Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: immigració : laboral
Comarques: Esclata la crisi industrial a Elx en forma d'avalots
18 set 2004
L'esquerra institucional, els mitjans de comunicació oficials i els sindicats majoritaris condemnen els atacs a empreses xineses, però eviten entrar en les causes i el significat profund del que està passant
L'AVANÇ – ELX
«Açò ha de rebentar per algun lloc». Així de taxatiu es mostrava Guillermo, un veterà treballador del calçat, mentre contemplava com alguns dels centenars de treballadors concentrats ahir en el centre del polígon industrial de Carrús, el cor industrial d'Elx, tiraven pedres a les portes i finestres d'un magatzem propietat d'una firma asiàtica dedicada a la importació de calçat. Uns minuts abans, unes 200 persones llançaven crits ací i allà contra el Govern, l'Ajuntament i la importació de calcer xinés en la rotonda que distribueix tot el trànsit del polígon: «Ministres, cabrons, poseu solucions», «On està l'alcalde? L'alcalde, on està?» eren algunes de les consignes corejades pels assistents. Una pancarta deia «Com sobreviurem? Amb els xinesos no es pot competir». Però els ànims van començar a tesar-se a mesura que els manifestants albiraven treballadors o empresaris xinesos que passaven per les proximitats i als quals no van dubtar a increpar amb la major duresa.

A partir d'ací, van deixar de sentir-se els comentaris del tipus «Havien d'estar ací l'alcalde i els sindicats» i es va plegar la pancarta que deia «Fora l'alcalde [Diego Maciá, PSPV-PSOE] i Pascual Pascual [Secretari Comarcal de CCOO]», per a concentrar-se amb furor en els «Xinesos de merda» i el seu calcer Després de dirigir-se a la nau propera que es va convertir en blanc de pedrades i fúries, els treballadors es van retirar al punt de partida, i després d'això algú va albirar un tràiler carregat de mercaderia asiàtica. Cap allí es van encaminar els ja molts centenars de manifestants.

Mentrestant, Ezequiel, un veterà treballador de la sabata a l'atur des del dilluns, ens explicava que «no es pot competir amb els xinesos, i això ho estem pagant els treballadors. Estem fins als collons». No obstant, aquest treballador, assaonat en la gran vaga del calcer i el Moviment Assembleari de 1977, anava més enllà en les seues conclusions que algun dels seus companys que ostentava una bandera monàrquica: «No es pot tolerar que el calcer de fora vinga a acabar amb els nostres llocs de treball; cal posar-hi aranzels», assenyalava Ezequiel, afirmant també que «Hi ha qui està obtenint beneficis a costa de la misèria de la gent, a Romania, Xina, etc.», referint-se als empresaris que es dediquen a traslladar la producció a aqueixos països. «Els diners del calcer estan a Guardamar, Santa Pola, Arenals... En la construcció: allà és on van els beneficis del calcer». Ezequiel afirmava que «aquesta és una manifestació pacífica, perquè el Govern, el responsable d'aquesta situació, hi pose remei». Guillermo recordava que «aquesta ciutat l'hem construïda els treballadors», mentre es deixava traslluir en les seues paraules la possible influència que les mobilitzacions d'Izar han tingut en la pèrdua de la por per part dels treballadors il·licitans del calcer quan feia referències a què «el mateix està passant amb els vaixells i la competència de Corea». Jesús, propietari d'un taller per al qual treballen unes quaranta persones, recalcava la importància econòmica que té el calcer per al País Valencià i el fet que ell, com a empresari, ha de «complir unes normes laborals i de seguretat que ningú exigeix als que fabriquen sabata a l'Àsia». «Jo no vull ser obrer de la construcció ni forner», sentenciava Ezequiel.

A aqueixes altures, entre 1500 i 2000 ciutadans s'agrupaven al voltant d'un tràiler replet de calcer asiàtic que estava sent buidat per alguns joves treballadors davant del goig de la majoria. Només la intervenció policial va fer que el camió poguera eixir del polígon, no sense abans haver deixat al darrere tres fogueres ben grans. Els nervis es van tesar encara més quan la policia va detindre nou persones, la meitat menors, davant de la qual cosa diversos treballadors van començar a cridar «assassins» als policies i a sacsar els cotxes. Els agents (una mitja dotzena de nacionals van procurar no destacar massa durant la major part del temps, fins que van arribar alguns reforços d'Alacant) van arribar a disparar a l'aire amb les escopetes de pilotes de goma per a, segons la premsa, obrir pas als tres vehicles de bombers que es desplaçaren a la zona.

A mitjanit, encara la policia tenia tancats els accessos al polígon, mentre una espessa fumarada cobria el barri de Carrús. Segons sembla, estan investigant la responsabilitat de la convocatòria d'aquesta mobilització, estesa a través d'uns fulls en què es cridava a bolcar i cremar contenidors. El divendres, tant el PSPV-PSOE com EU, CCOO, UGT i les associacions d'empresaris van condemnar «sense pal·liatius» aquests fets, condemnant-los per xenòfobs. La portaveu d'Esquerra Unida arribava a veure-hi al darrere una intervenció de «ultradreta», mentre UGT declarava que «continuarà treballant de forma pacífica pels drets dels treballadors».

Encara que tant EU com CCOO es van referir al fet que els manifestants s'oblidaren en els seus crits de les empreses espanyoles que munten fàbriques en l'exterior, només el Moviment per a la Unitat del Poble (MUP) i la Plataforma d'Aparadores i Treballadors Precaris han cridat l'atenció sobre les causes profundes d'aquests fets, referint-se a la total falta d'independència de l'Estat espanyol per dissenyar una política industrial pròpia, sotmetent-se als dictats de l'OMC i la UE; a la necessitat articular una mobilització àmplia per la salvació del teixit industrial il·licità sense oblidar la defensa dels drets dels treballadors i el rebuig als acomiadaments; als empresaris responsables de la deslocalització industrial; i al veritable significat de la bandera de la Dictadura i de la seua Monarquia hereva, en contraposició amb «la nostra quatribarrada» i «la bandera tricolor republicana, per ser l'ensenya legítima dels pobles de l'Estat espanyol i el símbol del progrés, la llibertat, la democràcia i la independència respecte als interessos econòmics d'altres països, siguen Xina, EUA, França, Alemanya o qui siga. Respectem i comprenem, però no ens confonem ni volem que açò derive en una mobilització patriotera que, al cap i a la fi, acabaria beneficiant només als que estan emportant-se les fàbriques amb total impunitat». En el MUP no comparteixen els punts de vista «superficials» de l'esquerra institucional i interpreten la unió de treballadors i xicotets empresaris com la mostra que «en aquesta lluita concreta, en la defensa del nostre teixit industrial i de la nostra ocupació, els treballadors i els xicotets empresaris, les classes populars, tenim els mateixos interessos, encara que no siga així en l'interior de la fàbrica. La qüestió és si donem l'esquena als treballadors perquè els empresaris insistisquen en la via racista, o si ens esforcem per entendre el que hi ha al darrere perquè allò que ocorregué ahir servisca per fer avançar la lluita de tots els treballadors», manifestava un portaveu a Ràdio Klara. En aquesta línia, la Plataforma d'Aparadores cridava en el seu comunicat a «participar en aquesta plataforma als ciutadans i treballadors pertanyents a altres sectors socials i professionals, ja que la supervivència de la nostra indústria interessa a tota la ciutat d'Elx».
Mira també:
http://www.lavanc.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comarques: Esclata la crisi industrial a Elx en forma d'avalots
18 set 2004
anemoooooonn
Re: Comarques: Esclata la crisi industrial a Elx en forma d'avalots
18 set 2004
Regne de Valencia pels valencians!
Re: Comarques: Esclata la crisi industrial a Elx en forma d'avalots
18 set 2004
España vuelve a resurgir!
Fuera chinos expltadores!
España para los españoles!
Viva ELCHE VIVA españa
VIXCA VALENCIA!
MOS FURTEU LA LLENGUA MOS ROBEU L'AIUA!
Re: Comarques: Esclata la crisi industrial a Elx en forma d'avalots
18 set 2004
El Partit per l´Autodeterminació e Independencia de Castelló i Ademuç (PAICA) condemna durament el atac xenofob y racista contra els xinesos de Elx. Diem NO al racisme, sobretot quan els treballadors hi sòn les victimes. No podem fer pagar la crisis de qualsevol sector als inmigrants quan tots sabem que les crisis sòn causades pel capitalisme criminal. Diem NO a la xenofobia.
Unitat de acció contra el capital i el racisme!
Unitat obrera contra el capital!
visca la revolució proletaria i camperola!

Comité Executiu
del PAICA
Re: Comarques: Esclata la crisi industrial a Elx en forma d'avalots
18 set 2004
No ha sido un ataque xenofobo, ha sido una reacción reivindicativa del pueblo valenciano y español contra la invasión y la destrucción de la dignidad de las trabajadoras y los trabajadores de la tierra.

La inmigración está destruyendo los salarios, los puestos y la dignidad laboral de los españoles. Algo que forma parte del liberalismo económico y del ultracapitalismo desenfrenado.

Comunicado de falange en Elche por los altercados en el polígono Carrés.
http://www.la-falange.com/nacional/noticias/incidenteselche.htm


ADELANTE POR ESPAÑA!!
Re: Comarques: Esclata la crisi industrial a Elx en forma d'avalots
18 set 2004
Es muy fuerte que CCOO y UGT se hayan confabulado con el gobierno para silenciar un problema serio y real solo por temor a lo políticamente incorrecto.
Re: Comarques: Esclata la crisi industrial a Elx en forma d'avalots
18 set 2004
Los sueldos y la dignidad de los españoles los pisotean la burguesía española -la banca española, la Telefónica, Indra, ...- no los inmigrantes. Obreros e inmigrantes, una misma clase es! Deixeu de soltar basura contra els inmigrants.
Front Obrer contra el feixisme!!!!
Re: Comarques: Esclata la crisi industrial a Elx en forma d'avalots
18 set 2004
si aço es tot el que teniu que escriure anemoooooon
Re: Comarques: Esclata la crisi industrial a Elx en forma d'avalots
18 set 2004
La inmigración está siendo utilizada como herramienta para reventar los salarios.

Evidentemente. Son la herramienta.

Se puede querer ver o mirar para otro lado. Pero la precariedad laboral sólo es consecuencia del masivo aumento de mano de obra en españa para que ésta, en su mayor oferta, tenga menor valor.
Re: Comarques: Esclata la crisi industrial a Elx en forma d'avalots
18 set 2004
La precariedad es consecuencia del libre mercado. El trabajo se considera una mercancia, por tanto susceptible de las leyes libremercantilistas. Es la legislación quien permite esto, por tanto son los legisladores quienes permiten que los sueldos se negocien a la baja, por tanto no es culpa de los inmigrantes, sino de nuestros politicos, cómplices de los empresarios.
Re: Comarques: Esclata la crisi industrial a Elx en forma d'avalots
19 set 2004
ostia em sembla que en aquest "libremencantilismo" els inmigrants son una eina i estic d'acord-> Ferlos venir es ferli el joc al capital, es treure un jovent i la ma d'obra que als paisos de procedencia seria util i portarlo aqui per fer mes oferta i trenca els sous i la dignitat laboral.

Els inmigrants i el fenomen de la inmigració es una presa de pel.

I tu troboet o tens 11 anys o vas malament per la vida, dones la raó i la treues.

Si la ma d'obra es una mercaderia com be dius, es trenca el seu valor quan augmentas la seva oferta (important ma d'obra d'altres paisos i fent que hi hagi molta gent disposada a treballar a quatre duros).

Ja ho donarás quan vagis a secundaria.
MENTIDERS MANIPULADORS!
19 set 2004
Fills de puta ! perqué no parleu de les empresses espanyoletes d'elx que s'han traslladat a la xina perquè és més barato?
Foc a totes les empresses!
Foc a la patronal!
Re: Comarques: Esclata la crisi industrial a Elx en forma d'avalots
19 set 2004
mira Lluc, cuando sepas leer bien hablamos en serio. No es que la inmigración haga el juego a nada ni a nadie, simplemente el "juego" está en el capitalismo, sea neo o el de toda la vida
Re: Comarques: Esclata la crisi industrial a Elx en forma d'avalots
30 set 2004
"En el MUP no comparteixen els punts de vista «superficials» de l'esquerra institucional i interpreten la unió de treballadors i xicotets empresaris com la mostra que «en aquesta lluita concreta, en la defensa del nostre teixit industrial i de la nostra ocupació, els treballadors i els xicotets empresaris, les classes populars, tenim els mateixos interessos, encara que no siga així en l'interior de la fàbrica"

i aquesta gent és d'esquerres? a part de que van amb la bandereta de la republica burgesa amunt i avall, només falta que vagin de bracet amb els de la patronal!
Sindicat Terrassa