Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Per la llengua
14 set 2004
·····
1 Parleu la vostra llengua sempre que pugueu, especialment amb la familia , ela amics i els coneguts. Feu-vos el propòsit de parlar català als qui sabeu que us entenen, encara que fins ara els hàgiu parlat en castellà.

2 Sigueu respectuós amb tothom que parla una altra llengua però exigiu que els altres siguin respectuosos amb la vostra.

3 Adreceu-vos en català a tothom: al carrer, per telèfon, al treball, etc.
Si us entenen continueu parlant-los en català encara que us responguin en un altre idioma.

4 Als coneguts vostres que encara no comprenen bé el català, animeu-los a provar de comprendre'l, parleu-hi a poc a poc i expliqueu-los de tant en tant algunes paraules.

5 Si veieu algú que s'esforça a parlar en català ajudeu-lo i demostreu-li que valoreu el seu capteniment.

6 Deixeu de corregir qui no vulgui ésser corregit però doneu l'exemple de demanar a persones o a entitats autoritzades quines expressions incorrectes cal substituïr.
Ajudem.nos els uns als altres a mantenir un català viu i bo.


7 Respecteu les diferències regionals del català. Parleu amb mallorquins , valencians, rosellonesos,etc i coneixeu els accents i mots diferents que tenim tots. Aquesta és la riquesa del català com de totes les llengües cultes.

8 Feu-vos subscriptor de diaris i revistes en català i que siguin en la nostra llengua les lectures que feu, els espectacles a què assistiu, els programes de ràdio que escolteu, la televisió que us mireu, etc.
Fem allò que havia estat prohibit durant tants anys.

9 Preneu la decisió d'escriure totes les cartes i notes en català. A partir d'avui poseu sempre el vostre nom en català. Ompliu-hi els talons. Feu canviar els vostres papers impresos , els rètols, etc.
Fóra ben trist que per estalviar despeses deixéssim de donar testimoni de catalanitat.

10 Exigiu a tothom , fins i tot les institucions més rutinàries que us escriguin en català. Feu-ho amablement. No vulgueu perdre el temps i nervis lluitant contra els enemics declarats de la llengua del país. Deixeu-los de banda

Tota persona que defensa la seva propia llengua sense agredir a ningú té el dret al seu costat.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Per la llengua
14 set 2004
El bilingüisme és trampa, mentida. El bilingüisme és sempre que jo parli castellà però no és mai que tu parlis en català. És com les diferents sensibilitats: qui en reclama el reconeixement només demana que es respecti (i s'imposi) la seva pròpia sensibilitat. El bilingüisme a Catalunya és la gran mentida de l'esquerra: és la jacobina manera de disfressar la LOAPA, que amb més o menys variacions és el que en el fons tots els sociates pensen de nosaltres. Bilingüisme a Catalunya vol dir que parlis castellà, que és més fàcil d'entendre. Bilingüisme a Catalunya vol dir renunciar a la teva llengua i, com diu la cançó, "al nom dels carrers del teu país". Bilingüisme vol dir que et suïcidis, català de merda, i que entenguis que ja no vivim en un món de fronteres, i això t'ho diu Espanya, que alhora que t'envaeix vol mantenir ben clars els seus dominis. Els anomenats cosmopolites haurien de propugnar el bilingüsime regalant genolleres, perquè així quan ens agenolléssim per mamar-los la polla -que és llur únic propòsit- estaríem més tovets: ja que xuclem, que sigui amb comoditats, no? Catalunya ha d'engegar a prendre pel cul el llenguatge políticament correcte perquè la correcció política és sempre un invent dels amos, dels guillotina. Una cosa és que ens guanyin per les armes, per dret de conquesta, i l'altra que acabem morint per imbècils. Segurament el nostre destí és desaparèixer i és més que probable que no tinguem futur. Però i què? Una llengua que ha donat Ausiàs March, Roís de Corella, Josep Pla, Baltasar Porcel, Valentí Puig o Enric Sòria no es mereix morir d'estupidesa. Si hem de deixar d'existir, que sigui per culpa de qualsevol altra cosa. Però pel puto bilingüisme, no, per favor. Que als nostres néts, encara que sigui en anglès, puguem explicar-los un final més honrós.
Re: Per la llengua
14 set 2004
Però es que no teniu res millor a fer que escriure a Indymedia!?
Us penseu que això és un xat?

Senyors..., que m'has de dir sobre el que tinc o no de fer amb el català! Però tu ets fill de la Ferrussola i el Pujol, o qué! No hem siguis fatxa, que aquí ja saps que no és el teu lloc. Ves a Catalunya 2000.com, que potser et faran cas allà.

Si us plau, una més de seritat (sense oblidar l'humor, clar) i deixem-nos estar de ideologies de samarretes "punks" i carteres pintades amb típex!
Re: Per la llengua
14 set 2004
el que ha escrit l´últim comentari, m´agradaria preguntar-li perquè aquesta persona no té dret a escriure a indymedia i ell sí. Tú qui collons et penses que ets per dir qui pot escriure i qui no??
Et dona una sèrie de recomanacions que pots seguir o no, com tú vulguis.
M´agradaria, siusplau, que ens expliquessis quina part de l´escrit anterior es pot considerar "fatxa" i perquè.

I per últim, considerar, que defensar la llengua catalana vol dir ser "fill del Pujol o la Ferrussola", és patètic, per no dir feixista. Em pensava que ja no quedava gent així, es veu que sí. Amunt tots els que defensen la nostra llengua, i a qui no li agradi, pues eso, que parli castellano.
Re: Per la llengua
14 set 2004
1. Jo no he parlat de drets a escriure o a no escriure.
2. Expresso opinió, comentari crític directe a l'autor o autora del pòssit.
3. Evidentment, son recomanacions (només li faltaba el -consulte con su mèdico o farmaceutico-)i les segueixo o no. I què? Què vols dir?
4. Si el considero fatxa o no, es dificil de dir. Què és ser fatxa? Digam-ho i parlem. Trobo que si allà on fica "català" ho canvies per "español", ja tindríem un escrit digne de España2000.
5. Frases com: "Bilingüisme a Catalunya vol dir que parlis castellà, que és més fàcil d'entendre. Bilingüisme a Catalunya vol dir renunciar a la teva llengua", les trobo bastant apartades de la realitat, d'una realitat lingüística qu comença en la pròpia persona. Si vols parlar català, donc fes-ho. I deixa't de evocar la teva resignació contra un enemic imaginari.
6.Jo no he dit que defensar la llengua vulgui dir ser fill de la Ferru i en Pujol. Jo no he dit això. Si tu has entès això... no és el meu problema.
7. Bona nit, que dormis bè.
Re: Per la llengua
15 set 2004
1. Jo no he parlat de drets a escriure o a no escriure.

"Però es que no teniu res millor a fer que escriure a Indymedia!?
Us penseu que això és un xat?"

Potser no has parlat de "drets", però diguem, que et consideres legitimat a decidir quins temes es poden tractar a indy i quins no. No hi ha un apartat a indy que es diu "cultures"?? O només és per la cultura mapuche?? Au vinga noi, no t´avergonyeixis del que dius, que ho pot llegir tothom, està escrit més a dalt!!

"Si el considero fatxa o no, es dificil de dir. Què és ser fatxa? Digam-ho i parlem. Trobo que si allà on fica "català" ho canvies per "español", ja tindríem un escrit digne de España2000."

és difícil de dir?? extrany, tenint en compte que al teu primer escrit has dit "No hem siguis fatxa, que aquí ja saps que no és el teu lloc"

Per tant, tornes un altre cop a creure´t amb el poder de dir qui pot i qui no pot escriure aquí, a part d´acusar de feixisme (que si no saps el que és ho pots buscar a qualsevol diccionari) directament.

"Frases com: "Bilingüisme a Catalunya vol dir que parlis castellà, que és més fàcil d'entendre. Bilingüisme a Catalunya vol dir renunciar a la teva llengua", les trobo bastant apartades de la realitat, d'una realitat lingüística qu comença en la pròpia persona. Si vols parlar català, donc fes-ho. I deixa't de evocar la teva resignació contra un enemic imaginari."

Quina és la realitat lingüística?? T´ho torno a repetir, m´agradaria que m´expliquessis què té de feixista parlar en català amb tothom. Jo ho faig sempre, amb la gent castellanoparlant, i no em sembla que això vulgui dir ser feixista, o tú ets d´aquells que quan et parlen en castellà, et canvies automàticament, perquè així et creus més obert i tolerant??
Dir que on posa català, es canvia per "espanyol" i bla bla bla és una frase bonica però no ajustada a la realitat. Penses que és el mateix defensar una llengua com el català que en aquests moments és la 8ª més parlada d´Europa i no existeix legalment que defensar el castellà, que és la 3ª llengua del món? És el mateix, voler que la teva llengua no desaparegui a la teva terra (objectiu de l´escrit), que voler aniquilar una llengua minoritaria (objectiu d´España 2000 ? Es veu que sí. També és el mateix per tú defensar les llengües indígenes a sudamèrica, que defensar la imposició del castellà als indígenes? Curiós, si més no.


"Jo no he dit que defensar la llengua vulgui dir ser fill de la Ferru i en Pujol. Jo no he dit això. Si tu has entès això... no és el meu problema."

"Però tu ets fill de la Ferrussola i el Pujol, o qué!"

Ah bé, potser li has dit, perquè s´hi assembla físicament, a mí m´ha semblat que l´únic motiu que tenies per dir-li era que ha fet un escrit en defensa de la llengua catalana.

Apa, que dormis bé, i pensa les coses abans d´escriure-les. Això sí, escriu el que vulguis, a indymedia o a on sigui, que tothom hi té dret!!
Re: Per la llengua
15 set 2004
I que? Tothom recorda quan un* catalanoparlanat no li dona la puta gana de contestar en castellà si així se li han dirigit. Llavors obrim el debat sobre el bilingüisme. Molt bé, si parles català i no els dona la gana de contestar-te o s'emprenyen, quan et queixis seràs un* intolerant sectari desde el PP fins als "anarquistes espanyolistes anti estat" (molt extrany, però n'hi ha a milers).

Ara ja t'imposen l'anglès per poder treballar a qualsevol lloc. D'aquí uns anys l'alemany. QUE NOMÉS VOLEM PODER PARLAR LA NOSTRA LLENGUA collons, no ho pots entendre? O si marxes a viure al Senegal parlaràs a tothom en català o castellà i ja n'aprendran els demés?

Doncs ja està. Ja han parlat. Com sempre si defenses la llengua acabes tenint una mica de tot; Nazi, Autoritari, Excloent, Racista, Intolerant, Fill de Pujol i Ferrussola i mil coses més.

PD: I si, m'has convençut. És exactament el mateix defensar el català que el castellà. sobretot a Catalunya. Com segurament deu ser el mateix atacar la patronal que als treballadors, ja n'estic segur (i no comparo, M.A.L. i trolls abstensió)
Re: Per la llengua
15 set 2004
Bilingüisme institucional és feixisme

Català unica llengua oficial !!!!
Re: Per la llengua
15 set 2004
Com bé diu l´xxxxx, no és el mateix defensar el català que defensar el castellà A CATALUNYA. Igual que no és el mateix defensar els treballadors que la patronal.

Dius "si canvies la paraula català per castellà" podria ser un escrit d´Espanya 2000.
Jo et dic, si a qualsevol escrit feminista, canvies la paraula "dona", per la paraula "home", semblaries d´una secta perillosa.
Perquè serà que no és el mateix defensar els drets de les dones que els dels homes?? Doncs perquè les feministes només reclamen DRETS mentre els masclistes PRIVILEGIS. De la mateixa manera, la gent que defensa el CATAlà a CATAlunya només reclama drets (ho entens?), mentre que Espanya2000, el PP i alguns progres espanyols volen PRIVILEGIS.
Re: Per la llengua
15 set 2004
Totalment d'acord amb "Una"

100%
Re: AIXÓ ÉS DE SENTIT COMÚ
15 set 2004
1 Parleu la vostra llengua sempre que pugueu, especialment amb la familia , ela amics i els coneguts. Feu-vos el propòsit de parlar català als qui sabeu que us entenen, encara que fins ara els hàgiu parlat en castellà.

2 Sigueu respectuós amb tothom que parla una altra llengua però exigiu que els altres siguin respectuosos amb la vostra.

3 Adreceu-vos en català a tothom: al carrer, per telèfon, al treball, etc.
Si us entenen continueu parlant-los en català encara que us responguin en un altre idioma.

4 Als coneguts vostres que encara no comprenen bé el català, animeu-los a provar de comprendre'l, parleu-hi a poc a poc i expliqueu-los de tant en tant algunes paraules.

5 Si veieu algú que s'esforça a parlar en català ajudeu-lo i demostreu-li que valoreu el seu capteniment.

6 Deixeu de corregir qui no vulgui ésser corregit però doneu l'exemple de demanar a persones o a entitats autoritzades quines expressions incorrectes cal substituïr. Ajudem-nos
els uns als altres a mantenir un català viu i bo.

7 Respecteu les diferències regionals del català. Parleu amb mallorquins , valencians, rosellonesos,etc i coneixeu els accents i mots diferents que tenim tots. Aquesta és la riquesa del català com de totes les llengües cultes.

8 Feu-vos subscriptor de diaris i revistes en català i que siguin en la nostra llengua les lectures que feu, els espectacles a què assistiu, els programes de ràdio que escolteu, la televisió que us mireu, etc. Fem allò que havia estat prohibit durant tants anys.

9 Preneu la decisió d'escriure totes les cartes i notes en català. A partir d'avui poseu sempre el vostre nom en català. Ompliu-hi els talons. Feu canviar els vostres papers impresos , els rètols, etc. Fóra ben trist que per estalviar despeses deixéssim de donar testimoni de catalanitat.

10 Exigiu a tothom, fins i tot les institucions més rutinàries que us escriguin en català. Feu-ho amablement. No vulgueu perdre el temps i nervis lluitant contra els enemics declarats de la llengua del país. Deixeu-los de banda.

Tota persona que defensa la seva propia llengua sense agredir a ningú té el dret al seu costat.
Sindicato Sindicat