Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
CEPC: Curs 04/05. Increment de les taxes universitàries
24 set 2004
Des de la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC), organització estudiantil present arreu del territori, volem valorar el proper decret del Consell Executiu de la Generalitat, referent a la fixació dels preus dels estudis oficials de les universitats públiques per al proper curs, acordades pel Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) a dia 9 de juny, organisme dependent del Departament i amb un pes estudiantil simplement testimonial.
Des de la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC), organització estudiantil present arreu del territori, volem valorar el proper decret del Consell Executiu de la Generalitat, referent a la fixació dels preus dels estudis oficials de les universitats públiques per al proper curs, acordades pel Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) a dia 9 de juny, organisme dependent del Departament i amb un pes estudiantil simplement testimonial.

Com en l’anterior curs acadèmic, aquests preus (coneguts com a taxes) suposen un increment d’un 4,1% respecte el curs que finalitza en les diverses modalitats segons el grau d’experimentalitat de les titulacions (segons les quals, aquests preus oscil·laran entre 8,79 i 12,77 eurus el crèdit, suposant una despesa d’entre 615 i 894 eurus per curs sobre una mitjana de 70 crèdits anuals). Així doncs, un any més, l’increment percentual va més enllà de l’increment de l’IPC al Principat (un 3,1%), suposant un encariment de l’ensenyament superior. Afegim també que no podem ser gens optimistes si pensem que el nou procés de reestructuració de l’ensenyament superior a escala europea que s’assenta en l’anomenada Declaració de Bolonya, un dels nostres eixos de treball sindical, exigirà una important injecció de despesa pública si no és que vol tendir-se a la liberalització d’aquest sector en el marc de l’Organització Mundial de Comerç (OMC).

Alhora, volem mostrar la nostra sorpresa per algunes novetats introduïdes, com són les mesures per afavorir col·lectius considerats de risc, on a banda d’incloure les persones majors de 65 anys i persones amb minusvalidesa (a acabar de determinar), afegeix una controvertida figura com són les “víctimes d’atacs terroristes�. Respecte aquestes darreres, no ens volem estar de considerar-la una concessió de cara a la galeria i d’ambigua definició, a tenor de les consideracions tingudes sovint per les diverses administracions de l’Estat espanyol.

Des de la CEPC, sempre hem apostat per un ensenyament gratuït i la supressió del sistema de taxes, més encara per no discriminar en funció del nivell de renda més enllà del sistema de beques de l’AGAUR (però dependents del Ministerio de Educación) per als estudiants de rentes més baixes, sistema que curiosament no ha actualitzat el llindar de renda exigida, provocant que any rere any quedin cada cop més estudiants (i les seves famílies) fora dels requisits per accedir a aquestes. No obstant, som plenament conscients de la inviabilitat d’aquesta mesura a curt termini, degut a la necessitat de reformes estructurals i a la redefinició pressupostària que implicaria aquesta fita, si bé valorem molt negativament que el canvi de govern al Principat no es tradueixi en la congelació de les taxes i en prendre les mesures pertinents per la seva eradicació. L’augment de finançament previst per la LUC referent a la contractació de nou professorat, la manca de competències o ser una de les comunitat autònomes amb major despesa per universitari a l’Estat espanyol en cap cas poden usar-se com a eximent, sinó que exigim voluntat política per avançar cap a un nou sistema educatiu.

Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC)
Barcelona, juny 2004

A partir del proper curs, matrícula gratuïta per als majors de 65 anys, les persones amb minusvalidesa i les víctimes d'actes terroristes
Per a la resta, el cost mitjà per matricular-se d'una carrera oscil·larà entre els 615 i els 894 euros, segons el tipus d'estudi
El conseller Solà ha presidit la Conferència General del CIC

Aquest matí s'han reunit a Castelldefels la Conferència General i la Junta Permanent del Consell Interuniversitari de Catalunya, a l'edifici de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la UOC. En la reunió s'ha informat favorablement sobre el projecte de decret que fixa els preus dels estudis oficials de les universitats públiques per al proper curs. Aquest decret l'haurà d'aprovar properament el Consell Executiu de la Generalitat i tindrà validesa un cop surti publicat al DOGC. Els preus es calculen per crèdits (cada assignatura té uns crèdits determinats) i varien segons el grau d'experimentalitat:

- Grau 1 (Filosofia, Història, Dret, Filologia, Humanitats, etc): 8,79 euros
- Grau 2 (Economia, Periodisme, Psicologia, etc): 9,04 euros
- Grau 3 (Física, Matemàtiques, Comunicació Audiovisual, enginyeries tècniques, Estudis d'Àsia Oriental, etc): 12,44 euros
- Grau 4 (Biologia, Farmàcia, Medicina, Química, enginyeries superiors, etc.): 12,77 euros

Si es pren com a base una matrícula universitària de 70 crèdits (el mínim varia entre 50 i 60), el cost total de la matrícula oscil·larà entre els 615 euros d'una carrera amb grau d'experimentalitat 1 i els 894 euros d'una carrera amb grau d'experimentalitat 4. El recàrrec per als qui es matriculen per segon cop d'una assignatura és del 30% (que passa al 50% a partir de la tercera repetició) i els qui ja tenen una carrera i en volen fer una altra hi han de sumar un recàrrec del 40%.

L'increment respecte al curs actual és del 4.1% i és el mateix que ja es va aplicar l'any passat (IPC català + 1 punt), sempre a la banda baixa de la forquilla que proposa el Consejo de Coordinación Universitaria del Govern espanyol. L'aportació de l'estudiant se situa sobre el 20% del cost global de la matrícula, mentre que la resta va a càrrec de la Generalitat i el Govern estatal (mitjançant les beques). A l'espera que el Govern espanyol faci efectiva la transferència de les beques a la Generalitat, l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca ofereix diverses fórmules de finançament per ajudar a pagar la matrícula.

El conseller del DURSI, Carles Solà, ha explicat que la principal novetat és que el proper curs s'aplicaran exempcions a aquells col·lectius que es consideren mereixedors d'especial protecció, "com a incentiu per disminuir les seves possibles limitacions o dificultats a l'hora d'accedir a la universitat". L'exempció implica matrícula gratuïta, però no exonera de pagar la part corresponent a la gestió de l'expedient acadèmic o altres gestions administratives. Podran acollir-se a aquestes exempcions les persones amb minusvalidesa (amb un tant per cent de minusvalidesa encara per determinar), les persones de 65 anys o més i les víctimes d'actes terroristes (així com el seu cònjuge i fills) que es matriculin per primera vegada a la universitat.

Una altra de les novetats fa referència a la possibilitat de demanar, un cop finalitzada la carrera, el Suplement Europeu del Títol, expedit per les universitats a petició de la persona interessada. El preu per a aquest document es fixa, de manera provisional, en el 50% del preu del títol de diplomat o llicenciat. Aquest document, que s'implantarà de manera progressiva i comuna a tot Europa, és un certificat que acredita la trajectòria acadèmica de cada universitari.

Notícia extreta de la DURSI (Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació)

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat