les drassanes Izar poden resultar un mos apetecible per a determinades multinacionals, el preu a pagar posteriorment per a fer-los “competitius? anava a recaure brutalment sobre la gent treballadora en forma d'acomiadaments, augment de ritmes i empitjorament general de les condicions de treball. Des d'altre punt de vista, l'econòmicament més sòlid sector militar de l'empresa Izar resulta del tot cuestionable, justament per la seua dedicació a fins bèl·lics.

L'estat espanyol i la mateixa UE- rectificant la seua política regressiva sobre ajudes -deuen garantir, abans de res, el manteniment dels llocs de treball i dels salaris d'Izar, siguen cuales siguen les transformacions que finalment s'impulsen en l'empresa. Referent a això una via de tipus “competitiu? amb les drassanes asiàtiques, donant sense més per bons els mecanismes del mercat mundial i de la globalització, no resulta gens aconsellable. En tals tipus de competències, amb guanyadors i perdedors, són fonamentalment les masses de gent treballadora les que resulten perjudicades.

Per contra es deurien combatre, tant a nivell global com dintre de la mateixa UE, les polítiques de "dumping" fiscal i social pròpies del neoliberalisme, les quals permeten obtenir avantatges als capitalistes en zones de mercat amb baixos salaris i fiscalitat regressiva, comportant una tendència "d'igualació a la baixa" dels salaris i dels drets de la gent treballadora. És justament una política diametralment oposada, basada en l'harmonització per dalt dels drets socials i una fiscalitat progressiva, la que deurien impulsar el PSOE i la UE. Igualment és forçós obrir camins de cooperació, solidaritat internacional i elaboració d'estratègies conjuntes amb els treballadors de les drassanes d'?sia i amb les seues organitzacions, jugant els sindicats un paper protagonista. En síntesi i des del punt de vista de la gent treballadora, les veritables solucions en el món de la globalització només poden venir de la mà de la solidaritat internacionalista i de la ruptura de les lleis “cegues? del mercat capitalista santificadas pel neoliberalisme.

Espai Alternatiu vol manifestar el seu ple suport a la lluita de la gent treballadora d'Izar i de les seues organitzacions sindicals en defensa dels seus llocs de treball, oferint la seua col·laboració en totes aquelles accions de solidaritat, informatives o convocatòries que es puguen realitzar en els diferents llocs de l'estat.

Espai Alternatiu, 27 de setembre 2004

Mira també:
http://www.espacioalternativo.org/espai/spip

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat