Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
No a laPRIVATITZACIÓ de la UNIVERSITAT PÚBLICA
21 set 2004
EL PROCÉS DE PRIVATITZACIÓ DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA
pancarta-2.jpg
Actualment, estem veient com el nou model globalitzador del capitalisme neoliberal, està transformant de forma clara tots els estats i la seva organització interna. Europa, una de les regions d'influència més important del mon, n'és un dels principals impulsors. Aquest model politíco-econòmic promou la iniciativa privada per davant de la pública, especialment greu en aquells casos on l'estat és el principal o l'únic inversor. La conclusió que n'extreu és la necesitat de reduir els recursos que destina incentivant l'inversió de l'empresa privada com a nova font de finançament. Evidentment, l'anàlisis és molt més profund del que fem com també ho son els mecanismes que s'utilitzen per a aconseguir-ho, però ens centrarem únicament en el procés de privatització de l'ensenyament públic, concretament de l'ensenyament superior.

L'eix fonamental de la nostra proposta gira entorn de la Universitat pública. Per això, i en trobar-nos immersos en un procés d'implantació del model neoliberal de l'economia, amb les transformacions que això comporta, tant pel què fa a l'organització com a l'estructuració d'aquest nou model universitari, nosaltres hem analitzat aspectes que creiem que no es poden deixar de banda i que, sens dubte, amb l'avenç gairebé imparable de la privatització de la Universitat, molts estudiants, professors o membres del PAS és veuran obligats a fer-hi front desorganitzadament.

Per tal que els coneixements de la docència i la recerca de la Universitat estiguin al servei de tot el conjunt de la societat, és important que la seva administració, finançament, investigació, recursos, entre d'altres, estiguin regits per la mateixa societat, per abarcar les seves necessitats i fer un enfoc objectiu de les matèries que s'imparteixen, posant al servei de la gent els coneixements oportuns i construir una societat autocrítica.

Des de fa uns quants anys, ens trobem en un procés profund de transformació de l'ensenyament i de desmembració del sistema educatiu públic. Esdevenint l'ensenyament superior en el principal afectat d'aquest desmantellament.
Coneixedors del model lliberal que propugna el capitalisme, els estats estan limitant l'autonomia financera de les universitats reduint-ne els pressupostos públics i aposten per a que la font d'un finançament alternatiu es busqui amb la penetració del capital privat.
Europa aposta per un sistema educatiu que mira constantment al mercat. La influència de la taula d'empresaris al consell europeu, així com l'OMC ja han fet saber la seva demanda de lliberalitzar el sector d'ensenyament i la propietat intelectual.

El sector de l'educació genera unes despeses públiques mundials superen els milers de milions d'euros, els cinquanta milions de docents, els mil milions d'alumnes i el centenar de milers de centres escolars. Aquestes xifres resulten, evidentment, un gran volum de mercat al que la classe empresarial no vol renunciar per a les seves inversions.
El valor d'aquest nou mercat és incalculable, no tan sols per al nombre d'estudiants sino també per als serveis a donar i materials a vendre.
Els Bancs, per exemple, aconsegueixen grans beneficis: la gran quantitat d'alumnes son vistos, tractats i utilitzats com a nous possibles clients; la gestió dels pressupostos mitjançant entitats bancàries representen un gran volum de diners per a l'especulació financera. Com també la funció estètica, de neteja d'imatge que representen per als bancs invertir o donar diners en educació, obra social... així com un mecanisme perfecte per a desgravar impostos.

No hem d'oblidar el control polític que els governs volen exercir de les Universitats, control que a l'estat espanyol es tradueix en la pèrdua de l'autonomia universitària, de la identitat catalana, com veurem més endavant.

La problemàtica de la Universitat pública catalana és extensa i de difícil resolució, però no per això impossible de resoldre. Des d'Alternativa Estel volem aprofundir ,amb aquest document, a un debat i anàlisis en profunditat de la situació actual. Un punt de partida per elaborar un document marc per al treball i la lluita en defensa de la universitat que volem
Mira també:
http://www.alternativaestel.org
http://www.alternativaestel.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: No a laPRIVATITZACIÓ de la UNIVERSITAT PÚBLICA
22 set 2004
+INFO a
Re: No a laPRIVATITZACIÓ de la UNIVERSITAT PÚBLICA
22 set 2004
Avui, la Universitat està ja en mans de les esglèsies i els bancs que són els que editen els llibres i paguen la major part de professor, nomès faltava acavar-ho de consumar: avui, dir universitat equival a "centre de producció de força de treball dòcil, flexible i adaptable".
Sindicato Sindicat