Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
A les nostres festes i tradicions... FORA LA BANDERA ESPANYOLA!!
17 set 2004
Comunicat de l'Assemblea de la Marina d'Endavant
A les nostres festes i tradicions... FORA LA BANDERA ESPANYOLA!!


A les nostres festes i tradicions... Fora la bandera espanyola!!!

Un any més, les festes de moros i cristians ompliran al setembre els carrers d´Altea, com ho faran pròximament a altres pobles veïns de la nostra comarca. Tot i que relativament recents, aquestes festes han anat arrelant amb el temps a Altea, fins esdevindre la més representativa mostra socio-cultural del poble, i sens dubte la més majoritària. D´expressions identitàries valencianes n´estan farcides aquestes festes: bandes de música, tabal i xirimita, o begudes i plats tradicionals en són només alguns exemples.

I, no obstant això, ens trobem que només fa escassos anys que els primers alteans i alteanes s´atrevien a introduir a les festes una d´aquestes expressions, la que hauria de ser més normal si cap: posar-se la senyera al balcó.

Per contra, els carrers d´Altea, com passa encara a tantíssims altres pobles al País Valencià, encara apareixen cada any plens de banderes espanyoles a les seues festes. Aquesta bandera enmig de les nostres tradicions només pot simbolitzar imposició, atés que té el seu origen en la prohició que es va fer de la senyera durant l’època franquista, i per tant evoca dictadura, repressió, feixisme i mort. A nosaltres ens toca soterrar tots aquells valors en el passat, atés que hi ha qui s´aferra a mantenir-los vigents.

Les tradicions i cultura popular pertanyen al poble, que no als polítics, i les festes fan les voltes d’espill de cada vila de cara a l´exterior. Fem-les nostres, doncs, posant al balcó la senyera com a símbol d´identitat propi i creença en uns nous valors moderns, front a d´altres q semblen més apolillats. Emplacem també a tot ciutadà que tinga la bandera espanyola a casa a què no l’exposen, per no ofendre la memòria dels milers de morts afusellats pel franquisme al País Valencià. Des d´Endavant, intentarem que una penjada massiva de senyeres no siga sinó el primer pas en la recuperació de la nostra dignitat nacional, front a tantes agressions com hem patit.

Esborrem els vestigis del franquisme dels nostres carrers!
Gaudim les festes... amb la senyera al balcó!

Endavant O.S.A.N. Assemblea Comarcal de La Marina endavantlamarina ARROBA hotmail.com

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa