Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
No a la lapidació del Llobregat
16 set 2004
Ahir es van acabar amb trenta anys de lluita contra un projecte que suposa un pas més en l'eliminació del Delta. Tots els polítics contents de poder vendre el territori i a sobre d'anomenar-se'n "ecologistes". Un desviament declarat il·legal pel Tribunal Suprem es tira endavant amb el sarcasme dels polítics anomenant a aquesta destrossa "respectuosa amb el medi ambient". Ens queda la ràbia i continuar lluitant perque l'antiga llera de tres quilometres i mig no sigui cimentada i es mantingui com a zona humida. No volem veure desaparèixer el Delta i davant el seu cinisme la nostra impotència i ràbia creix cada dia més.
PHTO0026.JPG
NO A LA LAPIDACIÓ DEL LLOBREGAT

La sentència del Tribunal Suprem pel contenciós presentat per la Comunitat d’Usuaris de l’Aqüífer del Delta del Llobregat contra l’APROVACIÓ DEL PROJECTE DE DESVIAMENT DEL RIU LLOBREGAT, dona plenament la raó a las posicions defensades des de les primeres al•legacions presentades al projecte per les entitats socials que defensaven i defensen el riu. Davant la il•legalitat amb que s’ha desenvolupat el projecte oficial, reconeguda mitjançant la sentència del TS, la nostra entitat vol remarcar les actuacions del projecte que adquireixen especial rellevància pels greus impactes que comportarà sobre la població, el riu, els aqüífers i els espais naturals. En general sobre tot el Delta del Llobregat.

Primera: El projecte comporta la destrucció de tres quilòmetres de la llera actual del riu Llobregat. Segons totes les definicions nacionals i internacionals la llera d’un riu constitueix una zona humida (Conveni de Ramsar, Llei d’Espais Naturals, etc..) Quasi 100 hectàrees de zona humida, en aquest país, no s’han destruït des dels temps més foscos del franquisme, i en el cas de tres quilòmetres de la llera d’un riu, ens costa molt trobar cap precedent històric a l’Europa occidental. El fet pot ser considerat clarament un delicte ecològic comès mitjançant un projecte il•legal.

Segona: Abans d’enterrar per sempre el riu Llobregat, es volen extreure els llots i fangs contaminats que hi ha sota el riu. Aquesta actuació suposa un greu perill de contaminació dels aqüífers del Delta pel moviment constant de terres en un terreny tran inestable.

Tercera: El que dins del projecte s’ha volgut vendre com “mesures compensatòries�, com la nova llacuna de Cal Tet i els canyissars de depuració, únicament son mesures correctores de l’impacte sobre l’aqüífer, que han suposat l’alteració o desaparició de més de 100 hectàrees d’hàbitats d’interès prioritari europeu. Alhora, les mesures correctores aplicades no han pogut disminuir les conseqüències del trencament de l’aqüífer de la Reserva de Ca l’Arana que han provocat les obres d’excavació. Així, la pineda litoral, els prats humits i les torberes han quedat molt afectades i disminuïdes. El projecte no s’ha dut a terme amb cap mesura compensatòria o correctora del greu impacte de l’obra sobre el nostre patrimoni paisagístic i cultural.

Quarta: La destrucció de 12 hectàrees de Zona ZEPA per la construcció del nou canal de desguàs no s’han compensat amb cap aportació de nous terrenys protegits com seria preceptiu en aplicació de la Directiva Hàbitats. Qualsevol afectació territorial hauria de ser compensada amb terrenys de les mateixes característiques i dimensions.

A aquestes alçades de l’execució del projecte inicial, l’aturada de les obres per part de l’administració seria reconèixer la malversació de diners públics en el projecte de desviament. Des de la nostra entitat fem un salt en positiu i plantegem la preservació dels tres quilòmetres de la llera actual del Riu, com a zona humida que és. Mitjançant la seva regeneració natural, conservació de la vegetació i del bosc de ribera, s’evitaria cometre un delicte, i la seva preservació suposaria una compensació real de la pèrdua de espais lliures i zones naturals que hem patit els habitants del Delta del Llobregat. La seva gestió hídrica serviria per minimitzar els futurs impactes sobre els aqüífers. El llit històric del riu, per si sol, constitueix un valor cultural i paisatgístic que cal preservar.
La seva conservació marcaria la diferència amb les administracions anteriors.

DEPANA
Coordinadora Salvem el Delta del Llobregat        
15 setembre 2004

This work is in the public domain

Comentaris

fotos de la destrossa
16 set 2004
Modificat: 06:07:57
PHTO0001.JPG
PHTO0006.JPG
PHTO0011.JPG
PHTO0018.JPG
PHTO0025.JPG
PHTO0030.JPG
PHTO0037.JPG
PHTO0039.JPG
elpunt16set.jpg
NO AL PLA DELTA DELS ESPECULADORS
Re: No a la lapidació del Llobregat
16 set 2004
¿donde hay que escribir? ¿qué podemos hacer?
Re: No a la lapidació del Llobregat
16 set 2004
En aquests moments s'està preparant una campanya de recollida de signatures per tal d'aconseguir que el tram de l'antiga llera no sigui cimentada i es conservi com a zona humida, les raons d'aquesta demanda les podreu trobar al manifest conjunt de DEPANA i la coordinadora Salvem el Delta que obre la notícia. Tan bon punt aquesta campanya s'inicii informarem a la gent perque doni suport a aquesta iniciativa i pugi ser el més àmplia possible, així com a la resta d'accions que es poden convocar (xerrades, manifestacions, accions puntuals....).

Davant dels fets consumats del Pla Delta: construcció 3ªpista amb la tala de més de 20.000 pins, la construcció de la macrodepuradora, l'ensorrament de masies centenàries, la desaparició de la pagesia i el desviament del riu, obres que ja han estat fetes i que són irreversibles pel mal fet al Delta encara queden obres pendents que poden donar la punteta al delta i que s'haurien d'aturar, i per les que s'està demanant una moratoria en diferents organismes.

Aquestes obres són:

- La cimentació del riu Llobregat en la seva antiga llera amb l'ampliació del port de mercaderies (ZAL) en aquests terrenys.

- La construcció d'una central tèrmica de cicle combinat al mateix port

- El projecte d'arribada de l'AVE a l'aeroport que l'ajuntament pretèn que sigui pel mig del Delta.

Aquestes són les actuacions que necessiten una resposta més urgent i a les que s'està intentant plantar cara en l'actualitat. De tota forma continuen els canals judicials oberts i encara es treballa en la presentació de demandes que no semblen ser molts escoltades. La comunitat d'usuaris del Delta podria aturar les obres amb la llei a la mà però sembla que de moment no estan interesats en fer-ho fins veure el decurs dels aconteixements.

Per més informació podeu trucar a DEPANA 93.210.46.79 o al 657.10.13.85. o escriure a info ARROBA depana.org

També us podeu adreçar per contactar amb Salvem el Delta del Llobregat a la direcció de correu:
kasalprat ARROBA moviment.net

En molt poc temps tindreu penjades aquí i a d'altres pàgines algunes propostes de campanya que es volen engegar.
Re: No a la lapidació del Llobregat
16 set 2004
Això deu ser obra dels d'ICV... quins ecologistes estan fets...
Re: No a la lapidació del Llobregat
17 set 2004
jo soc votant d'icv com a mal menor i veient coses açí s'em cau la cara de vergonya, a veure si apareixen algunes eskerres per fer d'oposicio al tripartit de repartit el pastis en tres :-[PP
Re: No a la lapidació del Llobregat
20 set 2004
K NO US EL DESTROSSIN! AKETES KOSES NO TENEN REMEI
Re: No a la lapidació del Llobregat
24 oct 2004
VOLEM UN RIU, NO UNA AVINGUDA DE CIMENT!!!!
NO A l'especulació !!!!
Re: No a la lapidació del Llobregat
12 nov 2004
Benvolguts amics,
Conec la problemàtica i em preocupa que només siguem 5 persones al Prat que ens donguem compte del que està passant. Voldria saber quan estarà preparat aquest document per començar a enviar-ho a tothom. gràcies!
Re: No a la lapidació del Llobregat
15 des 2004
Pertanyo a la Plataforma Serres Garraf-Ordal i sóc enginyera técnica agrícola especialitzada en paisatgisme.
És una vergonya com s'està destroçant el territori en nom del progrés econòmic i l'evolució.
Com estan anant les coses, dins de 50 anys, potser no tant, el continu urbanístic anomenat "taca d'oli" haurà arribat fins a Martorell.
La connexió de les muntanyes de l'Ordal amb Collserola només serà possible mitjançant un pont elevat que creui la vall del riu Llobregat per sobre una via de tren, una carretera de dos carrils, una autovia de sis carrils (N-II), una autopista de 6 carrils (A-2), una altra via de tren i una altra carretera de dos carrils. Aquesta és la connexió entre l'Espai d'Interes Natural de les Muntanyes de l'Ordal i el Parc Natural de Collserola.
I encara no sabem com farem la proposta de connexió de l'Ordal i el Garraf amb el Delta del Llobregat.
Els diners estàn per sobre de qualsevol cosa i no es respecta ni la natura ni la llei.
Sindicat Terrassa