Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Incertesa a la Plataforma en Defensa de l’Ebre
18 set 2004
Tortosa

El debat intern i els últims serrells del transvasament marquen la festa d’aquest dissabte

Qui li havia de dir a la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) que la derogació del transvasament de l’Ebre, aquell objectiu tan perseguit, seria el tret de sortida dels seus problemes interns. Aquest dissabte, els ebrencs fan una festa a Tortosa per celebrar tot allò que han aconseguit, però ho fan dividits i encara amb la incertesa d’algunes obres hidràuliques que encara no han estat desestimades, com el transvasament a Barcelona.
18/9/2004

www.lamalla.net

Durant aquest setembre, la Plataforma en Defensa de lâEbre està portant a terme una campanya per recollir signatures. Volen forçar les forces polítiques que integren el Parlament de Catalunya a fer âun pronunciament clar i net d'aquesta institució sobre la interconnexió de xarxes i la perllongació del minitransvasament de l'Ebre a Barcelonaâ?, tal com expliquen des del seu web.

Aquestes obres són considerades els últims serrells pendents del transvasament de lâEbre. Tot i que el gruix de lâobra, començant pel canal que havia de portar aigua a València i Almeria, ha quedat derogat, hi ha algunes obres que encara es mantenen a lâordre del dia. La Plataforma en Defensa de lâEbre les considera també part del transvasament i, en conseqüència, entén que encara queden qüestions per reivindicar.

DIVISIÃ ENTRE ELS ANTITRANSVASSAMENT

Parlar avui de la Plataforma en Defensa de lâEbre, però, no és el mateix que fer-ho fa uns mesos. Un cop allunyat el principal enemic, les divisions internes han aflorat i sis plataformes locals sâhan desmarcat de la línia oficial, encapçalada per Manel Tomàs. Aquest manté, no obstant, una còmoda hegemonia ja que en les últimes setmanes ha rebut el suport de la resta de grups que integren la PDE, que són la gran majoria, i té mans lliures per seguir lluitant en els fronts que encara estan oberts.

Aquest clima intern enrarit ha coincidit amb declaracions de líders del PSC on es rebaixa el pes social de la plataforma. En concret, no van caure bé les paraules del ministre José Montilla: âAquesta mobilització no va parar el PHNâ?, va dir el dia 12 a Tortosa. Lâalcalde de la ciutat, Joan Sabaté, va concloure que âgràcies als socialistes ja no hi ha perill de transvasamentâ?. Manifestacions com aquestes no han agradat gens a la PDE. Una de les seves portaveus, Susanna Abella, expressava a títol personal i des de la llista digital ebrencs.com que âcada cop està més clar que la PDE fa nosa i cada cop està més clar a qui fa nosa la PDEâ?.

Tot i aquestes discrepàncies, la magnitud que ha tingut en els darrers anys el moviment antitransvasament farà que molt aviat tingui un monument dedicat a la plaça de les Terres de l'Ebre, situada entre els termes de Tortosa i Roquetes, a tocar del pont del Mil·lenari. La PDE acaba de convocar un concurs d'idees per decidir quina forma tindrà.

XOCOLATADA I CONCERT DELS QUICOS

Amb aquest clima de discrepàncies afronta la PDE la seva festa dâaquest dissabte a Tortosa. El programa comença a les 17:00 hores al parc Municipal, primer amb grallers i una xocolatada i més tard amb la projecció dâun documental sobre el poble dâArtieda, que quedarà inundat per un pantà. Després dâun sopar de germanor, es cantaran i ballaran jotes i actuaran grups locals com Terrer Roig o els inevitables Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Incertesa a la Plataforma en Defensa de l’Ebre
18 set 2004
Tot seguit trobareu un resum de la reunió realitzada recentment entre membres de la POT(Plataforma d'oposició als transvassaments) i el director de l'ACA (Agència catalana de l'aigua).


Va ser de poc profit i a de poca transcendència, ja que no es va debatre a fons l'informe de l'Ignasi Sivillà que era el tema central.


El director va admetre la manca de coordinació entre antics tècnics i les noves tendències de la Nova Cultura de l'Aigua.


- Va reconèixer implícitament la manca de tècnics multidisciplinars: biòlegs, geòlegs, geògrafs, ambientòlegs ...


Va admetre que les hidroelèctriques eren les responsables del desenvasament dels pantans, degut als vicis de l'anterior govern.


La POT va suggerir millores correctores pel riu Cardener (al túnel del meandre de Cardona) i per els residus salins de les mines de Sallent, Súria i Cardona amb la finalitat de millorar l'estat de l'aqüífer del Llobregat (excesivament salinitzat) i la qualitat de l'aigua.


El Sr Solà va informar de la necessitat que entri en funcionament la macro-dessaladora de Barcelona (amb funcionament de 24 h) per poder disminuir la captació del Ter que ve de Girona.


També va informar de la conveniència de construir una planta de purins i d'una de depuració de nitrats a l'Empordà per depurar l'aqüífer. Sobre aquest punt estem en desacord perquè sense una moratòria seriosa de granges de porcs, a la que el DARP no obliga. Tampoc existeix protecció de les zones vulnerables quan a alguns països d'Europa ja es porta a terme.


El director es va mostrar molt receptiu a l'aportació d'idees per la Nova Cultura de l'Aigua per part de la societat civil.


La POT va manifestar la preocupació per l'urbanisme invasiu a tota la franja costera, especialment de camps de golf, on l'ACA està excesivament permissiva en les concessions.


POT - Plataforma d'Oposició als Transvasaments
Re: Incertesa a la Plataforma en Defensa de l’Ebre
18 set 2004
Y los sociatas también se fueron de la Plataforma Aturem la Guerra, lalala, ya nos han utilizado, ya ganaron las elecciones y como dice mi padre "Pajaró que cagó, voló"
Re: Incertesa a la Plataforma en Defensa de l’Ebre
18 set 2004
WE DON'T NEED NO WATER,
LET THE MOTHERFUCKUR BURN.
Sindicat Terrassa