Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Agost»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme : corrupció i poder : criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
Són moltíssimes les raons per a dir que NO a la Constitució Europea
19 set 2004
Rebutgem el projecte de Constitució Europea perquè limita de forma important els drets civils, socials, nacionals i polítics i representa un retrocés en relació a les legislacions (ja prou limitades) vigents als estats que integren la unió. És una Constitució neolliberal, militarista i imperialista, que consagra l'Europa dels Estats, una Constitució patriarcal que reforça la desigualtat de drets i oportunitats entre homes i dones, que només parla de l'economia productiva i oblida la reproductiva i que manté un model de desenvolupament que destrueix el medi. El proper 9 de maig a Roma o en una data posterior però propera, els caps de govern es proposen ratificar el text.

Nosaltres que volem una altra Europa, l'Europa dels treballador(e)s i dels pobles, dels drets socials, de les llibertats, democràtica, solidària, pacífica, no xenòfoba i ecològicament sostenible, rebutgem aquest projecte per com s'ha fet i pel que diu:

Com s'ha fet:
La Convenció Europea ha presentat un projecte de Constitució que:
· No s'ha fet en col·laboració amb la societat civil, ni se li ha consultat ni tan sols informat: Tot el contrari d'un procés constituent expressió de la sobirania dels pobles.
. Tot el secretisme i que han mantingut respecte els ciutadan(e)s s'ha convertit en comunicació fluida i coordinació amb els lobbys empresarials que tenen la seu a Brussel·les.
· En alguns països se sotmetrà a referèndum i a la majoria d'aquests el resultat no serà vinculant. Aquest serà el cas de l'Estat espanyol, on, si es referenda el 13 de juny, només serà una ratificació (o no) simbòlica.
· És pràcticament irreformable perquè un sol país tindrà dret a vetar la decisió dels altres vint-i-quatre. Aquest sistema no busca majories qualificades sinó minories de bloqueig.

Què diu i què no diu:
Les declaracions d'intencions de la primera part del projecte queden desmentides a mesura que avança el text i es concreten en polítiques que reforcen l'Europa dels estats, el capital i la guerra.

1. Drets civils:
· El projecte de Constitució Europea obliga a mantenir una política d'exteriors i seguretat comuna que els països han de recolzar de forma activa i sense reserves. Crea l'Agència Europea de l'Armament i afirma que cada país es compromet a millorar progressivament les seves capacitats militars, assegura que els estats de la Unió resten a les ordres de l'OTAN i aprova els atacs preventius. Es legalitzen les declaracions de guerra. Les accions armades precediran les explicacions: S'informarà immediatament el Consell de Seguretat i les Nacions Unides de qualsevol agressió armada i de les mesures que s'han adoptat per a fer-hi front.
· La "clàusula de solidaritat" parla de prevenir el terrorisme als territoris dels estats membres i d'avaluar periòdicament els riscos que amenacen la Unió, sense definir en cap cas el terme terrorisme ni explicar quin seria l'àmbit d'actuació tot seguint la doctrina de la "creuada contra el mal" de George Bush.
· Es reforcen la policia interna Europol i la fiscalia Eurojust que incrementen el control policial i la repressió.
Per totes aquelles persones que estem en contra de la guerra i proposem la renúncia definitiva i incondicional a l'ús de les forces armades com a instrument polític, la futura Constitució Europea no pot ser un projecte més agressiu.

2. Drets socials:
L'articulat no garanteix de cap manera el compliment dels drets socials. A més, com que unifica països amb nivells de protecció jurídica d'aquests drets molt diversa, iguala els drets socials dels europeu(e)s als nivells dels països on aquests estan més desprotegits.
En cap cas s'estableixen els mecanismes coactius que obliguin els estats al compliment dels drets socials. Hi ha drets fonamentals, com el dret a la salut, el dret a l'habitatge o el dret a un salari suficient que ni s'esmenten i altres drets apareixen devaluats per una redacció interessada, així existeixen:
-El dret a treballar, que no és el dret a accedir a un treball digne
- No es contemplen mesures que garanteixin l'efectivitat dels proclamats dret dels joves a ser protegits de l'explotació econòmica i el dret de les dones a ser protegides de l'acomiadament per raó d'embaràs.
- El dret de vaga només en negociacions col·lectives i limitada a les lleis restrictives de cada país, això dificulta la convocatòria de la vaga general europea.
- El dret a accedir als serveis econòmics d'interès general, que fins ara en dèiem "serveis públics", i que seguiran sent privatitzats lliurement pel govern de cada país. Per tant, ens podem anar acomiadant de les polítiques socials pel que fa a la sanitat, els serveis a les persones, les pensions de vellesa i d'invalidesa i la possibilitat d'accedir a un habitatge. En l'àmbit de l'educació es tendeix a la privatització i a la discriminació elitista en tot el sistema educatiu.
"A canvi" permet el tancament patronal (lockout) per part dels empresaris, les deslocalitzacions, etc... garantint la impunitat de les multinacionals, com ja estem patint a les nostres terres.

A més el projecte de Constitució s'encarrega de consagrar el dret a la propietat privada per sobre dels drets socials. L'únic sistema econòmic permès serà l'economia de mercat d'oberta i lliure competència, i perviuran les desigualtats de pressupost, serveis i salaris entre els països europeus ja que el sistema de seguretat social serà a gust de cada país. A més, es considera l'especulació econòmica un valor en si mateixa perquè els capitals podran circular lliurement, essent impossible aplicar-los ni la taxa Tobin ni cap altra.

També proposa una política de dèficit zero que impossibilita el desenvolupament de polítiques socials i la plena ocupació i segueix els dictats de l'Organització Mundial del Comerç i substitueix la investigació sobre les energies alternatives pel concepte de mercat de l'energia.

A efectes pràctics el poder econòmic estarà per sobre del polític perquè el Banc Central Europeu (BCE), apart de ser l'únic autoritzat a emetre euros, tindrà més poder que qualsevol govern estatal, i ja no diguem, nacional. El BCE i el sistema de bancs centrals, constitueixen una organització jeràrquica amb poders executius, legislatius i la facultat d'imposar sancions, exempts de qualsevol control democràtic.

3. Drets nacionals:
El projecte de Constitució Europea no permet als Països Catalans ni a la resta de pobles d'Europa decidir lliurement el seu futur perquè no recull ni el dret democràtic a l'autodeterminació, ni el dret a la unitat territorial de les nacions sense estat com la nostra, ja que ni tan sols les reconeix, i perpetua les fronteres estatals vigents.
· Només ens podrem dirigir a les cinc institucions europees en les 21 llengües estatals, entre les quals no s'hi inclou el català, de manera que no permet als catalanoparlants l'ús de la llengua pròpia. Tampoc no dedica cap esforç a protegir els drets jurídics, culturals i lingüístics de les nacions.
. Manté l'ordre colonial perquè reconeix la relació especial que mantenen alguns estats europeus amb les seves ex-colònies que passen a anomenar-se països i territoris d'ultramar.

4. Drets polítics
- El Parlament Europeu és l'única institució escollida per sufragi universal directe, les altres quatre, creades sense la participació directa dels ciutadans, quedaran en mans de burocràcies governamental i, a més, no representaran els 25 estats membres sinó 13 governs cada "legislatura".
- A la pràctica el Parlament Europeu no té capacitat legislativa i està exclòs de la política exterior; Aquesta estructura de decisió política suposa una perversió de la democràcia representativa perquè les decisions que fins ara havien de prendre els Parlaments estatals ara les prendrà un grup reduït de buròcrates repartits en organismes designats només pels caps dels executius estatals.
- La Comissió europea, malgrat ser escollida de forma no democràtica, podrà fer propostes legislatives i el seu president tindrà les funcions pròpies d'un règim presidencialista.
- El principi de subsidiaritat pot ser una eina utilitzada perversament pels Estats per retallar les llibertats polítiques.
-Es reclama l'herència religiosa d'Europa i es perpetuen les relacions privilegiades amb el Vaticà, l'Opus Dei i grups afins. Europa hauria de tenir una legislació laica a tots els efectes, sense cap referència a esglésies, confessions i religions.
- Es fomenta la xenofòbia amb una nova categoria inferior a ciutadà que és la de resident de llarga durada no comunitari: sense dret a vot, discriminat laboralment, en definitiva, en una situació de major indefensió. Les fronteres europees estaran organitzadament vigilades. L'Europa fortalesa serà un fet.

Per tot el que hem dit queda clar que ens hi juguem el futur. Aquest projecte no és una constitució! És un tractat per legitimar els interessos de les multinacionals oposats als dels treballador(e)s i els pobles d'Europa! Participa a la campanya CONTRA LA CONSTITUCIÓ EUROPEA, PER UNA EUROPA DELS DRETS SOCIALS I DELS POBLES. NO A L'EUROPA DEL CAPITAL I LA GUERRA!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Són moltíssimes les raons per a dir que NO a la Constitució Europea
19 set 2004
I oblideu que no esmenta res dels drets sexuals, aquest model de constitució senzillament ni tan sols planteja res referent a les persones homosexuals i transexuals. Per a ells els gays, lesbianes i transexuals no existim, per tant, no votem aquesta constitució.
Re: Són moltíssimes les raons per a dir que NO a la Constitució Europea
19 set 2004
Tico no els hi ho deixis tant fàcil! si t´ignoen, no els ignoris, REBUTJA´LS, VOTA NO!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more