Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : laboral
El president d'Ercros nega que l'empresa siga responsable de la contaminació de Flix
13 set 2004
El coautor de l'informe minimitza la perillositat actual dels residus radioactius acumulats al fons de l'embassament
El conseller de Medi Ambient va visitar ahir la planta d'Erkimia i la població de Flix, amb l'objectiu de conèixer la situació després que la setmana passada es va filtrar un informe sobre la greu contaminació tòxica i radioactiva del fons del pantà. Salvador Milà, que a Catalunya Ràdio havia advertit que l'única manera d'exigir responsabilitats a Ercros era civilment i no penalment, va reiterar que l'empresa no hauria de pensar que ja té l'excusa per tancar la planta o retallar la plantilla, com té previst fer. Per la seua banda, el president d'Ercros, Antonio Zabalza, va oferir tota la col·laboració a les administracions, però va remarcar que l'empresa no es considera responsable d'uns abocaments històrics, i que descarta costejar la descontaminació.

Per primera vegada des que dijous va fer-se públic l'informe del CSIC i la UAB, el president i conseller delegat d'Ercros, Antonio Zabalza, va dir ahir que els sediments contaminats del fons del pantà de Flix no representen «cap perill», i que per tant la població hauria d'estar tranquil·la. Zabalza va recordar que els fets ja eren coneguts per l'empresa, per les administracions i per la judicatura, i que l'informe únicament aporta una «quantificació interessant de quins són els residus». De fet, va afegir-hi que el mateix informe és fruit de la col·laboració entre Ercros i les administracions. «Nosaltres no tenim hi responsabilitat, perquè estem parlant d'uns abocaments de fa molts anys, quan no hi havia legislació mediambiental i quan la consciència social també era força diferent», va dir Zabalza, que va insistir que la planta d'Erkimia sempre ha respectat la normativa vigent. «En els últims deu anys, només a la fàbrica de Flix hi hem invertit uns 100 milions d'euros, dels quals el 60% han estat per a millores mediambientals», va detallar. Zabalza va remarcar que a l'empresa no se li pot demanar «cap responsabilitat» per un cas de contaminació històrica, i va afegir-hi que Ercros subministrarà a les administracions tota la informació i la documentació necessària per aclarir els fets. Amb tot, Zabalza pràcticament va descartar una contribució directa d'Ercros en el finançament dels treballs de descontaminació, i va remetre's a la participació de l'empresa en la instal·lació d'una estació de control continu, aigües avall del meandre de Flix.
Sobre el risc d'accident posat de manifest pels autors de l'informe, Zabalza va valorar que no és un perill «actual», sinó «potencial». «Han passat cent anys i no ha passat res», va sentenciar el president d'Ercros. Zabalza va recordar que els residus radioactius són «estables», i va negar que els altres residus -bàsicament metalls pesants i organoclorats- hagin contaminat l'Ebre entre Flix i la dese
mbocadura. De fet, un dels coautors de l'informe, el científic Joan Grimalt, va acompanyar Zabalza i el conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, durant la visita al polígon d'Erkimia, i va aprofitar el contacte amb la premsa per minimitzar el perill potencial dels residus, ja que es troben «en una situació estable a llarg termini».
Segons va dir Grimalt, el nivell de radioactivitat dels residus resultants del procés de producció del fosfat bicalci no representa «cap perill per exposició directa». De fet, el científic va explicar que al seu laboratori van tractar les mostres de sediments contaminats «com si fossin un fang normal». «El risc seria beure-se'n un got, o que el residu s'anés acumulant al cos humà, encara que fos en petites dosis», va precisar Grimalt. En aquest sentit, va remarcar que en les anàlisis fetes entre Flix i el delta de l'Ebre no van obtenir «cap registre per damunt del nivell natural del riu». Grimalt també va referir-se a les alternatives de descontaminació, i va apostar per aquells sistemes que facin que el riu deixi de remoure els residus: aïllar i extreure els sediments o bé segellar la zona amb un cofre de seguretat.
Mira també:
http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-905020.html

Copyright by the author. All rights reserved.

Comentaris

Els altres punts negres de l'Ebre, aigües amunt i avall de Flix
13 set 2004
Greenpeace demana al govern que deixe d'exculpar Erkimia

Les tones de residus tòxics acumulades entre els pantans de Flix i Riba-roja d'Ebre són potser el punt negre més espectacular de contaminació detectat mai al riu Ebre però aigües amunt, també hi ha episodis preocupants que contribueixen a fer més gran el problema de Flix. Així Greenpeace alerta de la central nuclear de Garoña, a Burgos, la planta de Montecinca, a Montsó (Osca), «l'única d'Europa que encara contamina amb DDT», o el polígon industrial de Sabiñanigo (Osca).

La central nuclear de Santa Maria de Garoña a Burgos funciona des de fa 34 anys i des del 1981 s'han detectat esquerdes als tubs de refrigeració del reactor, que haurien provocat vessaments radioactius al riu. Més greu és encara el cas de l'empresa Montecinca, situada a Montsó, i que és l'«única d'Europa que contamina amb DDT». Ahir mateix la responsable de tòxics de Greenpeace, Sara del Río, es va reunir amb la directora general de Qualitat Ambiental del govern aragonés, Marta Puente, amb l'objectiu d'abordar el problema de la contaminació d'aquesta empresa. Des de l'any 2000 el govern aragonès recomana no menjar peixos del riu i ahir es va comprometre a analitzar l'impacte que el DDT té en la cadena tròfica. També són preocupants els vessaments del polígon industrial de Sabiñanigo (Osca) al riu Gállego, afluent de l'Ebre. Aigües avall de Flix, hi ha també la nuclear d'Ascó, que si bé la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) assegura que no vessa aigua al riu durant les operacions de neteja també es considera contaminació variar la temperatura de l'aigua.
D'altra banda, Greenpeace va emetre ahir un comunicat en el qual titlla de «disbarat» que el govern català estiga obviant les responsabilitats d'Erkimia en la contaminació del riu. «Erkimia té un historial de connivència amb els polítics que ha d'acabar ja, no la poden continuar exculpant», clou el comunicat.
Mira també:
http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-905023.html
«La situació no és més greu per a la gent de Flix»
13 set 2004
El doctor Miquel Porta és expert en compostos orgànics persistents, els residus tòxics que s'han localitzat al pantà de Flix. Porta, que qualifica la situació de «complicada», considera que la detecció de residus tòxics «no és més greu per a la població flixenca que per a altres poblacions» més allunyades del pantà. «L'aigua de l'Ebre ha servit per regar molts camps», recorda aquest científic per al qual el problema radica en el temps que fa que s'han vessat residus tòxics al riu i no pas en les dosis, baixes, de residus que hagin penetrat en el cos humà. Porta explica que aquestes substàncies s'acumulen en les parts més greixoses del cos humà, com ara el teixit del sistema nerviós, el pàncrees i el fetge, entre altres parts de l'organisme. «Hi ha fonaments científics que ens fan pensar que la presència d'organoclorats en el cos humà pot contribuir a causar malalties com el Parkinson o l'Alzheimer», assegura Porta, que també presideix l'associació Científics pel Medi Ambient (CIMA). La detecció d'organoclorats com el DDT o el PBC en infants també ha estat motiu d'estudis científics amb conclusions com l'alentiment de la capacitat d'aprenentatge. Estudis com aquests o com els que s'han fet entre la població flixenca, amb elevats nivells d'organoclorats, no són, però, representatius a causa de la manca d'estudis comparatius amb la resta de catalans. És per aquest motiu que una de les demandes més reiterades entre els científics és la redacció d'un reglament que permeti, com fan als Estats Units i a Europa, estudis de concentració de contaminants a la sang a partir d'una mostra representativa entre els ciutadans i poder valorar així la incidència que tenen en el cos humà. Tot i això, la impressió dels científics, segons Porta, és que els nivells entre la població de Flix no són més alts que en altres poblacions. Porta valora molt positivament la reacció del govern de la Generalitat i del Ministeri de Medi Ambient perquè fins ara «s'ha amag
at el cap sota l'ala i ja és hora que es busquin solucions». Pel president de CIMA, és necessari que les solucions provinguin de la col·laboració entre diferents departaments governamentals principalment els de Medi Ambient, Sanitat i Indústria. Miquel Porta és director del Grup d'Epidemiologia Clínica i Molecular de Càncer de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM) de Barcelona i president de la Federació Europea d'Epidemiologia
Mira també:
http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-904987.html
Re: El president d'Ercros nega que l'empresa siga responsable de la contaminació de Flix
14 set 2004
Aquests tenien un pacte tàcit amb la Generalitat de Pujol i Erkimia NO ES TOCA! feu e que vulgueu pero Erkimia no es toca. I ho van acomplir al peu de la lletra.
Ara han descobert la sopa d'all i es canvien la careta. Ja estem ben amanits!
Re: El president d'Ercros nega que l'empresa siga responsable de la contaminació de Flix
14 set 2004
Ens prenen per rucs. El "descubriment" d´aquets residus hagués resultat impossible en qualsevol país europeu digne. És una vergonya com ens intenten pendre el pel. I com s´oculta la informació d´elements contaminants i radioactius arreu del territori.

Un altre expemple:

A la Vall D´Aran està morint força gent de Càncer d´entre 40-50 anys. Algú se´n recorda de Txernovil i el seu núvol tòxic? Doncs resulta que no va arrivar a Espanya ja que es va quedar als Pirineus. Intenteu anar als hospital de Vielha i demaneu els informes sobre el tipus de Càncer que s´està emportant a tanta gent. Ja pots ser metge, doctor o investigador que te la negaràn.

Per qué tant silenci???
Re: El president d'Ercros nega que l'empresa siga responsable de la contaminació de Flix
14 set 2004
TRAPALERO.A la Ribera no volem més merda.
Re: El president d'Ercros nega que l'empresa siga responsable de la contaminació de Flix
14 set 2004
todos los directivos de ercros al talego y el resto de reclusos en libertad
Sindicato Sindicat