Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Bargalló "veuria bé" la denominació català-valencià a Europa
17 set 2004
La Generalitat es mulla, per primer cop, en la polèmica del català a la UE

Fins ara, la Generalitat encara no s'havia manifestat sobre la polèmica originada per la diferenciació entre el català i el valencià que va fer el ministre d'Afers Exteriors, Miguel �ngel Moratinos, quan va demanar a la UE el reconeixement de les llengües cooficials de l'Estat. Doncs bé, el conseller en Cap ha sortit al pas de la polèmica i ha reconegut que "veuria bé" la denominació català-valencià a l'estil, per exemple, del flamenc-neerlandès que, tot i ser la mateixa llengua, rep aquesta denominació en el si de la Unió. L'Executiu espanyol, mentrestant, vol trobar solucions però considera que, primer, s'han de posar d'acord catalans i valencians.
www.lamalla.net

Divendres, 17 de setembre de 2004

ACTUALITAT/NOTICIES/CATALUNYA

Joan Escofet (laMalla.net)


Moratinos té la intenció de crear un grup de treball per trobar, d’una vegada per totes, una formula que satisfaci tothom i que estigui format per experts lingüistes i representants del Governs de Catalunya i de València. Les seves propostes de demanar l'oficialitat del català i el valencià a la Unió Europea han aixecat butllofes ja que la proposta ha indignat la majoria de les formacions polítiques del nostre país que consideren que català i valencià són la mateixa llengua. De fet, el propi Bargalló ho ha reiterat insistint que el català i el valencià són una mateixa llengua "encara que els noms oficials siguin diferents", ha dit. El conseller en Cap creu que si a Europa "es respecta la unitat del català, benvinguda sigui qualsevol denominació que mantingui aquest nom".

En aquest sentit, el polític republicà ha explicat que "veuria bé" la denominació del català-valencià, si això ha de significar el reconeixement cap a la nostra llengua. Ha apuntat, també, que a Europa ja passa un cas idèntic. És el cas del flamenc-neerlandès que, tot i ser la mateixa llengua, te dues denominacions. Aquesta es pot considerar com la primera reacció d'un membre del Govern català sobre aquesta polèmica.

Moratinos per la seva banda, continua fent una crida al seny i al consens. "Crec que en lloc de barallar-nos entre nosaltres, el que hauríem de fer és donar suport al Govern. Penso que no hauríem de donar armes a aquells que no creguin que podem avançar en el reconeixement de les llengües oficials a Europa, perquè ja és prou difícil el que tenim perquè se'ns compliqui a casa nostra".

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Bargalló "veuria bé" la denominació català-valencià a Europa
17 set 2004
Això amb CiU no passaria....no passaria res, vull dir.
Re: Bargalló "veuria bé" la denominació català-valencià a Europa
17 set 2004
Molt bona, CiU=PP!
Re: Bargalló "veuria bé" la denominació català-valencià a Europa
17 set 2004
castellano-español?
extremeño-argentino?
english-american?
alemany-austríac?
toscano-siciliano?
Re: Bargalló "veuria bé" la denominació català-valencià a Europa
18 set 2004
la tàctica (...) consisteix a erigir un "valencià" i un "mallorquí", que succesivament, poden dividir-se en un lleidatà, en un menorquí, en un tortosí, en un eivissenc, en un alacantí...

Joan Fuster.
Ara o Mai. Ciutat de València. 1981.
Sindicato Sindicat