Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Curs 04-05> Encariment de les taxes universitàries al Principat
14 set 2004
Valoració respecte les taxes universitàries fixades per part del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) que afectaran les universitats públiques principatines per al curs 04-05.
Un any més, s'encareix l'accés a la universitat.
Curs 04-05> Encariment de les taxes universitàries al Principat

Des de la Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans (CEPC), organització estudiantil present arreu del territori, volem valorar el proper decret del Consell Executiu de la Generalitat, referent a la fixació dels preus dels estudis oficials de les universitats públiques principatines per al proper curs, acordades pel Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) a dia 9 de juny, organisme dependent del Departament i amb un pes estudiantil simplement testimonial.

Com en lâanterior curs acadèmic, aquests preus (coneguts com a taxes) suposen un increment dâun 4,1% respecte el curs que finalitza en les diverses modalitats segons el grau dâexperimentalitat de les titulacions (segons les quals, aquests preus oscil·laran entre 8,79 i 12,77 eurus el crèdit, suposant una despesa dâentre 615 i 894 eurus per curs sobre una mitjana de 70 crèdits anuals). Així doncs, un any més, lâincrement percentual va més enllà de lâincrement de lâIPC al Principat (un 3,1%), suposant un encariment de lâensenyament superior. Afegim també que no podem ser gens optimistes si pensem que el nou procés de reestructuració de lâensenyament superior a escala europea que sâassenta en lâanomenada Declaració de Bolonya, un dels nostres eixos de treball sindical, exigirà una important injecció de despesa pública si no és que vol tendir-se a la liberalització dâaquest sector en el marc de lâOrganització Mundial de Comerç (OMC).

Alhora, volem mostrar la nostra sorpresa per algunes novetats introduïdes, com són les mesures per afavorir col·lectius considerats de risc, on a banda dâincloure les persones majors de 65 anys i persones amb minusvalidesa (a acabar de determinar), afegeix una controvertida figura com són les âvíctimes dâatacs terroristesâ?. Respecte aquestes darreres, no ens volem estar de considerar-la una concessió de cara a la galeria i dâambigua definició, a tenor de les consideracions tingudes sovint per les diverses administracions de lâEstat espanyol.

Des de la CEPC, sempre hem apostat per un ensenyament gratuït i la supressió del sistema de taxes, més encara per no discriminar en funció del nivell de renda més enllà del sistema de beques de lâAGAUR (però dependents del Ministerio de Educación) per als estudiants de rentes més baixes, sistema que curiosament no ha actualitzat el llindar de renda exigida, provocant que any rere any quedin cada cop més estudiants (i les seves famílies) fora dels requisits per accedir a aquestes. No obstant, som plenament conscients de la inviabilitat dâaquesta mesura a curt termini, degut a la necessitat de reformes estructurals i a la redefinició pressupostària que implicaria aquesta fita, si bé valorem molt negativament que el canvi de govern al Principat no es tradueixi en la congelació de les taxes i en prendre les mesures pertinents per la seva eradicació. Lâaugment de finançament previst per la LUC referent a la contractació de nou professorat, la manca de competències o ser una de les comunitat autònomes amb major despesa per universitari a lâEstat espanyol en cap cas poden usar-se com a eximent, sinó que exigim voluntat política per avançar cap a un nou sistema educatiu.

Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC)
Barcelona, juny 2004
Mira també:
http://www.coordinadora.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Curs 04-05> Encariment de les taxes universitàries al Principat
14 set 2004
aplaudiments, sí senyor!!
endavant amb la cepc!
Re: Curs 04-05> Encariment de les taxes universitàries al Principat
14 set 2004
Endavant amb el projecte sindical de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó! Amunt la lluita estudiantil de l'esquerra independentista!
Sindicat Terrassa