Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : immigració : pobles i cultures vs poder i estats
ERC reclama la fi de la dispersió dels catalans empresonats per terrorisme
23 set 2004
Als afectats pel 'decret Múgica' se'ls considera vinculats a ETA, els GRAPO, grups llibertaris i islamistes.
Presenta un text al Congrés de Diputats per excloure de l'actual legislació els disset interns fora de Catalunya

Ferran Casas
MADRID

El grup parlamentari d'ERC al Congrés de Diputats ha presentat una proposició no de llei instant l'executiu espanyol a acabar amb la dispersió en presons de fora de Catalunya de 17 catalans o residents acusats de pertànyer o col·laborar amb organitzacions armades. A tots ells se'ls va aplicar al seu dia la llei antiterrorista i la posterior dispersió, segons es recorda en el text d'Esquerra que es debatrà durant aquest període de sessions i al qual ha tingut accés l'AVUI.
La proposició no de llei ha estat redactada pel diputat de Girona Joan Puig i s'hi proposa un únic punt: "El Congrés de Diputats insta el govern a adoptar les mesures necessàries per traslladar els presos catalans preventius o condemnats per delictes de terrorisme a presons de Catalunya".
En la seva exposició de motius el diputat independentista recorda que els interns que són naturals de Catalunya o estan empadronats en alguna localitat del Principat són 17 en total i que la dispersió que se'ls aplica atempta "contra el principi de reinserció que regeix el sistema penitenciari espanyol" a més de contravenir l'ordenament jurídic internacional.
Segons Puig la dispersió dels presos fora de la seva zona d'origen o residència produeix "desarrelament" i, en tots els casos, "dificulta o impossibilita rebre visites de familiars i amics amb la freqüència aconsellable i desitjada".
El diputat també fa notar el greuge que representa per a les seves famílies en comparació amb els presos comuns, que per norma general compleixen condemna prop de casa. "Les despeses de desplaçaments llunyans repercuteixen en les minvades economies dels més desafavorits", indica.
Puig ja es va interessar pel tema fa tres mesos preguntant per escrit sobre la situació dels presos catalans a qui s'havia aplicat la llei antiterrorista. El govern espanyol li va respondre que els acusats de terrorisme internats fora del Principat eren, amb data de juny del 2004, un total de disset presos preventius -sense condemnes en ferm- repartits de la següent manera: onze són a les presons madrilenyes de Soto del Real (3), Valdemoro (3) i Navalcarnero (5); un a Àvila; un a Albacete; un a Badajoz; un a Còrdova; un a Valladolid i un altre a Herrera de la Mancha (Ciudad Real).
En la mateixa bateria de preguntes de Puig el govern s'escudava en el decret sobre la dispersió d'acusats de terrorisme promogut l'any 1984 per l'aleshores ministre de Justícia del PSOE, l'actual Defensor del Poble Enrique Múgica, per justificar-ne la situació de dispersió i assegurava que la decisió depèn, en darrer terme, "del tribunal que els hagi de jutjar".
Als disset presos que ERC demana acostar se'ls ha vinculat a organitzacions armades de diferent orientació. Entre ells hi ha Zigor Larredonda, Laura Riera, Diego Sánchez Burria i Juan Ramon Rodríguez -exvocalista del grup KOP-, acusats de col·laborar amb el darrer comando Barcelona d'ETA, però també la considerada històrica militant de l'organització basca Dolores López Resina, àlies Lola, detinguda el 2002 a França.
També hi ha sis islamistes radicals. Quatre van ser detinguts en el marc de l'operació Llac -quan es va detenir l'anomenat comando Dixan- i estan internats a la presó de Navalcarnero, i dos més estan respectivament a Còrdova i Herrera de la Mancha a l'espera de ser extradits. Els advocats dels islamistes busquen ara el suport de les institucions i els partits catalans per facilitar-ne l'acostament. La resta de recatalans estan vinculats o bé al GRAPO o bé a grups llibertaris radicals.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: ERC reclama la fi de la dispersió dels catalans empresonats per terrorisme
23 set 2004
Ostia tu!! K bons catalans k son akests d'ERC!! quina consciència nacional i social!!

Shhhhh... k són dels del Fòrum.
Shhhhhhhhhhhhhhhhhhh.
Re: ERC reclama la fi de la dispersió dels catalans empresonats per terrorisme
23 set 2004
vaja, vaja... s'han despertat una mica tard aquests...
Re: ERC reclama la fi de la dispersió dels catalans empresonats per terrorisme
23 set 2004
Sembleu massoquistes, o millor dit, és que ho sou.

Preferirieu que aquesta gent es quedés a les presons de 400, 500 i 1000 Km enllà abans que ERC pugui obtenir un èxit. Així podrieu seguir despotricant contra ERC i despotricant contra tot. Sou com el gos que bordava a la Lluna.

ERC podia haver demanat això fa anys, però llavors no estava en situació de que li fessin ni puto cas, i ara en canvi té raons d'aritmètica parlamentària que poden ajudar a que aquestes demandes es facin realitat.
Re: ERC reclama la fi de la dispersió dels catalans empresonats per terrorisme
23 set 2004
de fet, ara tampoc està en condicions de que li facin massa cas tampoc, però necessiten cops d'efecte per sortir a totes hores a la premsa i fer-li ombra al PSC... ni aritmètica parlamentària ni òsties... oportunisme
Re: ERC reclama la fi de la dispersió dels catalans empresonats per terrorisme
23 set 2004
collons, si esk ja ho estic veient,serieu capaços d'oposarvos a la independencia pel sol fet d ki ho ha demanat.

Ningú us demana k els voteu, ni k els animeu, pero com aminim recolceulos en els aspectes k tb ens preocupen a nosaltres. Menys mirar les lletres i mes el k es fa. Si en fan una del dret millor k no cap.

A vegades sou la ostia d subnormals. I k consti k no voto a ERC, pero no tot ho fan malament (encara k normalment si)
Re: ERC reclama la fi de la dispersió dels catalans empresonats per terrorisme
23 set 2004
primer: per dir a qui no pensa com tu, q son uns subnormals millor que no diguis res

segon: tot això de millor tard que mai i millor que pitjor i blablabla... collonades! aquesta reinvindicació és vella i aquests només volen sortir als papers...
Re: ERC reclama la fi de la dispersió dels catalans empresonats per terrorisme
23 set 2004
vale, retiro lo d subnormals, era una forma d parlar.

Pero el k volia dir basicament es k si es lluita per una cosa (la k sigui) i quan surt algú en posició d tirarla endavant (pq les coses no surten soles abase d manis i actes diversos ja k en principi nomes son per cridar l'atenció i reclamar) ens limitem a dir k son uns venuts, k ho fan per sortir als diaris.... etc no crec k valgui la pena ni protestar.

La pregunta no es ERC si o ERC no, la pregunta és prefereixes k diguin si o k diguin no? Pq si no vols k ningú s'hi posicioni a favor no se pq protestem, per dspres dir k som molt bons i k la gent no ens enten...
Saps el k vull dir.
Re: ERC reclama la fi de la dispersió dels catalans empresonats per terrorisme
23 set 2004
PRESOS CATALANS US VOLEM AL CARRER
LLIBERTAT
Re: ERC reclama la fi de la dispersió dels catalans empresonats per terrorisme
24 set 2004
Ja sabeu que sempre ataco Erc quan fa de les seves; però aquest cop mereixen un aplaudiment, per una certa valentia en la lluita pels drets humans, els drets inalienables dels presos, que són persones (ep, als presos socials sí que se'ls aplica el reagrupament "regional", ja que és un dret).

Un B per Erc (i que no ens defraudin tantes vegades) per aquest cop.

Un 5 pel moviment d'esquerres, o l'independentista, que no ha portat el tema del dret al reagrupament dels presos polítics al debat públic.

I no oblidem que la proposta d'Erc inclou altres presos polítics amb nacionalitat, arrelament o lligam familiar a Catalunya (Grapo, llibertaris, islamistes, etc). Ho dic perquè serveixi de reflexió...
Sindicato Sindicat