Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Les ONGD reclamen increment en recursos per cooperació en Pressupostos de l'Estat
26 set 2004
Si José Lluís Rodríguez Zapatero vol donar un missatge clar del seu compromís amb els països més pobres i la seva lluita per eradicar la pobresa, aquests compromisos han d’estar recolzats per accions polítiques i econòmiques concretes en els pròxims mesos. Aquest és el missatge de l’informe "No els fallis, Zapatero" que Intermón Oxfam ha presentat avui a Madrid. Durant la campanya electoral Rodríguez Zapatero va manifestar que volia ser el president del Govern que treies a Espanya del ‘trio de les azores’ i l’integrés al ‘quintet de l’Aliança contra la fam’.

Dos dies abans de que el president del govern espanyol es fotografiés amb els presidents de Brasil, França, Xile i el secretari general de les Nacions Unides a Nova York a la presentació del nou Fons Mundial contra la Fam i la Pobresa, l’informe d’Intermón Oxfam ressalta que la recerca de mecanismes ‘innovadors’ de captació de recursos que es proposen, no poden ser una alternativa a les fonts principals de finançament del desenvolupament: un increment sostingut i ambiciós dels fons i l’establiment de regles comercials justes.

"La foto de Nova York implica un seriós compromís polític que és molt benvingut" ha ressaltat Ignasi Carreras, director general d’Intermón Oxfam en l’acte de presentació de l’informe. "Tanmateix, un fracàs en el compliment de les promeses realitzades durant la campanya electoral faria malbé seriosament la credibilitat del govern i traicionaria les expectatives de milions de votants", ha afegit.

El govern s’ha compromès a doblar l’ajuda oficial al desenvolupament en el pròxims quatre anys, incrementant-la des del 0,23% del PIB actual fins el 0,5% l’any 2008. La presentació a Nova York podria ser una bona oportunitat per fer anuncis concrets sobre el compliment d’aquest compromís, en particular en lo referent als pròxims Pressupostos Generals de l’ Estat.

Si vol ser creïble, el compromís d’Espanya a Nova York s’ha de traduir en mesures polítiques i pressupostaries concretes. Entre elles Intermón Oxfam proposa les següents:

- Ajuda al desenvolupament: Els Pressupostos Generals de l’Estat per 2005 han d’incloure un augment de les partides d’AOD per arribar fins el 0,30% del PIB. Aquest increment hauria de ser destinat fonamentalment a instruments de cooperació no reemborsables.

- Deute Extern: Incrementar els programes de condonació del deute als països menys avançats promovent una llei sobre el tractament del deute extern i recolzant la cancel·lació incondicional en els organismes multilaterals.

- Comerç Internacional: : Espanya ha d’encapçalar, tant a l’Organització Mundial del Comerç com a la Política Agrària Comú (PAC), la defensa d’una agricultura social i sostenible, així com l’abandonament de les exportacions subvencionades.

"La iniciativa de ‘l’Aliança’ és benvinguda, però si el compromís amb l’erradicació de la fam i la pobresa vol ser creïble, el govern haurà de recolzar-la amb accions concretes en els pròxims mesos", ha comentat Carreras.

Intermón Oxfam

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa