Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Desembre»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: laboral
La Xarxa Social del Prat convoca a una assemblea el 20 d'octubre. Manifest [CAT/CAST]
20 set 2004
Continuem treballant per construir una gran xarxa al Prat de Llobregat contra el capitalisme salvatge que ens envolta. Organitzant-nos i solidaritzant-nos entre els precaris i esclosos del seu sistema, per plantar-los cara ara i sempre.
mani21A2.jpg
MANIFEST XARXA SOCIAL PRAT

La precarietat té moltes cares. Alguna dâelles tâestà mirant?
Vius en precari si.......

- Si no t'apropes al salari mitjà (net) de 1.285 euros/mes.
- Si guanyes menys que els teus companys per la mateixa feina.
- Si el teu contracte és temporal i sense drets.
- Si utilitzen la por a no renovar-te'l demà.
- Si treballes de «becari».
- Si ets un autònom que depèn d'uns altres que cada dia et donen i t'organitzen la feina.
- Si treballes per a una ETT o per a una subcontracta que depèn d'una altra contracta.
- Si ets una persona jubilada o vidua i no arribes als 900 euros al mes.
- Si un especulador sense escrúpols et fa «mobbing immobiliari».
- Si no pots disposar del teu temps perque la feina no et deixa temps lliure.
- Si ets discriminat pel teu origen i has de suportar comentaris racistes.
- Si et neguen els papers i et condemnen a la semiesclavitud de la feina irregular.
- Si ets discriminada per ser dona i has de tolerar comentaris o actituds masclistes.
- Si no pots expressar-te sindicalment en la teva feina sense por de represàlies.
- Si no t'arriba per a un habitatge digne en lloguer o compra.
- Si no pots tenir projecte de vida propi i has d'allargar l'estada amb els teus pares.
- Si estàs en atur i no trobes una ocupació digna i estable en la teva professió.
- Si t'entretenen amb cursos i cursos de formació.
- Si pots tenir un accident laboral, físic o per seqüeles de l'estrès.
- Si ....................

Encara que et creguis fix i amb drets, la precarietat pot trucar a la teva porta.

Les amenaces de tancament de Fisipe, Paperera i demés subcontractes i lâincertesa sobre el futur de catalana de Polimers i dâaltres empreses, han creat una situació alarmant al poble en la que centenars de famílies estan apunt de perdre el seu lloc de treball amb les dramàtiques conseqüències que això comporta. Davant dâaixò, des de diversos àmbits de la societat civil pratenca, el mes de març del 2004 es va crear la âXarxa Social del Prat contra els tancaments i lâespeculacióâ?, per tal de denunciar i fer pública aquesta situació, recolzant els treballadors amenaçats en la seva demanda contra els tancaments. La Xarxa Social responia a una crida de molts treballadors que es veien traïts pels pactes entre els empresaris i sindicats majoritaris, els quals ja sâhavien conformat amb el pagament dâuna indemnització i es dedicaven a regatejar el número de dies treballats. Nosaltres voliem mirar més enllà, veient que la perdua dâaquells llocs de treball no només afectava als treballadors que en aquell moment estaven amenaçats, sino també, a les generacions futures que veien desaparèixer la indústria al poble. Una indústria que desapareix gradualment substituida pel sector serveis, amb pitjors condicions laborals i salarials. La nostra era una crida de solidaritat davant una situació dâalarma que ens afecta a tots i en la que lâajuntament del Prat únicament es limita a fer declaracions de bones intencions i palabreria barata sense aportar cap solució al problema com si la cosa no anès amb ells. El 25 dâabril un miler de persones vem recorrer els carrers del Prat per demanar la continuació de les fàbriques amenaçades. En aquesta manifestació el comerç local es va mostrar solidari amb els treballadors, fent un acte simbòlic de baixada de persianes, i moltes van ser les associacions, sindicats i ciutadans en particular que van donar suport explícit a aquell acte. Com sempre, les institucions, els partits polítics oficials i els sindicats majoritaris van rentar-se les mans i van girar lâesquena a aquest acte massiu de participació social.

Però la situació de precarietat que vivim no es circumscriu només a aquest àmbit. Lâincidència de la població sobre les actuacions dels polítics està cada cop més allunyada. Les institucions continuen donant lâesquena al poble en molts problemes que li afecten directament. Lâajuntament es dedica a fer política de passadissos en una esfera cada cop més aïllada i allunyada dels interessos reals de la població, la qual només es té en compte cada quatre anys quan han de posar un paperet a una urna, i en aquest sentit tant fan unes sigles com unes altres. El tripartit i el govern de Zapatero han desinflat tot el seu discurs de canvi quan han trepitjat el poder, i les antigues promeses avui continuen sent els mateixos problemes. La nova constitució europea, clarament dretana i antisocial, ve a apuntalar aquesta situació creixent de regressió en els nostres drets. Volem recordar els milers de persones que es van manifestar a Barcelona contra lâEuropa del capital el març del 2002, en motiu de la cimera europea que preparava precissament aquesta constitució, i lâoportunisme dâalguns partits que estaven en aquella manifestació i ara donen recolzament a tot allò contra el que ens manifestavem.

UNA MIRADA RÃPIDA SOBRE GRANS PROBLEMES ACTUALS AL PRAT

- Especulació: La situació de la vivenda cada cop és més dramàtica i el que hauria de ser un dret bàsic sâestà convertint en un privilegi que costa esforços titànics a gran part de la ciutadania. La gran majoria dels joves no poden accedir a una vivenda: els sous precaris, la temporalitat, la nula estabilitat econòmica, la manca de lloguers, les hipoteques de 40 anys, les pujades continues del preu de les vivendes, lâescasa oferta dâedificis de protecció oficial, lâexistència de més de 4000 vivendes buides, el mobbing immobiliari.... són factors que semblen no tenir importància pels que governen. El preu del sòl al Prat és de 2092 euros el metre quadrat, un negoci rodó per constructores i immobiliàries que no dubten en fer negoci de forma escandalosa amb pisos que ronden com a mitjana els 40 milions. No podem oblidar que fàbriques com La Seda i la Paperera han estat directament comprades per immobiliàries, per especular amb els seus terrenys, i darrera de Fisipe i Catalana de Polimers es mouen els mateixos interesos. Davant dâaixò sembla que els governs no tenen cap proposta realment efectiva i es dediquen ells mateixos a especular amb terrenys públics, facilitant la reqüalificació o venent-los directament

- Laboral: La situació laboral està marcada per la precarietat i la temporalitat. Els 90% dels llocs de treball que es creen són temporals i amb sous baixíssims. El mercat laboral es troba en mans dâETTâs i empresaris sense escrúpols amb totes les facilitats legals per acomiadar els treballadors. La situació dels drets dels treballadors està retrocedint a marxes forçades amb la colâ¢laboració dels sindicats majoritaris que pacten amb la patronal i els governs (també amb el PP) estatuts que només beneficien als empresaris. Cada cop són més les persones que van saltant dâuna feina a una altra, amb sous de miseria i sense cap mena dâestabilitat futura. Els tancaments i les deslocalitzacions són una nova forma de precaritzar la feina, i el que abans afectava generalment als joves ara comença a afectar a famílies senceres. La situació laboral dels immigrants és encara més dramàtica, obligats a acceptar el que sigui i com sigui.

- Ecologia: En el nostre poble el pla delta ha afectat radicalment el nostre entorn deixant-lo en la seva mínima expressió. La tercera pista de lâaeroport es construeix talant 20.000 pins i enderrocant masies centenàries, el desviament del riu Llobregat continua tot i la sentència del Tribunal Suprem sobre la seva ilâ¢legalitat, la pagesia desapareix tancada en àrees temàtiques anomenades âparc litoralâ?, lâAVE es converteix en la prioritat de lâajuntament quan els ciutadans no semblen estar majoritàriament interesats, barris com Les Palmeres continuen afectats i amenaçats de desaparèixer, i tot aquest delicte ecològic es fa en el nom de âlâecologia i la sostenibilitatâ?. Estan venent el nostre territori a consorcis i multinacionals, la gestió del territori és una forma més dâespeculació, el 50% del territori del poble ja no ens pertany, i la gent del Prat no tenim ni dret a queixar-nos ni tampoc veiem els beneficis de llocs de treball que ens van prometre.

Davant dâaquesta situació a la que ens aboca aquest capitalisme inhumà i injust, la Xarxa Social del Prat vol fer una crida a totes les entitats, colâ¢lectius, associacions i persones individuals afectades, per organitzar-nos i començar a treballar en la construcció dâuna xarxa contra la precarietat. Un punt de trobada per intercanviar experiències i proposar iniciatives de mobilització. Un lloc des dâon coordinar-nos de forma unitària, assemblearia i oberta. Ãs per això que el dia 20 dâoctubre del 2004 ens veurem a les 19:00 de la tarda al Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa per debatre aquesta proposta.
                    Xarxa Social del Prat. 15 Setembre 2004.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

MANIFIESTO XARXA SOCIAL PRAT

La precariedad tiene muchas caras. ¿Alguna de ellas te está mirando?
Vives en precario si.....

- Si no te acercas al salario mínimo (neto) de 1.285 euros/mes.
- Si ganas menos que tus compañeros por el mismo trabajo.
- Si tu contrato es temporal y sin derechos.
- Si utilizan el miedo para no renovarte mañana.
- Si trabajas de «becario».
- Si eres un autónomo que depende de otros que cada dia te dan y te organizan tu trabajo.
- Si trabajas para una ETT o para una subcontrata que depende de otra contrata.
- Si eres una persona jubilada o viuda y no llegas a los 900 euros al mes de pensión.
- Si un especulador sin escrúpulos te hace «mobbing inmobiliario».
- Si no puedes disponer de tu tiempo porque el trabajo no te deja tiempo libre.
- Si eres discriminado por tu origen y tienes que soportar comentarios racistas.
- Si te niegan los papeles y te condenan a la semiesclavitud del trabajo irregular.
- Si eres discriminada por ser mujer y has de tolerar comentarios o actitudes machistas.
- Si no puedes expresarte sindicalmente en tu trabajo sin miedo a represalias.
- Si no te llega para una vivienda digna de alquiler o de compra.
- Si no puedes tener proyecto de vida propio y has de alargar la convivencia con tus padres.
- Si estás en el paro y no encuentras una ocupación digna y estable en tu profesión.
- Si te entretienen con cursos y cursos de formación.
- Si puedes tener un accidente laboral, físico o por secuelas del estrés.
- Si ....................

Aunque te creas fijo y con derechos, la precariedad puede llamar a tu puerta.

Las amenazas de cierre de Fisipe, Papelera i demás subcontratas y la incertidumbre sobre el futuro de Catalana de Polímers y otras empresas, han creado una situación alarmante en el pueblo en la que centenares de famílias estan a punto de perder su puesto de trabajo con las dramáticas consecuencias que eso comporta. Ante esto, desde diversos ámbitos de la sociedad civil pratense, el mes de marzo del 2004 se creó la âXarxa Social del Prat contra els tancaments i lâespeculacióâ?, para denunciar i hacer pública esta situación, apoyando a los trabajadores amenazados en su demanda contra los cierres. La Xarxa Social respondia a una llamada de muchos trabajadores que se veian tracionados por los pactos entre los empresarios y sindicatos mayoritarios, los cuales ya se habian conformado con el pago de una indemnización y se dedicaban a regatear el número de dias trabajados. Nosotros queriamos mirar más allá, viendo que la perdida de aquellos puestos de trabajo no sólo afectava a los trabajadores que en aquellos momentos estaban amenazados, sino también, a las generaciones futuras que veian desaparecer la industria en el pueblo. Una industria que desaparece gradualmente sustituida por el sector servicios, con peores condiciones laborales y salariales. El nuestro era un llamamiento de solidaridad ante una situación de alarma que nos afecta a todos y en la que el ayuntamiento del Prat únicamente se limita a hacer declaraciones de buenas intenciones y palabreria barata sin aportar ninguna solución al problema, como si la cosa no fuese con ellos. El 25 de abril un millar de personas recorrimos las calles del Prat para pedir la continuación de las fábricas amenazadas. En esta manifestación el comercio local se mostró solidario con los trabajadores, haciendo un acto simbólico de bajada de persianas, y muchas fueron las asociaciones, sindicatos y ciudadanos en particular que dieron apoyo explícito a aquel acto. Como siempre, las instituciones, los partidos políticos oficiales y los sindicatos mayoritarios se lavaron las manos y dieron la espalda a este acto masivo de participación social.

Pero la situación de precariedad que vivimos no se circunscribe sólo a este ámbito. La incidencia de la población sobre las actuaciones de los políticos está cada vez más alejada. Las instituciones continuan dando la espalda al pueblo en muchos problemas que le afectan directamente. El ayuntamiento se dedica a hacer política de pasillos en una esfera cada vez más aislada y alejada de los intereses reales de la población, la cual sólo se tiene en cuenta cada cuatro años cuando hemos de poner un papelito en una urna, y en este sentido tanto dan unas siglas que otras. El tripartit y el gobierno de Zapatero han desinflado todo su discurso de cambio cuando han pisado el poder, y las antiguas promesas hoy continuan siendo los mismos problemas. La nueva constitución europea, claramente derechista y antisocial, viene a apuntalar esta situación creciente de regresión en nuestros derechos. Queremos recordar los millares de personas que se manifestaron en Barcelona contra la Europa del capital en marzo del 2002, con motivo de la cumbre europea que preparaba precisamente esta constitución, y el oportunismo de algunos partidos y sindicatos que estando en aquella manifestación ahora dan apoyo a todo contra lo que nos manifestabamos.

UNA MIRADA RÃ?PIDA SOBRE GRANDES PROBLEMAS ACTUALES DEL PRAT

- Especulación: La situación de la vivienda cada vez es más dramática y lo que tiene que ser un derecho básico se ha convertido en un privilegio que cuesta esfuerzos titánicos a gran parte de la ciudadania. La gran majoria de los jovenes no pueden acceder a una vivienda: los sueldos precarios, la temporalidad, la nula estabilidad económica, la falta de alquileres, las hipotecas a 40 años, las subidas continuas del precio de las viviendas, la escasa oferta de edificios de protección oficial, la existència de más de 4000 viviendas vacias, el mobbing inmobiliario.... son factores que parecen no tener importancia para los que gobiernan. El precio del suelo en el Prat es de 2092 euros el metro cuadrado, un negocio redondo para constructoras y immobiliarias que no dudan en hacer negocio de forma escandalosa con pisos que rondan como media los 40 millones. No podemos olvidar que fábricas como La Seda y la Papelera han sido directamente compradas por inmobiliarias, para especular con sus terrenos, y que detrás de Fisipe y Catalana de Polímers se mueven los mismos intereses. Ante esta situación parace que los gobiernos no tienen ninguna propuesta realmente efectiva y se dedican ellos mismos a especular con terrenos públicos, facilitando las recalificaciones o vendiendolos directamente.

- Laboral: La situación laboral está marcada por la precariedad y la temporalidad. El 90% de los puestos de trabajo que se crean son temporales y con sueldos bajísimos. El mercado laboral se encuentra en manos de las ETTâs y empresarios sin escrúpulos con todas las facilidades legales para despedir a los trabajadores. La situación de los derechos de los trabajadores está retrocediendo a marchas forzadas con la colaboración de los sindicatos mayoritarios que pactan con la patronal y el gobierno (también con el PP) estatutos que sólo benefician a los empresarios. Cada vez son más las personas que van saltando de un trabajo a otro, con sueldos de miseria y sin ningun tipo de estabilidad futura. Los cierres y las deslocalizaciones son una nueva forma de precarizar el trabajo, y lo que antes afectaba generalmente a los jovenes ahora comienza a afectar a familias enteras. La situación laboral de los inmigrantes es todavia más dramática, obligados a acceptar lo que sea y como sea.

- Ecologia: En nuestro pueblo el plan delta ha afectado radicalmente nuestro entorno dejandolo en su mínima expresión. La tercera pista de lâaeroport se construye talando 20.000 pinos y derribando masias centenarias, el desvio del rio Llobregat continua aunque exista una sentencia del Tribunal Suprem sobre su ilegalidad, la pagesia desaparece encerrada en areas temáticas llamadas âparc litoralâ?, el AVE se convierte en la prioridad del ayuntamiento cuando los ciudadanos no parecen estar mayoritariamente interesados, barrios como Les Palmeres continuan afectados y amenazados con su desaparición, y todo este delito ecológico se hace en nombre de âla ecologia y la sostenibilidadâ?. Estan vendiendo nuestro territorio a consorcios y multinacionales, la gestión del territorio es una forma más de especulación, el 50% del suelo del pueblo ya no nos pertenece, y la gente del Prat no tenemos ni derecho a quejarnos ni tampoco vemos los beneficios en puestos de trabajo que nos prometieron.

Ante esta situación en la que nos encierra este capitalismo inhumano y injusto, la Xarxa Social del Prat quiere hacer un llamamiento a todas las entidades, colectivos, asociaciones y personas individuales afectadas, para organizarnos y empezar a trabajar en la construcción de una plataforma contra la precariedad. Un punto de encuentro para intercambiar experiencias y proponer iniciativas de mobilización. Un sitio des donde coordinarnos de forma unitária, asamblearia y abierta. Es por esto que el dia 20 de octubre del 2004 nos veremos a las 19:00 de la tarde en el Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa para debatir esta propuesta.

                    Xarxa Social del Prat. 15 Setembre 2004.

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more