Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : corrupció i poder
L'historiador Pere Ysàs revela que Camilo José Cela va ser informador del règim franquista
25 set 2004
L'historiador Pere Ysàs revela que Camilo José Cela va ser informador del règim franquista
Barcelona. -- L'historiador català Pere Ysàs diu en un llibre recent que l'escriptor Camilo José Cela, mort fa dos anys, va ser informador del règim franquista, i en concret de Manuel Fraga, ministre d'Informació i Turisme.

Explica, a més, que Cela va recomanar, fins i tot, utilitzar el "suborn" a intel·lectuals per garantir que no fossin crítics amb la dictadura.

En declaracions a Efe, Ysàs, que imparteix classes d'història contemporània a la UAB, basa la seva afirmació en un informe del 17 d'octubre de 1963 que ha trobat a l'arxiu general d'Alcalá de Henares, que reuneix documentació sobre la dictadura.

Es tracta d'un extens document elaborat pel director general d'informació d'aquell ministeri per Fraga, en el qual, el primer trasllada al ministre, entre altres coses, les recomanacions que fa Cela per evitar que un grup d'intel·lectuals prossegueixin les seves crítiques a l'actitud del règim respecte a les vagues de miners a Astúries de l'any 1963.

Protesta d'intel·lectuals per maltractaments a miners

Ysàs assegura que, per protestar pels "maltractaments" a obrers i per la censura informativa en les vagues mineres, un grup de 102 intel·lectuals de l'època dirigeixen a Fraga una carta demanant una informació transparent i una investigació sobre les agressions policials a miners.

Després d'aquesta primera carta, a l'octubre, es va celebrar a l'hotel Suecia de Madrid una trobada d'intel·lectuals, organitzada pel comitè d'escriptors europeus, per parlar sobre Realisme i realitat en la literatura contemporània.

En aquella trobada, Cela, segons afirma Ysàs, va conèixer la intenció d'un grup d'intel·lectuals d'elaborar una segona carta de protesta pels incidents d'Astúries, va abandonar la reunió perquè "no va voler participar" en la iniciativa i va informar el règim dels preparatius d'una segona carta crítica.

Suborns per a escriptors "recuperables"

Ysàs explica que, en el document que ha trobat, aquest director general --de qui encara no ha trobat el nom-- li diu a Fraga que, segons li va explicar Cela, la majoria dels firmants de la carta, entre ells intel·lectuals com Vicente Aleixandre, Pedro Laín Entralgo, José Bergamín, Antonio Buero Vallejo i Gabriel Celaya, "són perfectament recuperables, sigui mitjançant estímuls consistents en la publicació de les seves obres, sigui mitjançant suborns".

Cela, segons aquest document, també va assegurar que seria imprescindible "muntar un sistema per estimular aquests escriptors", i apunta que una via seria "fundar una editorial privada o entendre's amb una de ja existent".

Notícia publicada a 'The Guardian'

La notícia, de la qual es fa ressò el diari britànic The Guardian a l'edició d'avui, està recollida només en algunes pàgines del llibre d'Ysàs Disidencia y subversión. La lucha del régimen franquista por su supervivencia (1960-1975), publicat per Crítica, que es va posar la setmana passada a la venda.

En el mateix informe, Ysàs explica que el mateix director general d'Informació recomana fins i tot a Fraga incloure aquests "suggeriments molt interessants" de Cela en el pressupost del 1964.

Malgrat això, l'historiador català diu que "no em consta que hi hagués cap actuació en aquest sentit després", encara que "no es pot descartar", i afegeix que, en qualsevol cas, la segona carta crítica es va arribar a escriure i que "si hi va haver algun intent de compra a escriptors tampoc va tenir èxit", ja que en anys posteriors van continuar les crítiques d'intel·lectuals al règim.

Relació del Nobel espanyol amb la dictadura

Segons aquest historiador, el suggeriment de Cela de "neutralitzar" aquests escriptors revela la relació de l'escriptor i premi Nobel espanyol amb el règim dictatorial de Franco.

De fet, Ysàs recorda que el mateix Fraga, en un llibre de memòries titulat Memoria breve de una vida pública, ja dóna a entendre que Cela és una persona "pròxima" al Ministeri d'Informació.

Tot i que no ha trobat documents que acreditin una comunicació directa entre Fraga i Cela, Ysàs assegura que aquell informe enviat a Fraga revela que l'escriptor tenia un paper "de certa entitat" com a informador, ja que "no només es limita a informar, sinó que està aconsellant com s'ha de desenvolupar la política franquista".

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'historiador Pere Ysàs revela que Camilo José Cela va ser informador del règim franquista
25 set 2004
¿Hacen unas gachas don Ysàs?
Re: L'historiador Pere Ysàs revela que Camilo José Cela va ser informador del règim franquista
25 set 2004
Sanchez Dragó tambe es un escriptor feixista, algu te info sobre les seues relacions feixistes?
Re: L'historiador Pere Ysàs revela que Camilo José Cela va ser informador del règim franquista
25 set 2004
Que ha estat protegit pel PP, de qui cobra.
Re: L'historiador Pere Ysàs revela que Camilo José Cela va ser informador del règim franquista
25 set 2004
hem referisc a documents que el puguen probar, m´explique: l´altre dia vaig tindre una conversa amb un amic sobre si dragó era feixista, jo li deia que si que era, pero, com es normal hem va dir que li donarà proves, aixi que si algu hem pot donar info sobre aquest feixista li estaria molt agrait.
Re: L'historiador Pere Ysàs revela que Camilo José Cela va ser informador del règim franquista
26 set 2004
Vaya novedad !
Hace 26 años que la revista INTERVIU publicó todos los documentos que posee sobre Cela. En uno de ellos se leía. "Me ofrezco para el Somaten",en otro "puedo informar sobre los subversivos compañerops mios dela Universidad2, etc, etc.
Llega tarde la noticia, pero SÃ? APORTA ALGUN DATO NUEVO, es cierto.
Pido disculpas por no escribir bien el català.
Re: L'historiador Pere Ysàs revela que Camilo José Cela va ser informador del règim franquista
26 set 2004
domingo, 26 de septiembre 2004

Un informe de 1963 detalla la actividad del Nobel como espía del franquismo

CAMILO JOSÉ CELA ANIMÓ AL MINISTRO FRAGA A SOBORNAR ESCRITORES

Rebuscar en los archivos del franquismo puede deparar alguna fétida sorpresa. El ilustre Premio Nobel de Literatura Camilo José Cela era ayer acusado a toda página por el diario británico The Guardian de haber espiado para la dictadura de Franco y de haber traicionado a escritores e intelectuales disidentes en la década de los 60.

El diario londinense, a través de su corresponsal en Madrid, Giles Tremlett, se hacía en realidad eco de unos documentos encontrados por el historiador Pere Ysàs, de la Universidad Autónoma de Barcelona, de los que da cuenta en su más reciente libro, Disidencia y subversión. La lucha del régimen franquista por su supervivencia (1960-1975), que acaba de llegar a las librerías.

Un informe interno del Ministerio de Información redactado el 17 de octubre de 1963 revela que Cela, que era miembro de una asociación de escritores disidentes y director de una revista supuestamente antifranquista, estuvo informando al régimen sobre las actividades de otros escritores y académicos. El informe, cuyo destinatario era el entonces ministro Manuel Fraga, recoge, entre otras cosas, unas sugerencias de Cela tras su participación en una reunión de escritores españoles.


El novelista gallego, fallecido hace dos años, acusaba de pertenecer al ilegal Partido Comunista a 42 de los 102 firmantes de una carta de protesta contra la brutalidad empleada por la policía para reprimir una huelga de mineros en Asturias. El propio Cela era uno de los firmantes y aseguraba que muchos de los signatarios de la carta eran "totalmente recuperables" para el régimen si se les incentivaba "con la publicación de sus obras o mediante sobornos", según consta en el informe enviado a Fraga. El escritor sugería que las autoridades debían intentar captar a Pedro Laín Entralgo, quien llegaría a ser director de la Real Academia Española, ya que tenía un carácter "más débil" que otros compañeros de disidencia.
A tenor de estos consejos de Cela, el informe recomendaba la creación de un fondo de reptiles de 20 millones de pesetas.
Lo descubierto por Ysàs sugiere que fue el propio Cela quien se ofreció voluntariamente a colaborar con el mismo régimen que censuró algunas de sus obras. The Guardian subraya que las nuevas revelaciones reavivan la controversia sobre el Nobel. "Cela es un carácter complejo --declara Ysàs-- y en algunos momentos de su vida parece haber jugado con todas las cartas de la baraja".
Re: L'historiador Pere Ysàs revela que Camilo José Cela va ser informador del règim franquista
26 set 2004
Kome niña ke estas muy flaka
Re: L'historiador Pere Ysàs revela que Camilo José Cela va ser informador del règim franquista
26 set 2004
¿O te parece poco sus Programas en la Tele del PP y en la de Zaplana (Canal 9)? ¿su asistencia a la Mega -Boda del Escorial de la hija del tio del bigote ?¿su amistad con el facha-blavero valenciano Santandreu (Presidente del Grupo de Acción Valencianista, GAV,y responsable de los atentados contra librerías,Maulets , sedes,y personas que defienden en Valencia la unidad de la Lengua )?¿o su intima relación con Jimenez Losantos,Albiac,Cesar Vidal etc...?
Sindicat Terrassa