Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : guerra
La base de Bétera dirigirà la força d’acció ràpida de l’OTAN
16 set 2004
Malgrat lâoposició de gran part de la població de Bétera i les mobilitzacions contra la guerra el govern espanyol dona suport a lâestratègia militar atlantista. La missió principal és la intervenció en operacions âantiterroristesâ?
Redacció · València

En mig de la turmentosa guerra de guerrilles i lâocupació dâIraq i Afganistan, a només sis mesos de lâatemptat de lâ11M, lâOTAN ha decidit que la base valenciana de Bétera acollixca el comandament de la força dâintervenció ràpida.
El quarter de Bétera és un dels sis que es van rotant semestralment la direcció de lâanomenada Força de Resposta (NRF). Les característiques dâaquest cos li permet a lâorganització atlàntica disposar dâuna estructura multinacional amb capacitat de ser desplegada i utilitzada en operacions internacionals. Les principals tasques que li són asignades âla defensa col·lectiva, la gestió de crisi i imposició del manteniment de la pau, suport a operacions contra el terrorisme, crisis humanitàries, operacions dâembargament i respostes ràpidesâ?. La polèmica base, situada a menys de 20 quilòmetres de València, sâestà preparant amb més de 200 oficials de diversos països per tal de dissenyar els exercicis âAllied Action 05â? que es realitzaran en maig del 2005 a Saragossa. Segons explica el tinent general José Javier Arregui Asta, cap del quarter de Bétera i de la Força de Maniobra (FMA), âcal tindre en compte que aquest quarter haurà dâestar llest per desplegar-se en cinc dies en qualsevol punt del món i sobreviure de manera autònoma durant trenta. A més, haurà de demostrar la seua capacitat per mobilitzar fins a 9000 soldats de distints països dâEuropaâ?. La composició dels efectius comptarà amb uns 8.000 militars de diversos quarters espanyols i de 2.000 estrangers. Arregui descriu a la NRF com a âuna força tecnològicament avançada i fàcilment desplegable en qualsevol punt del planetaâ?.

Antimilitaristes

La base militar no sâha lliurat de la polèmica, ans al contrari, sinó que ha estat acompanyada de nombroses protestes i mobilitzacions exigint el seu desmantellament. A banda de les crítiques antimilitaristes es sumen les advertències respecte âa les greus conseqüències que pot suposar la militarització de la comarca de lâHorta i sobre el perill que suposa convertir als valencians en escuts humans de lâOTAN en mig de lâescalada bélica dels Estats Unitsâ?. De fet, en el 2003 el Ple de lâajuntament va aprovar una moció per demanar la retirada de la candidatura del poble com a quarter de lâOTAN. Però el portaveu de Defensa del parlament va considerar la moció âcom no vinculant per al ministeri de Defensaâ? Les últimes protestes van consistir en âinspeccions civils per trobar armes de destrucció massivaâ? que van acabar amb lâaccés a les instal·lacions per part de desenes dâactivistes contra la base.

www.inspecciociutadana.com

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat