Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
L'FMI torna a alertar del risc d'una "correcció brusca" del preu dels pisos
23 set 2004
La caiguda tindrà un impacte "substancial" a Espanya
L'arribada de l'exministre d'Economia del govern espanyol Rodrigo Rato al Fons Monetari Internacional (FMI) no han fet que aquest organisme deixés d'alertar sobre el perill que esclati la bombolla immobiliària a Espanya. L'organisme financer internacional va tornar a avisar ahir que hi ha el risc d'una "correcció brusca" del preu de l'habitatge a Espanya a mesura que augmenten les taxes d'interès a escala mundial. Cal recordar que, mentre era ministre d'Economia, Rato va negar l'existència de cap bombolla i va atribuir el desmesurat encariment dels pisos al bon moment econòmic d'Espanya.
Segons el model d'anàlisi utilitzat pel Fons, el previsible augment del preu del diner desinflarà el boom en els preus dels béns immobles, fet que tindrà un impacte "substancial", però "manejable" a nivell global. No obstant això, Espanya, Austràlia, Irlanda i el Regne Unit són països especialment vulnerables, ja que les condicions econòmiques d'aquests Estats no expliquen, en opinió de l'FMI, l'extraordinària pujada del mercat immobiliari des del 1997. D'aquesta manera, va voler deixar entreveure que una important inversió especulativa està posant "més llenya al foc".
El Fons va advertir que en aquests Estats "hi ha el perill que uns tipus d'interès més elevats disparin un ajustament a la baixa molt més gran en els preus de la vivenda". Més concretament, el director d'investigació del Fons, Raghuram Rajan va dir: "L'alentiment del creixement dels preus de l'habitatge en els països esmentats és més probable en relació amb d'altres".
L'informe de l'FMI segueix argumentant que un ajustament d'aquest tipus tindria "conseqüències més greus" en l'activitat econòmica, donat que aquest sector és de gran importància per al producte interior brut (PIB).
Precisament dimarts passat la Reserva Federal dels Estats Units va apujar 0,25 punts la seva taxa d'interès de referència, i va reiterar la seva intenció d'augmentar els tipus de manera "mesurada" en el futur. L'estudi de l'FMI va constatar que el preu del diner i el valor dels pisos als Estats Units són factors "clau" en les fluctuacions del mercat immobiliari en altres països.
Segons l'FMI, el valor del metre quadrat residencial va encarir-se a Espanya aproximadament un 70% des del 1997 fins al 2003 en termes reals (descomptada la inflació), un augment que només han superat Irlanda i el Regne Unit. Ara bé, en relació amb la renda per càpita dels ciutadans, els habitatges de l'Estat espanyol són els més cars de tots els analitzats pel Fons als països industrialitzats.


Model d'anàlisi
Per entendre el perquè dels encariments, l'FMI va dissenyar un model d'anàlisis on s'introduïen conceptes com els tipus d'interès o la renda per càpita. Aquest model va explicar l'augment de preus en 15 països, però no a Austràlia, Irlanda, Espanya i Regne Unit, on els mercats van superar entre un 10% i un 20% les prediccions. El Fons considera que aquest creixement per sobre de les condicions de les seves economies és el que fa aquests Estats més vulnerables a les caigudes.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'FMI torna a alertar del risc d'una "correcció brusca" del preu dels pisos
23 set 2004
Este informe del FMI es un "regalito" de Bush a Zapatero por haberse retirado de Irak. EN todo caso, se trata de una pelea entre capitalistas del imperio.
Sindicat Terrassa