Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : educació i societat
El nou Reglament de la Llei del Menor oblida els aspectes educatius
16 set 2004
L'Associació Pro Drets Humans d'Andalusia alerta que les mesures coercitives prevalen en el nou Reglament de la Llei Penal del Menor, que dedica un "raquític esment" a les mesures formatives. Segons l'Associació Pro Drets Humans d'Andalusia (APDHA), que ja ha anunciat que recorrerà als tribunals perquè declarin "il·legal" el text, el nou Reglament de desenvolupament de la Llei de Responsabilitat Penal del Menor és "inconstitucional i contrari als tractats internacionals", perquè tracta els menors "com a persones majors d'edat" i incideix més en els aspectes coercitius que en els formatius.
El Reglament es va publicar el 30 d'agost passat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i entrarà en vigor el pròxim mes de març; el seu propòsit és regular les accions dels centres d'internament de menors. Els articles més destacats del document legal són els referits a Vigilància i seguretat i Mitjans de contenció, que permeten l'escorcoll de menors completament despullats i l'ús de les defenses de goma, la subjecció mecànica i l'aïllament provisional.

El registre amb nu integral es portarà a terme "quan hi hagi raons individuals i contrastades que facin pensar que el menor oculta al seu cos algun objecte perillós o substància susceptible de fer mal a la salut o integritat física de les persones", tot i que l'haurà de fer una persona "del mateix sexe", "amb autorització del director del centre" i notificació prèvia al jutge de menors i al fiscal de guàrdia, cita el reglament. Si el resultat del registre no donés resultats però continuessin les sospites, el director del centre podrà sol·licitar l'aplicació d'altres mesures.

En aquest context, des de l'APDHA demanen al Govern espanyol que reconsideri el contingut d'aquesta nova normativa, que en la seva opinió és fins i tot més dura que el Reglament Penitenciari d'adults, i demana que aposti per "més mesures alternatives a l'internament" i per l'ús de "recompenses i crèdits als menors amb bon comportament" per potenciar les actituds positives. "La solució no passa per l'internament en centres sinó per l'educació", afirma l'ONG, que critica la llibertat que el Reglament deixa als centres d'internament per definir qüestions com els horaris de les activitats, la possibilitat de realitzar treballs no remunerats i les normes de vestuari.

"És trist que tres quartes parts dels articles del Reglament es dediquin a regular el règim de l'internament: separació, trasllats, comunicacions, permisos, vigilància i seguretat, mitjans de contenció i règim disciplinari; i obliden que l'important és que el menor continuï formant part de la societat", afegeix l'organització.

Dures mesures d'aïllament

Així, el text afirma que en cas d'indisciplina, les sancions que es podran imposar als menors poden suposar la seva separació del grup "per un temps de tres a set dies" en els casos de faltes molt greus, una mesura "sorprenent" i "més dura" que les tipificades al Reglament d'adults, diu l'Associació Pro Drets Humans d'Andalusia, que alerta que el nou text legal recull fins i tot el trasllat del menor a una altra Comunitat Autònoma quan no hi hagi places suficients.

Malgrat que la inclusió d'aquestes noves mesures i autoritzacions -- com el registre a menors despullats i l'ús de defenses de goma -- és una novetat en la legislació, des de la Defensoria del Menor de la Comunitat de Madrid recorden que els mètodes de contenció ja s'utilitzaven de forma pactada amb la fiscalia. Els empleats que els portaven a terme, però, corrien el risc de patir una sanció penal.

Atenció també per a les víctimes

D'altra banda, es preveu que durant els pròxims mesos el Govern reformi la Llei del Menor, fet que entitats com el Moviment contra la Intolerància esperen amb expectació. Com explica el president d'aquesta entitat, Esteban Ibarra, la reforma del Reglament "era molt necessària", però també és urgent la modificació de la Llei perquè reculli noves propostes com l'ampliació del termini de les mesures cautelars, que en l'actualitat és de sis mesos.

"El nou Reglament se centra en la governabilitat dels centres d'internament, però també és necessari recordar els drets de les víctimes", de les persones que han estat agredides per aquests menors, afirma Ibarra, que demana al Govern espanyol que, abans de reformar la Llei del Menor, dialogui amb les organitzacions.

En aquests moments, el Moviment contra la Intolerància té en marxa una campanya per a la reforma de la Llei Penal del Menor on demana ampliar el termini de les mesures cautelars, el reconeixement de l'exercici del dret d'acusació particular i l'adopció de mesures per als menors de 14 anys "implicats criminalment".

www.nitium.com google
Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat