Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : educació i societat : especulació i okupació
El TSJ da vía libre a la prolongación de Blasco Ibáñez por El Cabanyal
17 set 2004
El TSJ da vía libre a la prolongación de Blasco Ibáñez por El Cabanyal


Una ajustada mayoría permitirá a Barberá partir en dos un barrio calificado como BIC
EL PAÃ?S - Valencia

EL PAÃ?S - C. Valenciana - 17-09-2004

La Sala de lo Contencioso-Administrativo del Tribunal Superior de Justicia (TSJ) valenciano permitirá a la alcaldesa de Valencia, Rita Barberá, partir el barrio de El Cabanyal con la prolongación de la avenida de Blasco Ibáñez hasta el mar. Una ajustada mayoría, en contra del criterio sostenido por el ponente de la sala, ampara una actuación urbanística que ignora las características específicas del barrio de El Cabanyal, declarado Bien de Interés Cultural (BIC).


El pleno de la Sala Contencioso-Administrativo del TSJ, integrada por 18 magistrados, inició ayer su deliberación sobre los nueve recursos interpuestos contra el Plan Especial de Reforma Interior (PERI) del barrio de El Cabanyal-Canyameral. Esa actuación urbanística proyectada por el Ayuntamiento que preside Rita Barberá supone la prolongación hacia el mar de la avenida de Blasco Ibáñez y atraviesa el barrio de El Cabanyal, declarado Bien de Interés de Cultural (BIC), partiéndolo en dos. En la primera sesión de la discusión, en contra del criterio del ponente, la actuación urbanística logró ayer una ajustada mayoría, según confirmaron varias fuentes.

El amparo legal a la ampliación de la avenida de Blasco Ibáñez, que daría al traste con un conjunto urbanístico de características particulares que fueron consideradas de un valor específico como para que se estableciera sobre él una protección, dejaría sin efecto la paralización cautelar de las expropiaciones y los derribos planeados hace algo más de dos años por el Consistorio para llevar adelante su polémico proyecto.

A pesar de que en el Tribunal Supremo quedan por resolver algunos recursos planteados contra el plan del Ayuntamiento de Valencia, la paralización de los derribos dictada en el mes de febrero de 2002 quedaría invalidada. Sólo podría volver a establecerse si, como ya han anunciado las representaciones legales de la plataforma Salvem El Cabanyal, del PSPV y de EU, el fallo que dicte dentro de unos días el TSJ es recurrido ante el Tribunal Supremo. Petición que, en su caso, deberá ser estudiada. El Ayuntamiento pretendía iniciar los derribos con cuatro edificios cercanos a la estación ferroviaria de El Cabanyal, donde ahora acaba la avenida de Blasco Ibáñez. Una vía para la que Barberá pretende recuperar, siquiera simbólicamente, su antigua denominación de Paseo de Valencia al Mar.

La ejecución del plan de prolongación de la avenida de Blasco Ibáñez a través del antiguo barrio marítimo de Valencia afecta a 6.000 unas viviendas. En las distintas respuestas parciales que ha ido dando el TSJ a recursos anteriores presentados por vecinos afectados, por la plataforma y por los grupos de la oposición,los jueces incluían consideraciones sobre la situación de desprotección que sufre el barrio y que evidencian una clara contradicción entre su consideración de BIC y la nula actividad en favor del conjunto urbano por parte del Ayuntamiento. El TSJ tuvo cuidado de aceptar la suspensión cautelar de las obras iniciadas por Barberá porque de ser rechazado el plan los derribos harían irreversible la situación. Las partes contrarias al plan se mostraban aún ayer confiadas en que la postura del TSJ fuera la anulación del plan, y así lo expresaron tanto Faustino Villora, portavoz de la plataforma Salvem El Cabanyal, como Blanca Blanquer, letrada del PSPV.

Sin embargo, la primera sesión de deliberación sobre el grueso del contencioso supone un contratiempo para los recurrentes, aunque queda por saber, una vez se redacte el fallo, si habrá alguna parte de los recursos que sea estimada por el tribunal. También es probable que haya votos particulares. El criterio del ponente mantenía la línea de actuación que recogen los pronunciamientos del TSJ hasta ahora, en alguno de los cuales cargó contra el Ayuntamiento. Sin embargo, el presidente de la sección primera, José Díaz, defensor del criterio contrario, logró los apoyos suficientes para que una mayoría ajustada ampare el plan de Rita Barberá.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El TSJ da vía libre a la prolongación de Blasco Ibáñez por El Cabanyal
17 set 2004
Este diari fa mala olor.
Re: El TSJ da vía libre a la prolongación de Blasco Ibáñez por El Cabanyal
17 set 2004
molt mala notícia doncs, vergonyosa l'especulació a l'Horta
Re: El TSJ da vía libre a la prolongación de Blasco Ibáñez por El Cabanyal
19 set 2004
El TSJ donarà llum verda al pla del Cabanyal per un marge molt ajustat de vots


Després de la deliberació del plenari d'ahir la sentència trigarà uns quinze dies en fer-se pública

Quatre anys després de l'aprovació del planejament del Cabanyal-Canyamelar, que inclou la prolongació de l'avinguda de Blasco Ibáñez, i després de dues de suspensió cautelar per una banda del projecte, el Tribunal Superior de Justícia donarà llum verda als plans de l'alcaldessa Rita Barberá. El ple de la sala del contenciós-administratiu es va reunir ahir i, encara que la fallada trigarà 15 dies, serà favorable al pla per un marge mínim.



S.G.., València

L'Ajuntament de València i els veïns dels poblats mariners del Cabanyal-Canyamelar es troben arracades que el Tribunal Superior de Justícia faci pública la sentència sobre els nou recursos presentats contra el planejament del barri que inclou la prolongació de l'avinguda de Blasco Ibáñez. Ahir es van reunir els 18 magistrats del ple de la sala del contenciós-administratiu i, encara que la fallada trigarà uns quinze dies en fer-se públic, LEVANTE-EMV ha pogut saber que donarà llum verda a les obres si bé per un ajustadísimo marge, ja que les opinions estaven molt dividides entre el si i el no, més o menys en la mateixa proporció que es va aprovar l'acte de suspensió cautelar fa dos anys (9 vots a favor i 8 en contra) però en sentit invers.

La fallada suposarà automàticament l'aixecament aquesta suspensió que afectava a l'àrea en la qual es creuen l'àmbit declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) i l'ampliació de l'avinguda. Aquest acte havia provocat la «esperança» que encara ahir mantenia la Plataforma Salvem el Cabanyal que els magistrats acabessin declarant il·legal -per vulneració de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, sobretot- el controvertit projecte municipal. Són nou els recursos a resoldre, encara que, pel que sembla, la sala ha optat per acumular-los i estudiar a fons uneixo d'ells.

Entre els recursos, cap citar els presentats per Salvem el Cabanyal, la Federació d'Associacions de Veïns i el PSPV-PSOE. AL terme de la primera sessió de deliberació d'ahir, que s'havia retardat considerablement el que va motivar una queixa formal dels afectats, el TSJ va informar que les reunions podrien continuar. Una vegada es conegui la fallada, encara cap recurs davant el Tribunal Suprem. En vista de la divisió d'opinions, és gairebé segur que es produeixin vots particulars.

Els veïns advertien ahir que, si la sentència resultés favorable a les seves tesis, proposarien negociar amb l'ajuntament un pla alternatiu de rehabilitació. Els responsables municipals sempre s'han mostrat convençuts que els jutges els donarien la raó. Malgrat això, l'empresa municipal Aumsa conta tot just amb un pressupost de 601.000 euros per al projecte.

El pla de reforma interior (peri) del Cabanyal té com eix central la prolongació de Blasco Ibáñez fins el Passeig Marítim amb 48 metres d'amplària -els mateixos que Marquès del Turia- i efectuant un petit trenco. L'obertura afecta al 10% d'un àmbit declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) en 1993, amb govern autonòmic del PSPV.
Sindicato Sindicat