Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
La Jornada, exemple de la premsa que ha propiciat l'obertura informativa, afirma:
Noam Chomsky: "Les veus alternatives impacten ja en un públic global"
Jim Cason i David Brooks



La Jornada

Noam Chomsky sempre ha criticat als mitjans nordamericans per "fabricar l'anuència" del poble davant l'agenda del poder, però en una entrevista amb La Jornada va expressar un sorprenent optimisme de que la premsa institucional estan sent desafiada cada dia més per nous mitjans alternatius, en particular els que es troben en Internet.

"El medi La Jornada és un bon exemple del tipus de mitjà que no existia fa 20 anys, o fa 10", va explicar. "Això té un efecte indirecte sobre altres mitjans, els quals han hagut de respondre a l'obertura d'informació que s'està portant a terme".

Les veus alternatives, va agregar, que s'han publicat en La Jornada i altres mitjans no només arriben a públics nacionals, sinó internacionals, a un nivell tan extens que els mitjans institucionals ja no poden descartar a aquests interlocutors.

En entrevista amb motiu del 20 aniversari de La Jornada, Chomsky, qui ha estat caracteritzat com una de les principals figures intel·lectuals del segle XX, va considerar que l'ús d'Internet, a més de facilitar i agilitzar la comunicació dintre dels moviments socials i entre ells, es presta per a reptar el control dels mitjans establerts. Aquests son dos dels nous factors més importants que han sorgit en els últims 20 anys.

No obstant això, va reiterar que encara creu que la majoria dels mitjans segueix complint el paper de promoure i legitimar els interessos de les cúpules polítiques i econòmiques. Aquest és un tema sobre el qual Chomsky ha escrit extensament en llibres i assajos, la qual cosa, en part, ha causat que la seva veu sigui virtualment censurada en els principals mitjans impresos i electrònics d'aquest país durant dècades.


Intel·lectual redescubert

Però en l'últim any els mitjans nordamericans han redescubert a Chomsky. El New York Times va divulgar aquest any el seu primer perfil d'un home a qui reconeix com el "pare de la lingüística moderna" i un dels intel·lectuals més importants a escala mundial d'aquest segle. El Washington Post també va difondre un perfil sobre ell després que el seu llibre 9/11 va vendre cents de milers de còpies i va aparèixer en les llistes de best seller. Fins i tot, el Times va publicar un article de Chomsky aquest any.

Tota aquesta atenció no ha moderat les crítiques de Chomsky. Estats Units avui, va asseverar, és bon exemple del que podria cridar-se "un Estat fracassat", doncs "té un sistema democràtic formal; de fet, una societat bastant lliure. Però simplement no funciona. Aquest és el resultat d'una enorme concentració de poder en una societat que és administrada a un grau inusual per una comunitat empresarial amb alta consciència de classe".

Va agregar: "en Estats Units, la cultura democràtica ha estat tan erosionada que una elecció ofereix opcions tan reduïdes que és gairebé de caricatura". Assenyala: "el fonament d'una democràcia és una societat civil que funciona, i no apareix només cada quatre anys", però aquesta "apenes existeix en Estats Units".

En aquest context Chomsky va analitzar el paper clau dels mitjans. "El que fan aquests i el sistema educatiu és entorpir la intel·ligència d'un i reduir la confiança en si mateix, a tal punt que és impossible pensar", va explicar. "Perquè les qualitats que es requereixen per a pensar són el que treuen (els mitjans i el sistema educatiu) del teu cap, tant l'habilitat per a pensar com la creença que un té el dret a fer-lo".

Això no és accidental. Chomsky sosté que a la fi del segle XIX sí existia una premsa lliure aquí i a Anglaterra. Els periòdics descrivien els horrors de les fàbriques i freqüentment el treball assalariat es caracteritzava com altre tipus d'esclavitud. La cúpula britànica va respondre primer intentant censurar als mitjans, però poc després el establishment, tant a Anglaterra com en Estats Units, es va adonar que la millor forma de controlar als mitjans era a través de la concentració dels amos i de nodrir una major dependència de la publicitat per a determinar la supervivencia de la premsa. Això ha provocat una limitació sobre quines opinions, veus i informació estan disponibles en els mitjans massius establerts.

Com exemple, Chomsky va dir que fa 20 anys, just quan començava a aparèixer La Jornada a Mèxic, es van realitzar comicis a Nicaragua. "Probablement van ser les votacions més monitorejades que s´han fet mai", va exposar. Va afegir que associacions acadèmiques i experts electorals nordamericans, anglesos, irlandesos i uns altres van observar els comicis. Això es va realitzar en el punt més agressiu de la guerra de la contra administrada per l'ambaixada nordamericana a Hondures, amb el govern de Ronald Reagan fent tot el possible per a minar el procés electoral.

"No obstant, es van realitzar les eleccions i van ser jutjades com imparcials", va assenyalar Chomsky. Però els mitjans nordamericans no van reportar que el procés va ser considerat lliure. "Per als mitjans nordamericans establerts, aquests comicis no van ocórrer; Washington no desitjava que ocorreguessin; per tant no van ocórrer. El que s'accepta ara en Estats Units és que les primeres eleccions a Nicaragua es van realitzar en 1990, no en 1984", va abundar. Així els mitjans van alterar la història real.

Les conseqüències de no informar sobre els fets a Nicaragua són visibles avui aquí. Chomsky va asseverar que quan el nou nomenat ambaixador nordamericà a L'Iraq, John Negroponte, va ser proposat, gairebé no es van esmentar els seus antecedents com ambaixador a Hondures durant la guerra de la contra. "En aquest temps (...) Estats Units estava dirigint les operacions de la contra, girant instruccions sobre a qui matar i quan".

A l'informar sobre el nomenament de Negroponte, el seu paper a Hondures només va ser esmentat de passada en els mitjans, o no es va fer, va afirmar Chomsky. Només el Wall Street Journal va oferir una mica més ampli sobre el paper de Negroponte com "procónsul" a Hondures. És un exemple de com els mitjans encara fabriquen l'anuència de la població a favor de la cúpula.

Però la diferència avui és la proliferació de fonts alternatives de notícia, "particularment Internet, que permet la distribució massiva de materials fora del control dels mitjans establerts". Fa 20 anys, els mitjans massius generalment podien ignorar o distorsionar fets com les eleccions esmentades, però això ja no és tan fàcil avui, va assegurar.

L'anterior va quedar constatat, va abundar, en la batalla de la passada primavera en la zona de Fallujah a L'Iraq, on cents de civils van morir al ser assetjats i bombardejats per forces nordamericanes en resposta a la mort de quatre contractistes civils. Però finalment els marines van haver de suspendre el setge i aquesta ciutat segueix fora del control de les forces ocupants i els seus aliats.

"Que hagués ocorregut amb Fallujah fa 40 anys? L'haguessin bombardejat amb B-52. Aquesta vegada van deure fer-se per a endarrere. Hi ha massa fonts d'informació", va explicar. Amb imatges des de la ciutat sota atac transmetent-se en televisió àrab i per Internet, la població nordamericana testifica les baixes civils, la qual cosa, en part, va obligar el replegui de les tropes. Chomsky, com uns altres, també ha esmentat que el suport mundial a l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional no hagués estat tan gran fa 20 anys, quan Internet no existia.

O sigui, encara que havia mitjans alternatius fa 20 anys -per exemple, La Jornada i uns altres van reportar les primeres eleccions a Nicaragua-, la difusió de dades i les seves perspectives no era tan extensa per falta d'un accés global.

Però Chomsky va advertir que tot i que hi ha informació disponible per a qui desitgen esforçar-se en buscar-la en mitjans alternatius, la majoria de la població en Estats Units segueix depenent dels mitjans convencionals empresarials. El resultat es pot observar en qualsevol anàlisi de l'actual conjuntura electoral. "En els pròxims comicis, mirin el que està sobre la taula. Hi ha dos candidats, ambdós impressionantment rics, de famílies poderoses, ambdós van assistir a la mateixa universitat", va comentar. "Ambdós poden concursar perquè estan finançats pels mateixos interessos empresarials".

Per a l'elecció de novembre, per primera vegada en dècades, Chomsky està prou espantat amb el govern de George W. Bush -a qui descriu com un "nacionalista radical" dedicat a la "violència imperial"- com per a oferir un molt tebi suport al seu contrincant, John Kerry, de qui va dir: "és una fracció millor" que Bush.

No obstant això, les diferències entre els dos candidats són poc substancials i fins difícils detectar, va afegir. Això, per cert, no és accidental, ja que les eleccions en Estats Units giren entorn de les "qualitats" dels candidats, no sobre propostes o idees. Així, no és coincidència que paraules "caràcter", "lideratge" o "personalitat" siguin les empleades per a descriure als aspirants, en lloc d'aprofundir sobre les seves posicions entorn de temes polítics.

Els candidats estan entrenats per a ser poc clars sobre els grans temes perquè la cúpula reconeix que cap dels dos partits oficials ofereix solucions als problemes que la majoria del país desitja resoldre. Per exemple, existeix un clam per que se solucioni la crisi del sistema de salut, però cap dels candidats s'atreveix a oferir propostes serioses sobre aquest assumpte, ni entorn d'educació, ocupació i guerra.

"La política en Estats Units és molt prima i empobrida; els temes bàsics no estan a discussió."

Però alhora, va apuntar, "el més esperançador, molt nou i excitant, és que per primera vegada en la història hi ha enormes moviments populars internacionals, amb àmplia solidaritat en el món. S'han desenvolupat més en el Sud, a �ndia i Brasil, ara s'han expandit cap al Nord. Estan preocupats per abordar els problemes fonamentals de la injustícia, l'opressió i la violència i actuar per a resoldre'ls". En això, va subratllar, és clau el paper dels mitjans progressistes i el seu nou abast internacional via Internet.


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
[CAS]

La Jornada, ejemplo de la prensa que ha propiciado la apertura informativa, afirma
Noam Chomsky: "Las voces alternativas impactan ya a un público global"


Jim Cason y David Brooks
La Jornada
Noam Chomsky siempre ha criticado a los medios estadunidenses por "fabricar la anuencia" del pueblo ante la agenda del poder, pero en entrevista con La Jornada expresó un sorprendente optimismo de que la prensa institucional están siendo desafiados cada día más por nuevos medios alternativos, en particular los que se encuentran en Internet.

"El sitio de La Jornada es un buen ejemplo del tipo de medio que no existía hace 20 años, o hace 10", explicó. "Eso tiene un efecto indirecto sobre otros medios, los cuales han tenido que responder a la apertura de información que se está llevando a cabo".

Las voces alternativas, agregó, que se han publicado en La Jornada y otros medios no sólo alcanza públicos nacionales, sino internacionales, a un nivel tan extenso que los medios institucionales ya no pueden descartar a esos interlocutores.

En entrevista con motivo del 20 aniversario de La Jornada, Chomsky, quien ha sido caracterizado como una de las principales figuras intelectuales del siglo XX, consideró que el uso de Internet, además de facilitar y agilizar la comunicación dentro de movimientos sociales y entre ellos, se presta para retar el control de los medios establecidos. Esos son dos de los nuevos factores más importantes que han surgido en los últimos 20 años.

Sin embargo, reiteró que aún cree que la mayoría de los medios sigue cumpliendo el papel de promover y legitimar los intereses de las cúpulas política y económica. Este es un tema sobre el cual Chomsky ha escrito extensamente en libros y ensayos, lo cual, en parte, ha causado que su voz sea virtualmente censurada en los principales medios impresos y electrónicos de este país durante décadas.

Intelectual redescubierto

Pero en el último año los medios estadunidenses han redescubierto a Chomsky. El New York Times divulgó este año su primer perfil de un hombre a quien reconoce como el "padre de la lingüística moderna" y uno de los intelectuales más importantes a escala mundial de este siglo. El Washington Post también difundió un perfil sobre él después de que su libro 9/11 vendió cientos de miles de copias y apareció en las listas de best seller. Incluso, el Times publicó un artículo de Chomsky este año.

Toda esa atención no ha moderado las críticas de Chomsky. Estados Unidos hoy, aseveró, es buen ejemplo de lo que podría llamarse "un Estado fracasado", pues "tiene un sistema democrático formal; de hecho, una sociedad bastante libre. Pero simplemente no funciona. Ese es el resultado de una enorme concentración de poder en una sociedad que es administrada a un grado inusual por una comunidad empresarial con alta conciencia de clase".

Agregó: "en Estados Unidos, la cultura democrática ha sido tan erosionada que una elección ofrece opciones tan reducidas que es casi de caricatura". Señala: "el fundamento de una democracia es una sociedad civil que funciona, y no aparece sólo cada cuatro años", pero ésta "apenas existe en Estados Unidos".

En ese contexto Chomsky analizó el papel clave de los medios. "Lo que hacen éstos y el sistema educativo es entorpecer la inteligencia de uno y reducir la confianza en sí mismo, a tal punto que es imposible pensar", explicó. "Porque las cualidades que se requieren para pensar son lo que sacan (los medios y el sistema educativo) de tu cabeza, tanto la habilidad para pensar como la creencia de que uno tiene el derecho a hacerlo".

Eso no es accidental. Chomsky sostiene que a finales del siglo XIX sí existía una prensa libre aquí y en Inglaterra. Los periódicos describían los horrores de las fábricas y frecuentemente el trabajo asalariado se caracterizaba como otro tipo de esclavitud. La cúpula británica respondió primero intentando censurar a los medios, pero poco después el establishment, tanto en Inglaterra como en Estados Unidos, se dio cuenta de que la mejor forma de controlar a los medios era a través de la concentración de los dueños y de nutrir una mayor dependencia de la publicidad para determinar la sobrevivencia de la prensa. Eso ha provocado una limitación sobre qué opiniones, voces e información están disponibles en los medios masivos establecidos.

Como ejemplo, Chomsky dijo que hace 20 años, justo cuando empezaba a aparecer La Jornada en México, se realizaron comicios en Nicaragua. "Probablemente fueron las votaciones más monitoreadas jamás", expuso. Añadió que asociaciones académicas y expertos electorales estadunidenses, ingleses, irlandeses y otros observaron los comicios. Esto se realizó en el punto más agresivo de la guerra de la contra administrada por la embajada estadunidense en Honduras, con el gobierno de Ronald Reagan haciendo todo lo posible para minar el proceso electoral.

"No obstante, se realizaron las elecciones y fueron juzgadas como imparciales", señaló Chomsky. Pero los medios estadunidenses no reportaron que el proceso fue considerado libre. "Para los medios estadunidenses establecidos, esos comicios no ocurrieron; Washington no deseaba que ocurrieran; por tanto no ocurrieron. Lo que se acepta ahora en Estados Unidos es que las primeras elecciones en Nicaragua se realizaron en 1990, no en 1984", abundó. Así los medios alteraron la historia real.

Las consecuencias de no informar sobre los hechos en Nicaragua son visibles hoy aquí. Chomsky aseveró que cuando el recién nombrado embajador estadunidense en Irak, John Negroponte, fue propuesto, casi no se mencionaron sus antecedentes como embajador en Honduras durante la guerra de la contra. "En ese tiempo (...) Estados Unidos estaba dirigiendo las operaciones de la contra, girando instrucciones sobre a quién matar y cuándo".

Al informar sobre el nombramiento de Negroponte, su papel en Honduras sólo fue mencionado de paso en los medios, o no se hizo, afirmó Chomsky. Sólo el Wall Street Journal ofreció algo más amplio sobre el papel de Negroponte como "procónsul" en Honduras. Es un ejemplo de cómo los medios aún fabrican la anuencia de la población a favor de la cúpula.

Pero la diferencia hoy es la proliferación de fuentes alternativas de noticia, "particularmente Internet, que permite la distribución masiva de materiales fuera del control de los medios establecidos". Hace 20 años, los medios masivos generalmente podían ignorar o distorsionar hechos como las elecciones mencionadas, pero esto ya no es tan fácil hoy, aseguró.

Lo anterior quedó constatado, abundó, en la batalla de la pasada primavera en la zona de Fallujah en Irak, donde cientos de civiles murieron al ser sitiados y bombardeados por fuerzas estadunidenses en respuesta a la muerte de cuatro contratistas civiles. Pero finalmente los marines tuvieron que suspender el sitio y esa ciudad sigue fuera del control de las fuerzas ocupantes y sus aliados.

"¿Qué hubiera ocurrido con una Fallujah hace 40 años? La hubieran bombardeado con B-52. Esta vez debieron hacerse para atrás. Hay demasiadas fuentes de información", explicó. Con imágenes desde la ciudad bajo ataque trasmitiéndose en televisión árabe y por Internet, la población estadunidense atestigua las bajas civiles, lo cual, en parte, obligó el repliegue de las tropas. Chomsky, como otros, también ha mencionado que el apoyo mundial al Ejército Zapatista de Liberación Nacional no hubiera sido tan grande hace 20 años, cuando Internet no existía.

O sea, aunque había medios alternativos hace 20 años -por ejemplo, La Jornada y otros reportaron las primeras elecciones en Nicaragua-, la difusión de datos y sus perspectivas no era tan extensa por falta de un acceso global.

Pero Chomsky advirtió que aun cuando hay información disponible para quienes desean esforzarse en buscarla en medios alternativos, la mayoría de la población en Estados Unidos sigue dependiendo de los medios convencionales empresariales. El resultado se puede observar en cualquier análisis de la actual coyuntura electoral. "En los próximos comicios, miren lo que está sobre la mesa. Hay dos candidatos, ambos impresionantemente ricos, de familias poderosas, ambos asistieron a la misma universidad", comentó. "Ambos pueden concursar porque están financiados por los mismos intereses empresariales".

Para la elección de noviembre, por primera vez en décadas, Chomsky está lo suficientemente asustado con el gobierno de George W. Bush -a quien describe como un "nacionalista radical" dedicado a la "violencia imperial"- como para ofrecer un muy tibio apoyo a su contrincante, John Kerry, de quien dijo: "es una fracción mejor" que Bush.

Sin embargo, las diferencias entre los dos candidatos son poco sustanciales y hasta difíciles detectar, añadió. Esto, por cierto, no es accidental, ya que las elecciones en Estados Unidos giran en torno de las "cualidades" de los candidatos, no sobre propuestas o ideas. Así, no es coincidencia que palabras "carácter", "liderazgo" o "personalidad" sean las empleadas para describir a los aspirantes, en lugar de profundizar sobre sus posiciones en torno a temas políticos.

Los candidatos están entrenados para ser poco claros sobre los grandes temas porque la cúpula reconoce que ninguno de los dos partidos oficiales ofrece soluciones a los problemas que la mayoría del país desea resolver. Por ejemplo, existe un clamor por que se solucione la crisis del sistema de salud, pero ninguno de los candidatos se atreve a ofrecer propuestas serias sobre este asunto, ni en torno a educación, empleo y guerra.

"La política en Estados Unidos es muy delgada y empobrecida; los temas básicos no están a discusión."

Pero a la vez, apuntó, "lo más esperanzador, muy nuevo y excitante, es que por primera vez en la historia hay enormes movimientos populares internacionales, con amplia solidaridad en el mundo. Se han desarrollado más en el Sur, en India y Brasil, ahora se han expandido hacia el Norte. Están preocupados por abordar los problemas fundamentales de la injusticia, la opresión y la violencia y actuar para resolverlos". En esto, subrayó, es clave el papel de los medios progresistas y su nuevo alcance internacional vía Internet.
Mira també:
http://www.rebelion.org/noticia.php?id=4927

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
Chomsky utiliza las evidencias para servir de facto al imperio: es un sarpullido eminente que lo inocula contra el único virus que podría ponerlo en peligro, la revolución socialista.

Chosmky es el artífice superdotado de la doblez y la hipocresía del lavado de cerebro social que se conoce como "cultura judeocristiana".
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
lixto explicat, et recomane que et llegisques algun llibre seu, son sezillets inclus per a la teua cultura
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
Els llibres de Chomsky no son senzills sino veritablement complicats d'entendre: es com la prensa, s'ha de saver llegir-la bè. Si no et quedes amb la superfície i no li treus l'entrallat.
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
El que´és és un veritable vividor i trepa que viu a les esquenes dels qui us deixeu engalipar per gurus que malgrat el que diuen viuen còmodament a Europa
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
El que´és és un veritable vividor i trepa que viu a les esquenes dels qui us deixeu engalipar per gurus que malgrat el que diuen viuen còmodament a Europa i USA.. i no al seu estimat món alternatiu ... fan calers amb els seus llibres i viuen de puta mare a costa de pobres desgraciatas com vosaltres
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
Tanta merda pero res a comentar sobre el que escriu, potser és que ni ho entens. La dreta espanyola, igual que la dreta americana, li te por a Chomsky. Per aixó passen directament als atacs personals, sense ni entrar en el que diu.

"el fundamento de una democracia es una sociedad civil que funciona, y no aparece sólo cada cuatro años" Aixó és evident, pero si emprenya tant a la dreta deu ser perque que aixó passi els va molt bé. No volen ciutadans actius, només consumidors compulsius.
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
En realitat, Chomsky té un cervell privilegiat, però es una terrible inocuitat política perque en realitat forma part del mateix sistema que supossadament critica.

La prova de que Chomsky no es cap revolucionari sino un cervell al servei de l'imperi es que no critica a fons el paper de les esglésies, mentre evita sibilinament fer l'anàl.lisi marxista de la situació actual de capitalisme ultrasalvatje.
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
En Chomsky es molt temut per la dreta, l'americana i en conseqüència l'espanyola, perque malgrat totes les bajanades que escampen sobre la seva persona no són capaços de distreure tota la gent interessada en les seves reflexions. Simplement, i passant de "trollades".

Molt ben dit, Chomsky.
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
Mentre s'interessent per les seves reflexions, els imperialistes fan la seva "feina" i ningú s'ocupa de la revolució socialista pendent... això si que té gràcia. En Chomsky no es mès que un agent de l'imperi, subtil i genial, per bloquejar quansevol alternativa política al imperi capitalista.
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
Per fer la "revolució socialista pendent" i de condemnar reformistes, "agents de l'imperi" i d'altres etc. ja et tenim a tú. Que t'aprofiti, em sembla més estimulant el que escriu Chomsky-
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
Es tant patetic l'argument aquest de "es un vividor"... alguns feu llastima... i lo pitjor es q no sou ni polis infiltrats!

Chomsky es una ment privilegiada, no només de la política sino també de la lingüistica i la filosofia. No es cap gurú ni cap mena de monjo mendicant, escriu i per sort pot viure -i crec q forca bé- d'aixo, si aixo us sembla tant criticable es nota que no sabeu en quin món viviu... potser podrieu llegir a Noam i en sabrieu un xic mes.
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
A mi mai em donaria suport el MIT, ni les editorials que editen Chomsky. Les seves posicions polítiques, a força de genials, consegeixen enganyar la gent semblant "revolucionaries" i alhora son completament inofensives...aixó s'en diu tecnología de la manipulació, de la qual obviament, en Chomsky es un mestre, pot ser el més competent, il.lustrat i profitós de tots...
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
I molt bo: per aixó coneix les paraules i l'estructura sintàctica que ha d'emprar per tenir enganyats els lectors, que no s'adonen de que en definitiva, no en diu res que faci molèstia ni a l'imperi, ni al capital ni a l'estructura de poder....
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
21 set 2004
Tant inofensiu no deu ser quan fins i tot alguns es fan passar per profetes de la "masses treballadores" que condemnen els "agents de l'imperi" per poder escriure qualsevol collonada sobre en Chomsky.

"La política en Estats Units és molt prima i empobrida; els temes bàsics no estan a discussió." I quan algú ho fa amb el recolzament de mitjans com el diari La Jornada sempre hi haurà algú que escometrà contra ell amb qualsevol collonada, com aquí a Barcelona Indymedia, per evitar precisament que els temes bàsics entrin en discussió.

Com per exemple, que ""el fundamento de una democracia es una sociedad civil que funciona, y no aparece sólo cada cuatro años".
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
22 set 2004
¿Chomsky un agente del imperio?. Deja el pegamento, anda.
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
22 set 2004
La posición de Chomsky se hace más creíble precisamente por recibir ataques perfectamente orquestados, pero su análisis político no conduce a ningún cambio, se acaba en sí mismo. Esta es la genialidad y la inteligencia de Chomsky, que aparentando hacer un análisis crítico y furibundo con el sistema es completamente antirevolucionario.

Si Chomsky saliera mañana afirmando que el marxismo no está enterrado sino que es la mejor opción para afrontar la actual situación y que el sistema económico USA es inviable excepto con la destrucción de una parte significativa del planeta y que esta destrucción está apoyada no sólo por la industria petrolera y de armas, sino por Wall Street y las Iglesias incluída la judía, la cristiana y la musulmana, tal vez podríamos empezar a creerlo.
Re: Noam Chomsky:"Les veus alternatives impacten ja en un públic global"[CAT/CAS]
22 set 2004
Quatre parides no tenen res a fer contra les reflexions de Chomsky, que destaquen per la seva capacitat crítica des del sentit comú. Es a dir que està molt més enllà del teu "marxismo" només esmentat per poder dir qualsevol collonada contra seva.
No obstante, Chomsky no dice la verdad....
20 oct 2004
En su opúsculo "El control de los medios de comunicación", de 1995, Noam Chomsky reconoce que el movimiento norteamericano de "solidaridad con Centroamérica" "nació en las iglesias norteamericanas, simplemente porque existían"
Causa extrañeza que un pensador con la capacidad dialéctica de Noam Chomsky, capaz de explicar con todo lujo de detalles el proceso de propaganda del Imperio a través de los medios de comunicación, se encalle en un argumento banal al reconocer en su libro - pág. 26 de la edición española publicado en Icaria, auspiciada por la caja del Obispado de Córdoba, Caja Sur, bajo el título de "Cómo nos venden la moto"- que uno de los "frentes" del movimiento antiglobalización norteamericano "se inició en las iglesias", según Chomsky, simplemente porque "existían".

El argumentario de Chomsky señala que la propaganda del imperio sobre el "rebaño perplejo" había conseguido destruir todo el tejido asociativo civil y sindical norteamericano en los años 80, evidenciado en la victoria arolladora de Reagan, pero que hubo "instituciones" que "fue imposible destruir, por ejemplo, las iglesias".

Digo que resulta extraño que un analista de la talla de Chomsky no caiga en la cuenta de que el Sr. Reagan es el autor de célebres frases sobre la conveniencia de las iglesias en el mantenimiento de la ley y el orden - de derechas naturalmente- lo cual deja bastante tocado su argumento de que dichas iglesias hubieran sido objeto del MAS MINIMO INTENTO DE DESTRUCCION por parte de las hordas del Sr. Reagan, ni por supuesto más recientemente la situación ha cambiado con el Sr. Bush, un cristiano "renacido" realmente furibundo.

Si efectivamente, la propaganda de esta derecha volcánica nunca ha pretendido perjudicar ni mucho menos destruir a las iglesias, y esto es un hecho más que probado, ¿cuál es la razón de que el Sr. Chomsky, investigador del MIT, arguya lo contrario para justificar que el movimiento antiplobalización, nació simplemente en las iglesias porque estas "existían" ? Esto sería tanto como decir que este movimiento surgió simplemente porque llovía o hacía viento. Veremos que si analizamos más profundamente los argumentos del Sr. Chomsky, descubriremos cuáles son sus verdaderos motivos, lo que dará todo el sentido al título de "cómo nos venden la moto", incluído por supuesto el Sr. Chomsky y la católica editorial Icaria.

El argumento central de supuesta denuncia del Sr. Chomsky es que "el rebaño desconcertado" se encuentra a merced de la propaganda de los medios de comunicación, que se encargan de difundir eslóganes que las masas siguen como borregos, ilustrando con el ejemplo de la Comisión Creel que fue capaz de convertir a "una población pacífica en una masa histérica y delirante".

Chomsky proporciona una serie de ejemplos evidentes del doble rasero de la política americana que hacen las delicias de sus incondicionales, sin embargo, OMITE profundizar en el análisis científico del caso, como correspondería a un investigador honrado de su categoría.

Porque si la propaganda, según Chomsky es capaz de hacer con un ser humano cualquier cosa, convertirlo de pacífico ciudadano en histérico belicista: ¿no cabe preguntarse cuál es el déficit de la educación que recibimos para que esta aberración social sea posible? Según el Sr. Chomsky, todo se debe al poder y habilidad de los medios de comunicación y en la maldad de unos pocos que los manejan. Pero nos preguntamos de nuevo ¿cómo es posible sostener como hace Chomsky que tan manipulación sea posible y no preguntarse, más allá del medio, por las causas de que esto sea posible?

Sentado por Chomsky que la herramienta básica del poder del Imperio es la propaganda, me pregunto: ¿qué debilidad siniestra existente en el ser humano explota esta propaganda para que el rebaño perplejo de Chomsky alcance tan altas cotas de domesticación?

La respuesta es sólo una: esto SOLO PUEDE SER POSIBLE Y FACTIBLE basándose en la CREDULIDAD de la gente. Por tanto, el "rebaño perplejo" del que habla Chomsky tiene como característica que lo hace vulnerable a la propaganda algo que se llama CREDULIDAD. Son personas crédulas necesariamente las que se dejan engañar por la propaganda de forma que cambian sus convicciones pacifistas por un histerismo patriotero.

Como no ponemos en duda que los datos y análisis de Chomsky son correctos, debemos concluir que en sus escritos sólo falta una profundización de las propias averiguaciones de sus propios argumentos. Así, hemos visto cómo se omite en el análisis de Chomsky el mecanismo empleado por el Imperio para condicionar a las masas que no es otro que la CREDULIDAD DE LA GENTE.

Llegados a este punto necesariamente nos preguntamos ¿qué institución se ocupa de inocular, desde la más tierna infancia a la gente, desde familias y escuelas, esta CREDULIDAD que después es utilizada con tanta eficacia por la PROPAGANDA DEL IMPERIO para volver a las masas pacíficas en histéricas sedientas de sangre?

La respuesta, es obvia: esta institución encargada de INOCULAR la credulidad que usa el IMPERIO para sus fines propagandísticos son las ¡ LAS IGLESIAS ! aquéllas que Chomsky curiosamente, y ahora empezamos a entender por qué, dijo que simplemente existían ¡ porque habían resistido la aniquilación !

¡ Pero cómo el Imperio, que usa como hemos demostrado la CREDULIDAD, iba a atacar la fuente de la CREDULIDAD, es decir las IGLESIAS !

Por tanto, hemos demostrado fehacientemente que CHOMSKY miente cuando habla del papel de las IGLESIAS, y que no dice toda la verdad cuando analiza los cauces por la cual la PROPAGANDA consigue ser efectiva.

Sin embargo, sólo acabando con la credulidad de la gente es como se hace frente a la propaganda del IMPERIO: con la pedagogía de la conciencia crítica. Y para esto hay que impedir que el IMPERIO se siga sirviendo de las IGLESIAS para inocular la CREDULIDAD.

Autores como Chomsky, encubrados por los medios colaterales del Imperio encargados del adormecimiento, se ocupan por su parte de difundir análisis incompletos y aún mentiras sobre el papel real de las Iglesias.

Conviene practicar habitualmente estas técnicas de desenmascaramiento de argumentos sesgados y falaces: los efectos serán sorprendentes.
Sindicato Sindicat