Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Llibertat i drets socials per a Catalunya.No a l’actual constitució UE, declaració d'EUiA amb motiu de l'11 de Setembre
10 set 2004
autor: EUiA | data: 09/09/2004

Declaració d'EUiA en la Diada de l'11 de Setembre

El nou Estatut ha de reflectir l’anhel d’una societat que ha optat per un canvi cap a l’esquerra a Catalunya, amb un govern del PSC, ERC, ICV-EUiA. També d’ençà març les esquerres som majoria a les Corts de l’Estat amb un govern del PSOE en minoria.

A prop d’un any del nou govern catalanista i d’esquerres, amb fites aconseguides com la paralització del transvasament de l’Ebre, 30.000 places d’escoles 0-3 anys o el Pacte per l’Ocupació, val a dir que també bateguen expectatives que la reforma estatutària serveixi per viure millor, per més autogovern i per avançar cap un Estat plurinacional. És a dir, caminar cap a una Catalunya roja, verda, violeta i lliure.

El clam popular per les llibertats i drets democràtics nacionals i socials convé guiïn l’esperit i la lletra de l’Estatut. EUiA veu necessari fer camí amb passes fermes vers el reconeixement del dret a l’autodeterminació, amb un federalisme plurinacional, republicà, entre els pobles a l’Estat espanyol i d’Europa.

25 anys de Generalitat autonòmica amb la dreta burgesa nacionalista de CiU, amb els darrers vuit anys del bracet del PP, ens alerten d’una herència de llengua materna catalana que minva en l’ús social, una cultura malaltissa, una societat precaritzada, on la destrucció de llocs de treball i les deslocalitzacions es combinen amb l’especulació del sol i del territori, on s’agredeix el medi ambient, on el jovent és forçat a emigrar del seu barri per manca d’habitatge adient a les economies modestes, les dones resten sense igualtat en el treball i creixen els maltractaments..., en fi un poble que li està vedat decidir per si mateix llur encaix i convivència amb els altres pobles, i que se’l colpejava els drets social i mediambientals.

Una Catalunya d’esquerres

Unes polítiques d’esquerres han de donar un canvi de debò a les polítiques neo- liberals practicades per CiU i el PP a Catalunya i a l’Estat espanyol.

EUiA no vol que el govern català falli i decebi; per això cal que avanci amb mesures agosarades en el compliment des del compromís del Tinell, cap a l’esquerra. S’ha de fer palès la millora en els drets socials, cal incorporar les demandes treballadores i sindicals, cal desterrar la precarietat creixent en els contractes a joves i dones, i els accidents laborals. Cal un altra tractament fiscal i uns pressupostos estatals en els que s’incloguin la Sanitat i les demandes de Catalunya i de les Autonomies.

Al llarg dels anys de la nostra identitat catalana s’ha enriquit i enfortit per ser terra bressol de mestissatge de pobles i ètnies. Ara, cal incorporar amb una regularització continua a la gent treballadora nou vinguda, amb nacionalitats, cultures, llengües, i religions diferents, i garantir els seus drets de ciutadania.

Catalunya de pau i desmilitaritzada

EUiA defensa incorporar com a l’Estatut el compromís pacifista expressat a la immensa manifestació del 15 de febrer de 2003 per la Pau i contra la guerra a l’Iraq. El poble català se sent solidari amb el poble iraquià i el palestí, amb el sahrauí, cubà, afganès o txetxè. També volem el retorn de les tropes d’Afganistan. L’Estatut ha de rebutjar les agressions, les guerres i el militarisme, per optar pel diàleg, la negociació i la convivència.

Europa Sí, però NO així... amb l’actual Constitució UE

Per EUiA cal que Catalunya participi en la construcció europea. Ans els pobles sense estat, com Catalunya, la llengua, el dret a l’autodeterminació, els drets socials de la gent treballadora, no hi són reconeguts en el Tractat Constitucional de la Unió Europea. Aquesta UE només esmenta els Estats, els ciutadans individuals llevat la immigració, i garanteix amb escreix els drets del mercat, de les grans multinacionals, de la mobilitat del capital i finances i l’empresa privada.

EUiA crida a votar NO en el Referèndum sobre l’actual Constitució Europea a la primavera de 2005. Per la qual cosa cal treballar unitàriament, arreu, totes les persones, forces polítiques, socials, juvenils..., per aconseguir que Catalunya guanyi que: Europa si, però no així!

EUiA es fa ressò de la proposta del Fòrum Social Europeu (FSE) de París de novembre de 2003, per mobilitzar per una altra Europa i contra d’aquesta constitució UE.

EUiA participarà, des dels moviments socials i ciutadans, al FSE de Londres el proper octubre. També allà, junt amb les altres forces socials, sindicals, polítiques i ciutadanes, proposarem la més àmplia mobilització unitària arreu. L’esquerra transformadora volem contribuir a que el vot NO al Referèndum i que es converteixi en un plebiscit d’autèntic europeisme, el de l’esquerra catalana i europea.

EUiA, que som part de la Coalició ICV-EUiA, crida a la gent treballadora i al jovent a un Onze de setembre festiu i combatiu. I convidem, en aquesta Diada Nacional, a reforçar l’esquerra transformadora catalana.

Per una Catalunya amb un més autogovern i un Estatut més social i més lliure: Ara, + EUiA.

Barcelona, a 11 de setembre de 2004.
Mira també:
http://www.euia.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Llibertat i drets socials per a Catalunya.No a l’actual constitució UE, declaració d'EUiA amb motiu de l'11 de Setembre
10 set 2004
Deixeu-vos de collonades d'Estatuts.
El que cal és INDEPENDÈNCIA
Re: Llibertat i drets socials per a Catalunya.No a l’actual constitució UE, declaració d'EUiA amb motiu de l'11 de Setembre
10 set 2004
El que ens cal és una constitució catalana!
Re: Llibertat i drets socials per a Catalunya.No a l’actual constitució UE, declaració d'EUiA amb motiu de l'11 de Setembre
10 set 2004
El que ens cal és la independència de Portugal!
Re: Llibertat i drets socials per a Catalunya.No a l’actual constitució UE, declaració d'EUiA amb motiu de l'11 de Setembre
10 set 2004
Fora polítics.
Visca el poble!
Tot el poder a la assamblea.
Sindicat