Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme : pobles i cultures vs poder i estats
Moratinos es va basar en un informe de Sentandreu per a proposar el valencià
21 set 2004
Moratinos es va basar en un informe de Sentandreu per a proposar el valencià


EL MINISTRE SOCIALISTA ES VA ASSESSORAR AMB ESTUDIS DE LA UE QUE AVALAVEN LA TESI SECESIONISTA


El ministre d'Exteriors, el socialista Miguel �ngel Moratinos, va basar la seva polèmica proposada sobre el valencià en informes del Consell i el Parlament Europeu sobre Llengües minoritàries, que curiosament estaven fonamentats en la seva part de la llengua valenciana en altre informe de la formació feixista de Coalició Valenciana de Juan García Sentandreu.

La formació de nova planta, d'ideologia feixista i secesionista, Coalició Valenciana, va protagonitzar en el mes de juny passat una campanya a Brussel·les a favor del reconeixement del valencià a Europa com idioma diferent al català.

El líder d'aquesta formació, el polèmic Juan García Sentadreu, es va presentar el 16 de juny davant el mateix Consell d'Europa amb un informe històric-jurídic que avalava les seves tesis. Al seu torn es va reunir amb la responsable de política cultura del Parlament Europeu, Teresa Gudeso.

L'informe de Coalició Valenciana fonamentava els seus raonaments en un informe aprovat pel mateix Consell d'Europa en 1994 i ratificat pel mateix Europarlament. Qilylea, així es va denominar el text europeu, separava la llengua del País Valencià de la catalana, i posteriorment va ser afegit com annex a la citada carta de Llengües Minoritàries, ratificant-se les dues denominacions.

Així mateix, els secesionistes recordaven que en l'Estatut d'Autonomia la denominació de la llengua era el valencià.

En aquest sentit i segons fonts de la formació secesionista, el ministre Moratinos va sol·licitar al Parlament Europeu els citats informes-enaltits per Coalició Valenciana- per a portar a terme la seva proposta sobre llengües no oficials.

D'aquesta forma, el ministre avalava les tesis del secesionisme propagat per la formació feixista i secesionista. Moratinos no ha parat de repetir que la seva proposta sobre l'oficialitat de les llengües en la UE no posa en dubte la unitat lingüística.

No obstant això, els seus arguments sobre la legalitat estatutària, constitucional i europea, són idèntics als utilitzats per la formació de Coalició Valenciana.

De fet, segons ha pogut saber aquest mitjà, el mateix Sentadreu va conèixer per endavant la proposta del ministre socialista. Per la seva banda, el PSPV,correlegionari de Moratinos i defensor de la unitat lingüística, no va saber gens del polèmic assumpte fins el mateix dia de l'anunci i per boca d'un periodista.




Sánchez Dragó participa en la presentació del partit ultra i anticatalanista de Juan García Sentandreu

L'escriptor Fernando Sánchez Dragó, que s'autodefineix políticament com un "llibertari de dretes", va intervindre el passat 26 de maig a la presentació del darrer llibre de l'advocat ultra Juan García Sentandreu. L'acte serví per donar a conéixer Coalició Valenciana, el partit polític que prepara la fundació Nou Valencianisme. La nova formació política serà, en paraules del seu impulsor, de tall "foralista, constitucional, conservadora i valencianista", i pretén captar per la dreta a descontents del PP i UV.


Redacció | València

Sánchez Dragó va destacar "la humanitat" i la "capacitat de lideratge" que durant "vint anys" ha tingut el seu amic Sentandreu. El canvi de color polític a Madrid no ha impedit que l'escriptor, que tradicionalment havia demanat públicament el vot per al PP, continue presentant a La 2 el programa "Negro sobre Blanco", que diumenge passat oferí un debat sobre la monarquia. L'assagista també condueix "El Faro de Alejandría", un programa literari de la televisió pública valenciana caracteritzat per marginar tant als autors valencians com aquells que escriuen en valencià.

A la presentació, celebrada a l'hotel Astòria Palace de València, hi assistiren empresaris valencians i destacats representants del món anticatalanista, com Mª Consuelo Reyna i Dolores García Broch. L'exdirectora de Las Provincias és precisament qui prologa "Historia de Valencia", un compendi de mentides i mitges veritats que tracten de justificar l'existència d'una suposada "llengua valenciana". El llibre, editat en castellà i en valencià seguint la versió de les Normes del Puig que defuig els accents, ha estat distribuït gratuïtament pel Diario de Valencia. La caiguda en desgràcia del director d'aquesta publicació, Jesús Sánchez Carrascosa, impulsor i primera víctima de la trifulca entre zaplanistes i campistes, l'ha mogut a al·liar-se amb els sectors més extremistes de la dreta valenciana, entre els quals hi ha el propi Sentandreu o el president d'España 2000, José Luís Roberto, que de tant en tant hi publica articles d'opinió.

El conductor de l'acte fou el periodista Baltasar Bueno, cap de premsa del president de la Diputació de València, Fernando Giner, un dels polítics del PP que més s'ha significat en la defensa d'Eduardo Zaplana front als intents de Camps per controlar el partit. L'exfalangista i exmilitant d'Unió Valenciana representa la branca més anticatalanista dels populars valencians, i des de la institució que controla s'ha dedicat a subvencionar generosament la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) i Lo Rat Penat. A l'igual que Carrascosa, Giner també ha caigut en desgràcia dins les fileres populars. Els 72.000 euros que ha regalat al Diario de Valencia per publicar unes làmines de la Diputació en plena tempesta política interna del PP, junt amb la presència del seu home de confiança a la presentació de García Sentandreu, apunten cap a la possibilitat que l'home estiga buscant-se un acomodament polític fora de l'òrbita dels seus actuals companys de viatge.
Mira també:
http://www.lavanc.com/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Moratinos es va basar en un informe de Sentandreu per a proposar el valencià
22 set 2004
Si el tal sentandreu i els seus seguidors no deuen ni saber valencià! Q trist
Re: Moratinos es va basar en un informe de Sentandreu per a proposar el valencià
23 set 2004
ESPAÑA LOS CRIA Y ELLOS SE JUNTAN

"LIBERTARIOS", "SOCIALISTAS" Y FASCISTAS UNIDOS EN LA DEFENSA DE LA SAGRADA UNIDAZ DE ESPAÑA.

QUIEN MAS SE APUNTA?
Re: Moratinos es va basar en un informe de Sentandreu per a proposar el valencià
10 oct 2004
2 coses: la primera es que segons com poseu la noticia, es fa dificil trobar un espai per fer la critica del post central, si un creu interessant comentar-lo

L'altre es que la questió de la llengua, que felicito que ressalteu, va més enlla d'un teatre, no creieu?. El proces de substitució linguistica, en les seves diverses variants, te una finalitat ben concreta i politica. Es imposible consolidar España sense atacar continuadament el català. No es un teatre. No son errors. En el fons obeixen a una concepcio, a un projecte nacional determinat. El projecte España implica una subsidiarietat i una minoritació de totes les cultures diferents a la dominant "española", que tendeix a eliminar-les. I aixo es latent en mes o menys força en totes les concepcions politiques i ideologiques que provenen del centre "hispanic". En aixo no vull dir que no hi hagi tendencies progressistes que siguin molt sensibles i favorables a eliminar aixo. Pero es dificil que algu que no pertany al col·lectiu oprimit pugui detectar-les totes. Cal des d'aqui ajudar a eliminar-les. Pero aixo es impossible si nosaltres no es agafem tot plegat ben seriosament. No es quelcom accesori, secundari o poc prioritari. Es "estrategic" central... en la configuració del poder a la peninsula. I ens hi va la supervivencia com a poble amb personalitat propia. No se si aconsegueixo explicar-me prou be.

(dit d'una altra manera, es incorporar a les nostres visions "socials", molt economicistes de vegades, una percepció més cultural i antropologica ... encara ho embolico més? l'opressio nacional es quelcom profund, estructural ... tant com la de classe o la de genere...)
Re: Moratinos es va basar en un informe de Sentandreu per a proposar el valencià
15 des 2004
LAS PROVINCIAS

(Manuel Milian i Mestre va estar fundador de l´AP de Manuel Fraga i diputat a Madrid pel actual PP)

Del valenciano y otras consideraciones
MANUEL MILIÃ?N MESTRE/

Durante algo más de treinta años este ha sido un debate recurrente, sistemáticamente reabierto yo creo que sin razón suficiente a la vista de los hechos. Claro que una tal recurrencia obedece a factores más exógenos que endógenos del propio problema. ¿Alguien puede cuestionar, acaso, que el valenciano sea una lengua diferenciada del catalán, cuando este procede del marco lingüístico del lemosín o de la denominada llengua d’Oc? Los académicos, los científicos y el diccionario de la Real Academia Española parecen tenerlo comúnmente claro: es una evidencia demostrada en el tiempo y en el espacio geográfico que el catalán y el valenciano son la misma lengua, aunque puedan albergar modismos o diferencias prosódicas en cada uno de los casos. Pero negar la mayor es inconmensurablemente acientífico, o así me lo parece. El absurdo político se desmesura cuando alguien pretende constituir este elemento diferencial –o supuestamente diferencial– en factor de identidad local. Los dialectos, en el mejor de los casos, pueden adquirir la condición de anécdotas culturales o lingüísticas, pero difícilmente pueden categorizarse. Si así fuera, ¿qué diríamos de la lengua de la franja aragonesa, o de la confusa expresión de ciertos términos usados en Aguaviva (Teruel), lugar de frontera lingüística con los Puertos de Morella? ¿O habría acaso que diferenciar las regiones italianas por sus modismos locales, negando la existencia de una sola lengua común derivada del latín y fundamentada en Petrarca y Dante?

Creo que los políticos, cuando aducen razones como estas para consolidar opiniones personales o conveniencias, le hacen un mal favor a la cultura, a las lenguas y a los pueblos que las utilizan. Entre otros motivos, porque la lengua es la madre de un pensar o sentir común; es uno de los elementos sustanciales de la identidad y de las patrias, ya que en ellas, a menudo, se arraigan las mentalidades de los pueblos y los sentimientos colectivos que, finalmente, conforman una nación. El problema nace cuando se hurta la conciencia de lo que es por un interés ajeno, coyuntural o pretextual, para deshacer contagios supuestamente políticos. La Comunidad Valenciana empezó por renunciar a su propia denominación histórica: Reino de Valencia o País Valenciano (F. Mateu i Llopis acuñó esta denominación, que después se apropiaría la izquierda, pero de clara raíz genuina, habida cuenta de las polémicas en el pasado sobre la conveniencia de un nombre común para las “provincias� valencianas). Azorín, Teodoro Llorente y otros más, discutieron este punto hasta la saciedad, y el franquismo trató de asentar el topónimo de “Levante�, que en todo caso carecía de tradición en los usos históricos.

Curiosamente, la sociedad valenciana toleró por décadas ser apellidada “levantina�; y tan sólo la desaparición de Franco abriría las puertas a la recuperación de una denominación más exacta, como era el Reino de Valencia, que Beut y Belenguer, Xavier Casp, Miquel Adler Noguerol y mi propio tío, el historiador M. Milián Boix, consolidaron desde el Rat Penat. La Constitución de 1978 y el derivado Estatut d’Autonomia volvieron a generar un clímax de confusión. La politización, que ciertos sectores valencianos llevaron a cabo, en el debate estatutario –els “blaveros�– pretendió afirmar una determinada óptica del valencianismo de derechas como respuesta al suave liberalismo transaccional de la UCD –Abril Martorell y Broseta– e, incluso, al que después sería un prudente revisionismo del PP en tiempos del conseller Villalonga, ya con el gobierno de Zaplana. Recuerdo perfectamente la profunda satisfacción que el P. Batllori me confesaba ante la política inteligente y reconductiva del conseller Vilallonga. El ilustre historiador jesuita – con cuya amistad me honraba– creía que aquel era el buen camino del reencuentro definitivo y de la superación de tantas polémicas que habían enturbiado la vida y la obra de grandes intelectuales valencianos como Joan Fuster, Sanchís Guarner o el mismo publicista Vicenç Ventura. Para estos, el “blaverisme� otorgaba algo más que la crítica: la incomprensión y el desalojo del peor gusto.

Vivir a la sombra de un medievalista como mi tío Milián Boix me preservaría de caer en semejantes pantanos. Desde Morella resulta imposible hablar de valenciano. Todo el mundo confunde nuestra lengua con el lleidetà. El propio Joan Coromines, que visitó mi casa durante algunos años con amistosa asiduidad y que desde Chicago (USA) se carteaba con Milián Boix, siempre volvía a la hora de la cena familiar, admirado del lenguaje que recogía con pristina antigüedad –casi arcaísmos– en sus correrías por las masías de Morella. Su satisfacción llegaría al paroxismo cuando mi tío le mostró en el Archivo de la Basílica de Morella el famoso Capbreu, o elenco de masías y sus producciones, un códice del siglo XIV; o cuando tuvo en sus manos unos sermones de Sant Vicenç Ferrer en valenciano-catalán, recogidos en sus prédicas en Morella por el notario Manresa (s. XV), y que estudió el Dr. Perarnau. Para Joan Coromines y los habitantes dels Ports de Morella no ha lugar a duda alguna de que en nuestra tierra se habla el catalán en su raíz más genuina, heredada de los repobladores leridanos y gerundenses que el Rey Jaime I el Conquistador trajo consigo para repoblar las tierras del norte valenciano en el siglo XIII.

Hablar ahora de chantaje de ERC, o de negación de identidad valenciana por el hecho de no diferenciar el valenciano del catalán, me parece un exceso; más aún, un abuso de oportunismo político, o una cuestión nominalista exagerada, como si estuviéramos aún en tiempos medievales de Guillermo de Ockam. ¿No sería, tal vez, más decisivamente identificatorio recuperar las denominaciones históricas de Valencia, con el apelativo Reino o la denominación de País Valenciano? Se me responderá tal vez que no, porque ello supondría decantarse hacia una cultura de la derecha o de la izquierda. Sería ridículo, si no fuera tan absurdo. Admitir ahora que el valenciano y el catalán nos diferencian se me antoja una mayor ridiculez. Lo diga Agamenón o su porquero, como apostillaban los escolásticos. Lo más razonable sería volver al rigor, comunicar ambas acepciones lingüísticas, honrar a nuestra lengua que es, cómo no, catalán –valenciano– balear, y muchas otras cosas si nos referimos a la Franja, Andorra y l’Alguer (Cerdeña). ¡Cuántas ridiculeces se perpetran cuando uno tiene ojos sólo para su ombligo!
Re: Moratinos es va basar en un informe de Sentandreu per a proposar el valencià
13 jun 2005
Qué poca vergüenza tenéis. Sin Valencia ni su milenaria lengua no sois más que una mier-da resentida.
Pobre pueblo el que necesita de otros para para ser algo!!!

¡¡¡Vixca la llengua valenciana y Viva España!!!
Re: Moratinos es va basar en un informe de Sentandreu per a proposar el valencià
13 jun 2005
viva España y vivan los valencianos
Re: Moratinos es va basar en un informe de Sentandreu per a proposar el valencià
13 oct 2005
Quan els valencians llegim els vostres missages, nos adonem dia a dia, cada volta més que no volem saber res dels catalans i el seu afan expansioniste. Vosatres, cada vegada que vegeu una opinió que no és la vostra li posseu l`apelatiu de feixista. Deixeu-nos en pau als valencians

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more