Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats : guerra
PSOE, PP, Falange, UV... El nacionalisme espanyol ens vol aniquilar com a cultura i nació.
14 set 2004
La terra és plana... com el cervell dels ultra-nacionalistes espanyols.
El govern del PSOE considera el català i el valencià dues llengües diferents

Moratinos en demana l'oficialitat a la UE i els partits l'acusen de trencar la unitat de l'idioma

A. SERRANO . Barcelona

El govern espanyol del PSOE considera el català i el valencià dues llengües diferents. Ho va deixar patent ahir després que el ministre d'Afers Estrangers, Miguel �ngel Moratinos, demanés per primera vegada per escrit a la resta de socis de la UE una reforma del reglament lingüístic europeu perquè s'hi reconegui el català, el valencià, el basc i el gallec. La segregació de les dues modalitats de la llengua catalana va provocar la reacció d'ERC, ICV i CiU, que van lamentar una separació «absurda». El PP va mostrar-se respectuós i el PSC va evitar pronunciar-se sobre la demanda de l'executiu estatal.Miguel �ngel Moratinos va fer la petició a través de dues cartes, una a la presidència de torn holandesa, que recau en Bernard Bot, i l'altra al president de la Comissió Europea, Romano Prodi. En les missives, el ministre d'Afers Estrangers reclama que «es reconegui l'estatut de llengües oficials a la Unió per al català, el valencià, el gallec i el basc, totes elles llengües oficials a Espanya i àmpliament utilitzades per una part important de la seva població». Precisament, l'argument de Moratinos i de l'executiu estatal per separar les dues modalitats és que el valencià està reconegut com a llengua oficial a l'Estatut del País Valencià. Tot i això, cal recordar que en el moment de la redacció del text es va evitar l'ús de l'expressió «llengua valenciana» per no contradir la realitat lingüística. A més, hi ha diverses sentències de tribunals que avalen que català i valencià són una sola llengua, a instàncies de les universitats valencianes.

Els partits ho lamenten
Les reaccions a la diferenciació del govern espanyol entre català i valencià no es van fer esperar. ERC i ICV van coincidir a destacar la demanda que el català sigui oficial a Europa, però van criticar que l'executiu l'hagi citat separadament del valencià. La portaveu dels republicans, Marina Llansana, va dir que «és absurd que una mateixa llengua tingui dos reconeixements oficials a la UE» i es va mostrar esperançada que «a Europa seran més intel·ligents que no pas els representants del govern espanyol, que insisteixen en la fragmentació de la llengua, ignorant els criteris filològics». Igualment, l'eurodiputat ecosocialista, Raúl Romeva, va criticar que l'Estat espanyol demani «l'oficialitat del valencià i el català com si fossin dues llengües diferents, quan no hi ha cap tractat filològic que ho avali». Romeva va advertir que «si no hi ha una rectificació» per part de Moratinos «li plantejarem la nostra disconformitat per escrit».
El portaveu de CiU al Congrés dels Dipu
tats, Josep Antoni Duran i Lleida, també va «lamentar profundament» que l'executiu socialista «opti per seguir la via que sempre ha defensat el PP, en contra dels criteris científics, de trencar la unitat de la llengua catalana més enllà de les seves varietats dialectals parlades a Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i la Franja de Ponent». Pel PP a Catalunya, el seu portaveu, Daniel Sirera, va deixar clar que respecten «la menció del valencià, malgrat creure que és la mateixa llengua que el català». El PSC va evitar ahir pronunciar-se públicament sobre la diferenciació lingüística feta per l'executiu espanyol i va deixar per avui les valoracions.

Les lliçons del vell llibre de Bay i Dunnigan

mail obert

VICENT PARTAL .

En la dècada dels setanta dos dels principals analistes bèl·lics del govern dels Estats Units, James Dunnigan i Austin Bay, varen publicar un sorprenent llibre que catalogava i explicava els possibles tipus de conflicte que hi hauria al món. Segons els autors estava basat en jocs de guerra fets per l'exèrcit americà. Els jocs de guerra són exercicis de simulació amb polítics reals que intenten avançar quines reaccions i estratègies tindrien els jugadors reals en cas de conflicte. Una de les guerres possibles enfrontava Catalunya amb Espanya. I l'anàlisi posava d'evidència que l'actitud dels valencians era un dels factors clau per resoldre'l a favor d'uns o d'uns altres.
«Ells» varen aprendre la lliçó i han fet, fan i faran tot el possible per separar el País Valencià i la resta. En l'Estatut valencià no es diu enlloc que el valencià siga una llengua. Però tampoc es diu que siga part del català. Ara quan Moratinos ajuda el separatisme fins i tot ho trobem raonable i normal. I deixem que la balança tombe més en la direcció que ens és contrària. Ãs obvi que no tenim la lliçó apresa


El Punt, 14-09-04.
Mira també:
http://www.vilaweb.com/elpunt
http://paisoscatalans.org/succedani

This work is in the public domain

Comentaris

Re: PSOE, PP, Falange, UV... El nacionalisme espanyol ens vol aniquilar com a cultura i nació.
14 set 2004
Que torni CiU, ells sí que van saber defensar la nostra terra i la nostra llengua!
Re: PSOE, PP, Falange, UV... El nacionalisme espanyol ens vol aniquilar com a cultura i nació.
15 set 2004
Així ens trobem >>-(
Sindicat Terrassa